Minder cocaïne onderschept in de havens, maar ‘het komt nog steeds: kartels hebben hun routes verlegd en methoden aangepast’

Waar zijn de tonnen cocaïne gebleven die de afgelopen jaren via Antwerpen, Rotterdam en Vlissingen verder Europa in werden gesmokkeld? Die vraag dringt zich op nu blijkt dat in 2024 ruim de helft minder cocaïne is onderschept in vergelijking met eerdere jaren.

In 2022 en 2023 werd respectievelijk ruim 160.000 en ruim 170.000 kilo’s cocaïne onderschept. Afgelopen jaar daalde dat naar 82.500 kilo. Dat werd donderdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie van het Openbaar Ministerie, de Zeehavenpolitie van Rotterdam en Vlissingen, de douane en de FIOD.

Die daling is goed nieuws, meent hoofdofficier van justitie Mariëtte Bode van Zeeland/West-Brabant, maar geen reden om de vlag uit te hangen. „We moeten niet doen alsof het lek boven is.”

Het aantal aangehouden uithalers op het haventerrein is bijna gehalveerd tot 266 na het record van 452 arrestaties in 2023. Ook goed nieuws, vindt Bode. „Minder cocaïne betekent simpelweg dat minder jongeren worden geronseld.” Maar afgelopen jaar werden nog altijd 59 minderjarige uithalers aangehouden, wat iedereen zorgen moet baren, vindt Bode.

Routes

Antwerpen en Rotterdam controleren sinds een aantal jaar vaker en beter, om minder aantrekkelijk te worden voor de cocaïnemaffia. ‘Barrières opwerpen’, wordt dat in politiejargon genoemd. De daling van het aantal onderschepte kilo’s suggereert dat die aanpak werkt, zo meldde Jan Janse, chef van de Rotterdamse Zeehavenpolitie.

Dankzij meer toezicht, met camera’s en drones en een samenwerking tussen de duizenden bedrijven die de haven telt, is Rotterdam minder aanlokkelijk geworden voor smokkelaars. Vooral het identificeren van chauffeurs die containers komen ophalen, heeft volgens Janse effect gesorteerd. „Het is nu veel moeilijker om containers op slinkse wijze het haventerrein af te rijden”, aldus Janse.

Antwerpen en Rotterdam doen al jaren hun best om minder aantrekkelijk te worden voor de internationale cocaïnemaffia

Dat is niet de enige verklaring voor de spectaculaire daling van inbeslaggenomen kilo’s, stelt hij. „Er is internationaal wat aan de hand. De cocaïne komt nog steeds deze kant op, maar criminele netwerken hebben hun routes verlegd”, aldus Janse. „Met name naar West-Afrika. Van daaruit gaat cocaïne via smokkelroutes over land en zee naar het achterland. Daarom wordt nu meer onderschept in Frankrijk en Spanje.”

In Rotterdam worden vanwege de grotere pakkans veel meer zendingen ondervangen van honderd kilo of minder. „Dat duidt op risicospreiding en een andere smokkelmethode”, stelt Janse. „Kleine partijen worden verstopt in de koelmotoren van containers waarin bederfelijke waar wordt vervoerd.”

Hij stelt ook dat het onoverzichtelijker is geworden nu de klassieke smokkelmethode met containers minder succesvol is. „Via onze contacten in Latijns-Amerika weten we dat de kartels anders werken. En doordat een aantal kopstukken wegvielen die de havens in Antwerpen en Rotterdam gebruikten, hebben we daar ook minder zicht op.”

Douane in de zeehaven van Vlissingen.
Foto Rias Immink / ANP / HH



Lees ook

Na de containers met bananen: de cocaïne komt ook via de bulkhavens het land in

Vrachtauto’s en een trekker op de Bulk Terminal Zeeland in Ritthem, gemeente Vlissingen. Directieleden zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Vlissingen

In de haven van Vlissingen is tegen de trend in meer cocaïne onderschept. Met 12.600 kilo is het record van 11.500 van 2023 gebroken. Hebben smokkelaars hun activiteiten dan verplaatst van Rotterdam naar Vlissingen? Janse betwijfelt het: „Vlissingen is een heel andere haven, waar bijvoorbeeld veel bulkgoederen binnenkomen.”

Sinds het voorjaar van 2024 hebben de havens van Vlissingen, Terneuzen, Moerdijk en Borsele een politieteam, wat deels de groei van het aantal onderschepte kilo’s cocaïne kan verklaren. Twee van de grootste partijen werden gevonden in Vlissingen (3.600 kilo, verstopt in een partij bananen) en Moerdijk (3.100 kilo, weggewerkt in een telescoopkraan).

Nog meer aandacht trok de arrestatie van de directeur-grootaandeelhouder en twee directieleden van een bulkoverslagbedrijf in Vlissingen, in het voorjaar van 2024. Volgens het OM is het drietal lid van een criminele organisatie, die al in 2017 cocaïne smokkelde, niet in containers zoals gebruikelijk maar via bulkschepen, waarmee bijvoorbeeld een lading kolen of schroot wordt vervoerd.

Minder cocaïne betekent simpelweg dat de smokkelaars minder jongeren ronselen

Mariëtte Bode
hoofdofficier van justitie Zeeland/West-Brabant

Het verklaart dat slechts voorzichtig optimistisch wordt gereageerd op de onderscheppingscijfers. Missen we iets, vragen betrokkenen zich af. Die smokkel via bulkgoederen kon immers ook jarenlang ongezien plaatsvinden.

Dat minder cocaïne wordt onderschept in België en Nederland, ligt sowieso niet aan de productie. Die bevindt zich met een geschatte vier miljoen kilo in 2023 op een recordhoogte, blijkt uit cijfers van expertblog Insight Crime. Dat is ongeveer tien keer zo veel als in 2013: zo snel is het aanbod gegroeid. Een schatting voor 2024 ontbreek vooralsnog, maar niets wijst erop dat de productie is afgenomen.

Dat enorme aanbod van cocaïne heeft afgelopen jaren geleid tot een vrij gestage prijsdaling. In 2015 lag de prijs van een kilo ruim boven de 30.000 euro. Afgelopen jaar bedroeg die prijs rond de 20.000 euro, met een korte piek tot 27.000 per kilo in het najaar.


Lees ook

OM: ‘Jacco G. moet hebben geweten van drugssmokkel bij Bulk Terminal Zeeland’

Bulk Terminal Zeeland. Volgens Justitie is via deze terminal drugs gesmokkeld.

Drugsgebruik

Feit is ook dat het cocaïnegebruik in Nederland groeit, zo blijkt uit de Nationale Drug Monitor. In 2023 had bijna één miljoen Nederlanders boven de achttien het weleens gebruikt, circa 200.000 mensen meer dan in 2018. Volgens hoofdofficier Bode is dat zorgelijk: „Zolang er vraag is, blijft de cocaïne komen.”

En die ontwikkeling beperkt zich niet tot Nederland. De Duitse drugscommissaris Burkhard Blienert, die werkt voor het ministerie van Volksgezondheid, stelde deze week in een interview met de regionale krant Rheinische Post dat „ruim twee keer zoveel mensen cocaïne consumeren als een paar jaar geleden”.

Hij verwacht, nu Antwerpen en Rotterdam de smokkel met succes terugdringen, dan ook nieuwe problemen: „Het valt te vrezen dat Duitse havens binnenkort het middelpunt worden van de georganiseerde misdaad.”