Minder bescherming voor Europese wolven

De regels om een wolf te mogen afschieten, worden soepeler. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag op zijn jaarlijkse bijeenkomst in Straatsburg besloten. Het bestuur ging akkoord met een verzoek van de Europese Raad in september om de status van de wolf te verlagen van „strikt beschermd” naar „beschermd”. Dat geeft de mogelijkheid om een wolvenpopulatie te „reguleren”.

Volgens de raad zorgt de toename van het aantal wolven in Europa voor „sociaal-economische uitdagingen in de co-existentie met menselijke activiteiten en schade aan vee”. Het aantal wolven is binnen de Europese Unie sinds 2012 bijna verdubbeld tot 20.300 in 2023. Ze zouden bij elkaar vele tienduizenden stuks vee doden.

In Nederland bevinden zich rond de 120 wolven, in elf roedels, waarvan de meeste zich op en rond de Veluwe bevinden. Ook zijn er zwervende wolven.

De Conventie van Bern, die in 1982 van kracht werd, is een verdrag dat het behoud van ruim duizend wilde dieren en vijfhonderd planten in hun natuurlijke habitat wettelijk reguleert. Volgens het verdrag, dat functioneert onder de paraplu van de Europese Raad, mogen wolven niet opzettelijk worden gedood, gevangen of verstoord worden. Onder de nieuwe status mag de populatie wilde dieren worden „gereguleerd”. De wolf mag niet verdwijnen, maar de regels om de wolf af te schieten worden versoepeld.

Een reeks ngo’s en internationale wetenschappers had het permanent comité van de Conventie gevraagd het voorstel van de Raad af te wijzen omdat het onwettig en niet gebaseerd op wetenschap zou zijn.

‚Geen wetenschappelijk bewijs’

Het voorstel „ontbeert de fundamentele verplichting om wetenschappelijk bewijs [hiervoor] te presenteren dat door de internationale gemeenschap wordt geaccepteerd”, aldus het verzoek tot afwijzing. De ngo’s denken dat het voorstel vooral „politiek is gemotiveerd”.

Dat zou niet alleen te maken hebben met de opkomst van rechtse partijen. Sommigen leggen zelfs een verband met de pony van Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, die in 2022 door een wolf werd gedood. Zij is sindsdien voorstander van het afzwakken van de beschermde status van de wolf.

In 2022 wees de Europese Unie een Zwitsers voorstel om de beschermde status van de wolf te reduceren nog af.

Ombudsman

De Conventie van Bern wacht met het besluit niet de uitkomst af van een onderzoek dat de Europese ombudsman, Emilly O’Reilly, heeft ingesteld naar de gang van zaken rond het verminderen van de beschermde status van de wolf.

Beheer van wolvenpopulaties is in Nederland een heet hangijzer. De BBB, die belangen van veehouders zegt te dienen, wil al langer dat het makkelijker wordt om wolven af te schieten. Frankrijk heeft al veel vaker een uitzondering op het verdrag gemaakt om zogeheten probleemwolven af te schieten.

Nederlandse belangenorganisaties en de provincies praten sinds enige tijd over een „interprovinciaal wolvenplan”. Dat zou onder meer draaien om de instelling van leefgebieden voor wolven. Veehouders binnen deze gebieden kunnen alleen nog een vergoeding krijgen voor een door wolven gedood dier als ze kunnen aantonen dat ze preventieve maatregelen hebben genomen, zoals het bouwen van zogeheten wolfwerende hekken die onder stroom staan.

In Nederland zijn sinds de terugkeer van de wolf in 2015 tot en met 2023 in totaal 3.032 landbouwhuisdieren aangevallen door wolven, waarvan 2.368 met een dodelijke afloop. Dat waren vooral schapen. In totaal is bijna 700.000 euro aan schedevergoeding uitbetaald door de overheid. Ook is er een toename van incidenten waarbij mensen zich door wolven bedreigd voelden.