Doodvermoeide technisch directeuren op jacht naar een last-minute ‘buitenkans’, leurende zaakwaarnemers, stress om overschrijfdeadlines en voetballers die in meer of mindere mate aan werkweigering doen: de winterse transferperiode, die van dinsdag op woensdag (middernacht) afliep, was in zijn hectiek en onvoorspelbaarheid ‘ouderwets’ te noemen.
Zo is PSV op 24 januari nog van plan het contract van de jonge verdediger Matteo Dams te verlengen, als er een bod binnenkomt van de Saoedische topclub Al-Ahli. Het bestuur van de Eindhovense club ziet in Dams een talentvolle jongen die op termijn basisspeler kan worden en is volkomen verrast door de interesse uit de Golfstaat. Maar het bedrag dat Al-Ahli voor hem wil betalen, naar verluidt ongeveer negen miljoen euro, is zo hoog dat de PSV-top snel is overtuigd.
„Je moet een eerste bod altijd afslaan, is de ongeschreven regel, maar in dit geval was de gedachte vooral dat we dit niet konden laten glippen”, zegt financieel directeur Jaap van Baar. Dams ziet een avontuur in Saoedi-Arabië wel zitten. Op dinsdag, nauwelijks vier dagen na het eerste contact, is de deal beklonken.
De transfer van Matteo Dams is volkomen logisch en opmerkelijk tegelijk. Volkomen logisch, omdat transfersommen voor voetballers al decennialang toenemen, voornamelijk gedreven door snel gestegen sponsor- en tv-inkomsten. Tel daar de recente koopdrift van door de staat gesteunde Saoedische clubs bij op en een kleine tien miljoen euro van Al-Ahli voor een twintigjarige verdediger die acht Eredivisiewedstrijden speelde, is misschien zo gek nog niet.
Diarra-effect
Maar de deal staat haaks op de verwachting dat het zogenoemde Diarra-arrest een rem zou zetten op de transferactiviteit en prijzen zou drukken. Afgelopen najaar won de Franse oud-speler Lassana Diarra een geruchtmakende zaak bij het Europese Hof van Justitie die het fundament onder het transfersysteem deed wankelen. Diarra betwistte met succes dat contractbreuk zonder geldige reden vrijwel automatisch leidt tot een miljoenenboete en jarenlange schorsing. De uitspraak van het Hof verklaarde de FIFA-regels rond contractbreuk „buitenproportioneel” en „niet noodzakelijk” – en daarmee de facto ongeldig.
De precieze impact durfde niemand te voorspellen. Maar een voor de hand liggend gevolg, zo redeneerden juristen en voetbaleconomen, waren voorzichtige clubs en aanzienlijk lagere transfersommen. Het transfersysteem drijft immers op de zekerheid dat spelers min of meer eigendom zijn van clubs en hun contract praktisch niet kunnen opzeggen. Zonder die garantie is het even zin- als roekeloos om transfersommen te betalen die kunnen oplopen tot tientallen, soms zelfs honderden miljoenen euro’s.
De FIFA wachtte de winterse transferperiode niet af. Halverwege december voerde de wereldvoetbalbond ‘interim-regels’ in, die gelden totdat „een dialoog met alle stakeholders” een definitieve oplossing biedt, bij voorkeur vóór de zomer. De tijdelijke maatregelen zijn vaag en wijken slechts marginaal af van de oude regels. Spelersvakbond FIFPro ziet er dan ook niets in, net zo min als hoogleraar sportondernemingsrecht Robby Houben (Universiteit van Antwerpen). „Een interim-lapmiddel”, noemt hij de nieuwe regels, „die hoogstwaarschijnlijk geen stand houden als ze worden aangevochten.”
Lees ook
Nog geen paniek, maar onrust bij clubs over transferopbrengsten neemt toe na Diarra-uitspraak
Business as usual
Dat is vooralsnog niet gebeurd. Voorlopig krijgt de FIFA wat ze beoogt: business as usual. De miljoenentransfer van Matteo Dams past in een breder beeld deze transferperiode. Clubs uit de grote competities, uitgezonderd Spanje, kochten er lustig op los en leken vooral bezig met de komende maanden, niet met de lange termijn.
Clubs in de Engelse Premier League, de rijkste competitie ter wereld, gaven omgerekend ruim een half miljard euro uit, blijkt uit cijfers van voetbaldatawebsite Transfermarkt. Dat is dik 3,5 keer meer dan vorige winter. In Italië ging het om een slordige 229 miljoen euro (vorig jaar: 110 miljoen euro), clubs uit de Bundesliga spendeerden bijna 170 miljoen euro aan transfers (vorig jaar: 106 miljoen euro). Franse clubs investeerden meer dan 200 miljoen (tegen 268 miljoen vorig jaar).
Ook bedragen die werden betaald voor individuele spelers duidden eerder op inflatie dan een daling van het prijspeil. Wat te denken van de 75 miljoen euro die Manchester City overmaakte aan Eintracht Frankfurt voor de 25-jarige aanvaller Omar Marmoush, een speler die tot dit seizoen niet bijzonder opviel in de Bundesliga? Of de 21-jarige reservespits van Aston Villa, Jhon Durán, die voor 77 miljoen naar het Saoedische Al-Nassr vertrok? Ook Xavi Simons behoorde tot de topaankopen deze winter. RB Leipzig, dat hem al huurde van Paris Saint-Germain, legde Simons voor 50 miljoen vast, waarna PSG weer 70 miljoen betaalde voor Napoli-vleugelaanvaller Khvicha Kvaratskhelia.
Zoals gebruikelijk tijdens winterse transferperiodes zette de ene transfer de andere in gang, omdat clubs die halverwege het seizoen een bepalende speler kwijtraken direct op zoek gaan naar een vervanger. Belangrijkste aanjager van dit dominoproces was dit keer Manchester City, dat ruim 215 miljoen euro uitgaf om een teleurstellend seizoen te redden. Ook dat is een herhaling van zetten, Chelsea gaf twee winters geleden zelfs anderhalf keer meer uit in een poging nog iets van het seizoen te maken – zonder succes overigens.
En Nederlandse clubs? Die waren relatief zuinig en profiteerden van de drukte op de markt. Bijna 100 miljoen euro kregen ze binnen volgens Transfermarkt, terwijl de uitgaven beperkt bleven tot nog geen 20 miljoen euro. Feyenoord verdiende het meest door de transfer van spits Santiago Giménez naar AC Milan (voor naar verluid zo’n 35 miljoen euro), terwijl ook FC Twente goed verkocht. Vooral de transfer van verdediger Anass Salah-Eddine naar AS Roma voor maximaal 10 miljoen euro viel op. Veel meer dan Twente voor hem dacht te kunnen krijgen, zei technisch directeur Arnold Bruggink tegen Voetbal International.
Ajax, dat fors moet bezuinigen, haalde drie relatief goedkope spelers naar Amsterdam. De nadruk lag vooral op uitgaande transfers. Er is afscheid genomen van de meerderheid van de spelers die in de transferzomer van 2023 binnenkwamen onder technisch directeur Sven Mislintat. Doelman Diant Ramaj en de geflopte miljoenenaankoop Benjamin Tahirovic verlieten Amsterdam deze winter definitief. Gastón Ávila, Sivert Mannsverk en Chuba Akpom werden verhuurd.
