Miljarden in ruil voor minder migranten: Europarlement stemt in met omstreden ‘Egyptedeal’

Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met 4 miljard euro aan macrofinanciële hulp voor Egypte, als onderdeel van een breder EU-steunpakket van ruim 7 miljard euro. De hulpmiljarden hangen samen met de omstreden ‘Egyptedeal’ die de Commissie in maart 2024 tekende in een poging irreguliere migratie naar Europa in te dammen.

Caïro ontving in het licht van de ‘Egyptedeal’ eind 2024 al 1 miljard euro, wat het totale bedrag gelieerd aan migratie op 5 miljard euro brengt. In Straatsburg stemden 452 Europarlementariërs vóór de extra migratiemiljarden, die tot 2027 gespreid moeten worden uitgekeerd. Brussel maakte eerder vergelijkbare migratiedeals met Tunesië, Mauritanië en Turkije.

Egypte moet in ruil voor het geld, een lening die wordt verstrekt onder gunstige voorwaarden, de economische stabiliteit van het land waarborgen. Aanvankelijk waren aan de lening voorwaarden gekoppeld op het gebied van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat (van lhbti-rechten tot de leefomstandigheden van gevangenen). Die zijn geschrapt door de Commissie. De zorgen over migratie – of het politieke gewicht van antimigrantenretoriek – zijn duidelijk dominant.

‘Blanco cheque’

Tegenstanders op de linkerflank van het parlement spreken van een „blanco cheque” van Brussel aan een „autocratisch Egypte”. Volgens de Groenen wordt het gezag van de EU ondermijnd en wordt er een gevaarlijk precedent geschapen.

De Commissie „gooit haar eigen regels met deze louche migratiedeal overboord”, stelt Tineke Strik, Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA. „Met deze schending verraadt ze de gewone Egyptenaren en laat ze iedereen die pleit voor een sterkere democratie en rechtsstaat, in de kou staan.” Strik is Egypte-rapporteur in het Europarlement en was eind vorig jaar op bezoek in het land, waar ze onder meer sprak met bezorgde activisten.

Mensenrechtorganisaties bekritiseren de migratiedeals van de EU al langer en spreken van ‘cash for migrant’-deals. Stichting Vluchteling is vooral „bezorgd om de mogelijke extra financiering voor grensbewaking” en pleit voor transparante monitoring van het EU-Egypte-partnerschap.

Strategische samenwerking

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bejubelde bij het tekenen van de deal juist de strategische aard van de samenwerking met Egypte: „De rol van Egypte is van vitaal belang voor de veiligheid en stabiliteit van het Midden-Oosten, het herbergt een groeiend aantal vluchtelingen en wij hebben de verantwoordelijkheid om het te steunen.”

„Vreemd”, zo oordeelt Matteo Villa, migratie-expert bij het Italiaanse ISPI (Istituto per gli Studi di Politica Internazionale). „De timing van de Egyptedeal was bijzonder, getekend op een moment dat er een terugval was in Egyptische migranten van zo’n 20 procent – en pas een jaar nadat de burgeroorlog in Soedan uitbrak.” Hoewel Villa de positieve kortetermijneffecten van migratiedeals („redenerend vanuit statistiek, geen ethiek”) beaamt, schetst hij dat ze op de lange termijn „weinig uithalen”. „Het creëert een vicieuze steuncirkel, waarbij regimes buiten de EU een financieel drukmiddel in handen hebben.”

Door de Egyptische economie te steunen, vanuit de gedachte dat het land ‘te groot is om te falen’, hoopt de EU Egyptenaren buiten te houden. Villa: „Dat is mogelijk. Maar de timing en de buitenproportionele grootte van de deal blijven opmerkelijk.” Maar, besluit hij glimlachend: „Het leverde wel mooie fotokansen op, als slotstuk van een Grand Migratietour van de EU.”