Militairen bezetten plein bij presidentieel paleis Bolivia, mogelijke coup door leger

In de Boliviaanse hoofdstad La Paz is sprake van een mogelijke coup door het nationale leger. Lokale media melden dat woensdagmiddag zwaarbewapende militairen en tanks optrokken richting Plaza Murillo, bij het Congres en het presidentieel paleis. Zij zouden het plein hebben ontzet met traangas en bezig zijn met de bezetting van het paleis.

Volgens Luis Arce, de president van Bolivia, is er sprake van „onregelmatige bewegingen” door meerdere eenheden van het leger. Eerder op de dag had Juan José Zuñiga, bevelhebber van het Boliviaanse leger, aangekondigd het Congres en het paleis in te zullen nemen. Op sociale media zijn beelden verschenen van Zuñiga die, omringd door militairen, in het paleis tegenover Arce staat en weigert de wapens neer te leggen. Arce heeft zijn kabinet bijeengeroepen en opgeroepen tot een mobilisatie tegen wat hij een staatsgreep noemt.

Zuñiga was dinsdag ontslagen vanwege felle uitlatingen aan het adres van oud-president Evo Morales. Morales is verwikkeld in een felle machtsstrijd met de huidige president Arce om de Socialistische Beweging (MAS) en wil herkozen worden als president van het land dat hij dertien jaar leidde. Generaal Zuñiga waarschuwde maandag op nationale televisie een herkiezing van Morales niet te zullen toestaan. „Hij kan niet langer president van dit land zijn”, aldus Zuñiga, die toen waarschuwde met geweld in te grijpen als Morales zijn politieke ambities zou doorzetten.

Tanks ingezet bij paleis

Ondanks de rivaliteit tussen president Arce en oud-president Morales werden de uitspraken van Zuñiga niet getolereerd en werd hij uit zijn functie ontheven, een actie die de generaal niet lijkt te hebben geaccepteerd: hij heeft het centrale plein in hoofdstad La Paz inmiddels bezet en zegt volgens de Spaanse krant El País stappen te zullen ondernemen om de samenstelling van de regering te veranderen. Lokale media melden dat een tank wordt gebruikt om het paleis in te nemen.

Morales zelf schrijft op X dat er sprake is van een staatsgreep, en heeft het volk opgeroepen zich te mobiliseren „om de democratie te verdedigen”. Het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, zegt de gebeurtenissen in Bolivia te veroordelen. „Het leger moet zich onderwerpen aan de legitiem gekozen burgerlijke macht”, aldus Almagro. Ook andere Latijns-Amerikaanse leiders spreken zich in scherpe bewoordingen uit over de situatie in Bolivia.