Mijn huisgenoot scheidt plastic afval niet

Ik heb altijd met anderen samengewoond en tegenwoordig doe ik dat met huisgenoten die meestal veel jonger zijn dan ik. Ik leef milieubewust, maar waar ik vroeger fanatiek gesprekken over milieu en eigen verantwoordelijkheid voerde, probeer ik dit nu te faciliteren door bijvoorbeeld voor de verschillende afvalbakken voor GFT, plastic, papier, glas, et cetera te zorgen. Mijn huidige huisgenoot produceert (in mijn ogen) grote hoeveelheden plastic afval, en het belandt steevast in de verkeerde bakken. De bak voor plastic is makkelijk bereikbaar, groot genoeg, en ik zorg dat die leeg is. Wat kan ik doen om mijn huisgenoot te bewegen gebruik te maken van de gescheiden afvalmogelijkheden zonder een ‘klimaatdrammer’ te worden en het samenleven onaangenaam te maken?

Vrouw, 48 (naam bekend bij de redactie)


Waarom slaagt de huisgenoot er niet in om het plastic in de daarvoor bestemde bak te doen? Het lijkt me nauwelijks een kwestie van klimaatdrammen als je vraagt om plastic te deponeren in een bak bestemd voor plastic. Of is onduidelijk wat plastic is? Het lijkt me het beste om de huisgenoot gewoon te vragen wat het probleem is, liefst op een beetje vrolijke, lichte toon. Als de huisgenoot zelf onverschillig staat tegenover afvalscheiden zou die toch in ieder geval uit aardigheid voor u de juiste bak kunnen gebruiken. De hoeveelheid plastic is dan het vólgende probleem.


Frustrerend als u iets voor het klimaat wilt doen en anderen dat dwarsbomen. Hopelijk heeft het in uw gemeente zin om afval te scheiden, niet zelden gaat alles op één hoop en gebeurt het scheiden pas bij de afvalverwerker. Onlangs bleek ook dat veel goed ingezameld plastic alsnog in de oven belandt. En dan te bedenken dat zelfs recyclebaar plastic maar een paar keer kan worden hergebruikt. En van alles waarmee u uw voetafdruk kunt verkleinen heeft recyclen het kleinste effect (na spaarlampen). Dat zijn geen redenen om niets te doen. Maar het laat wel zien waar de echte verandering moet plaatsvinden: niet in uw afvalbak. Misschien moet het gesprek in huis niet over het klimaat gaan, maar over hoe u wilt samenleven en welke huisregels daarbij passen. Uw huisgenoot heeft vast ook ergernissen. Als u wat vaker uw haren uit het doucheputje haalt, wil uw huisgenoot misschien wel beter scheiden.


Heeft u uw huisgenoot überhaupt wel eens op de hoogte gesteld van het feit dat het een bak voor plastic is? Anders is het nogal een passief-agressieve ‘verwachting’. Verder mag je als volwassenen, en als huisgenoten, toch wel dit soort dingen bespreken? Op een in te lassen tweemaandelijks huisetentje. Zonder zendingsdrang, gewoon een afspraak over hoe je afval scheidt (of niet). Overigens vrees ik dat samenwonen (of dat nu met partner of huisgenoot is) altijd komt met huishoudirritaties. Iedereen herkent wel de huisgenoot die ondanks afspraken nooit goed de vaatwasser inruimt. Of de belangrijkste post ongeopend laat. Leven en laten leven, is het devies. En aangezien we op de rand van een nieuwe wereldoorlog staan is dit misschien ook niet het moment om al te erge ruzie te maken met je huisgenoten? Bewaar dat voor als het stromend water is afgesloten en je met z’n allen al dagen zonder elektriciteit zit.