Middelbare scholen in Noord-Brabant willen geen uitzendkrachten meer inhuren

Onderwijs Meer dan dertig schoolbesturen hebben een brief naar uitzendbureaus gestuurd dat ze stoppen met de inhuur van uitzendkrachten. De scholen willen docenten die zich voor langere tijd aan de instelling binden.
Brabantse scholen stoppen met de inhuur van uitzendkrachten.
Brabantse scholen stoppen met de inhuur van uitzendkrachten. Foto Dieuwertje Bravenboer

Middelbare scholen in Noord-Brabant willen voortaan geen docenten meer inhuren via uitzendbureaus. Dat hebben meer dan dertig schoolbesturen in het voortgezet onderwijs middels een brief aan uitzendbureaus voor onderwijsmedewerkers laten weten, melden persbureau ANP en Omroep Brabant vrijdag. Leraren die via een uitzendbureau worden ingehuurd zouden soms tot wel 60 procent meer verdienen dan leraren in vaste dienst. Dat zorgt voor scheve verhoudingen.

Directeur Martin van den Berg van het Christiaan Huygens College in Eindhoven, die het woord voert namens de scholen, zegt tegen ANP dat de verhouding tussen docenten in eigen dienst en inhuurkrachten „ongewenste vormen” begint aan te nemen. De scholen zouden vooral behoefte hebben aan leerkrachten die zich voor langere tijd aan de instelling willen binden. Maar door het verschil in salaris nemen docenten volgens Van den Berg soms ontslag om op een andere school als inhuurkracht aan het werk te gaan. De scholen hebben daarom nu met elkaar afgesproken zoveel mogelijk mensen in vaste dienst te nemen.

Het zou in Brabant gaan om honderden tijdelijke medewerkers, schrijft Omroep Brabant. De scholen hopen dat hun besluit ook elders in Nederland wordt overgenomen. Onlangs lanceerde stichting Aves, voor scholen in het primair onderwijs in Flevoland en Overijssel, een onderwijsmanifest tegen dure zzp’ers en uitzendbureaus.