Meta gaat voorlopig geen AI loslaten op privégegevens gebruikers Facebook en Instagram

Meta gaat in Europese landen voorlopig geen privédata gebruiken van Facebook- en Instagramgebruikers om algoritmes te trainen met AI. Dat heeft het techbedrijf, waar ook Whatsapp onder valt, vrijdag laten weten, schrijft persbureau Reuters. Het besluit van Meta volgt op klachten van ngo None Of Your Business (NOYB) bij elf Europese toezichthouders en gesprekken met een van die waakhonden, het Ierse DPC.

Meta wilde beelden en teksten van personen gebruiken voor AI-trainingen. Hoe het bedrijf dat precies van plan was te doen, is onduidelijk. NOYB uitte eerder vooral haar zorgen vanwege het gebrek aan informatie dat Meta geeft. „Het probleem is hoeveel we niet weten”, zei Max Schrems, NOYB-oprichter.

NOYB diende begin juni dan ook een klacht in bij elf toezichthouders in Europa, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Het Ierse DPC verzocht Meta vervolgens om de AI-training uit te stellen – het techbedrijf is gevestigd in Ierland.

Meta ‘teleurgesteld’

Met tegenzin willigde Meta dit verzoek in. Het techbedrijf laat weten „teleurgesteld” te zijn in het verzoek van haar belangrijkste toezichthouder en spreekt van een „stap terug” in de ontwikkeling van Europese innovatie en AI.

NOYB en de DPC laten in een reactie weten blij te zijn met het besluit van Meta. Eerstgenoemde vindt dat Meta gebruikers expliciet moet gaan vragen om toestemming voor het gebruik van privégegevens, in plaats van ze een bezwaarformulier in te laten vullen waarin ze moeten aangeven daar níét mee in te stemmen.


Lees ook

Meta wil privédata van Facebook en Instagram gebruiken om algoritmen te trainen, klachten bij elf Europese waakhonden

Hoofdkwartier van Meta in Menlo Park, Californië.