Met zijn vijandige overnamepoging schudt hij de Spaanse bankensector wakker

Wie is de Spaanse Carlos Torres en waarom verscheen hij deze week ineens veel in het nieuws?

Carlos Torres Vila (58) is topman van BBVA, de op een na grootste bank van Spanje. Die bank probeert nu zijn kleinere, eveneens Spaanse rivaal Sabadell over te nemen – rechtstreeks via aandeelhouders – met hetzelfde bod dat het Sabadell-bestuur eerder deze week juist afwees. Dit vijandige bod zorgde deze week voor veel ophef in Spanje.

Na een nomadische jeugd – hij verhuisde vaak met zijn ouders voor het werk van zijn vader die onder meer belastinginspecteur was – ging Torres naar Boston voor een studie elektrotechniek en bedrijfskunde aan MIT. In 2008 kwam de oud-partner van adviesbureau McKinsey bij BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA). Tien jaar later werd hij daar topman. Torres wil BBVA en Sabadell fuseren. Dus deed BBVA een bod van ongeveer 12 miljard euro aan het Sabadell-bestuur.

Véél te laag, zei het Sabadell-bestuur eerder deze week over dat bedrag. BBVA zou de waarde van Sabadell behoorlijk onderschatten. Opvallend was overigens dat Sabadell daarna een e-mail publiceerde van Torres, waarin de BBVA-topman zei dat er écht geen ruimte was om het bod te verhogen.

Torres is een echte doorzetter, zo blijkt. Nu probeert hij de fusie – met hetzelfde bod – rechtstreeks via de aandeelhouders door te drukken.

Pogingen tot vijandige overnames komen maar zelden voor in de Spaanse bankenwereld. De laatste keer dat dit gebeurde keer was eind jaren tachtig toen Banco de Bilbao (voorloper van BBVA) de Spaanse bank Banesto probeerde over te nemen. Dat was tevergeefs.

Al in 2020 (tijdens de coronapandemie) probeerde Torres Sabadell over te nemen. Die poging – toen wél ‘vriendelijk’ – mislukte. Ook toen waren er meningsverschillen over de overnameprijs.

Wáárom wil Torres deze fusie zo graag?

Als de fusie tussen BBVA en Sabadell doorgaat, dan zou de bank bijna net zo groot zijn als Banco Santander, de grootste kredietverstrekker van Spanje. BBVA/Sabadell zou ook een van de grootste banken van Europa worden. En BBVA zou minder afhankelijk worden van Mexico: nu nog een belangrijke markt van de bank.

Waarom zorgt het bod van Torres voor veel ophef?

Naast dat er kritiek is op de manier waarop Torres nu zakendoet, zijn er zorgen vanuit de regering over de gevolgen voor het Spaanse financiële systeem. Mócht de fusie doorgaan, dan zouden de drie grootste Spaanse banken veel macht krijgen en zou weinig concurrentie overblijven. De Spaanse minister van Arbeid en Sociale Economie Yolanda Díaz Pérez schreef op X dat het plan van Torres in strijd is met de belangen van Spanje.

Een gevoelig punt is ook dat Sabadell – hoewel het hoofdkantoor inmiddels in Alicante staat – van oorsprong een Catalaanse bank is. De bank is vernoemd naar een stadje dichtbij Barcelona. De overname zou kunnen leiden tot een verlies van banen en van economische macht in Catalonië, zei Natàlia Mas Guix op een Catalaanse radiozender. Zij is de Catalaanse minister van Economie en Financiën. Dat banen verdwijnen na de fusie kan Torres niet uitsluiten, maar tijdens een persconferentie donderdag zei hij dat niet veel werknemers zullen vertrekken.