Met ‘Sentimental Value’ is Joachim Trier toe aan een Gouden Palm

Een staande ovatie van 15 minuten; net als je denkt dat het applaus in Cannes korter wordt, oogst Sentimental Value van de Noor Joachim Trier woensdagnacht in het Theatre Lumière het op twee na langste applaus ooit. De Noorse actrice Renate Reinsve (37) vond het niet meevallen zichzelf na tien minuten nog een houding te geven, vertelt ze de middag erna op het dak van het Marriott hotel, verstopt in een zwart lederen design-outfit en bijpassende zonnebril. Helemaal filmster.

Cannes is goed voor Reinsve, Joachim Trier nog beter. Zes jaar geleden stond zij op het punt het acteren op te geven om timmervrouw te worden.

De dertig voorbij, alleen mislukte tv-series en kruimelwerk, zoals een piepkleine bijrol waarmee ze in 2011 debuteerde in Triers; Oslo, August 31st, over de teloorgang van een verslaafde punker. Tot Trier haar onverwachts de hoofdrol aanbood als Julie, een millennial die haar draai niet vindt in liefde, werk en leven in The Worst Person in the World. De film was in 2021 een sensatie in Cannes, de obscure Reinsve won de Gouden Palm als beste actrice en werd een mondiale arthouse-ster. Indertijd vertelde ze dat ze bijna in een prullenmand had gebraakt op weg naar de rode loper. „Dat was een grapje”, zegt ze nu. „De rode loper vond ik juist geweldig, ik dacht: maak ik dat ook een keer mee. Waar ik toen echt bang voor was, waren de recensies van jullie gasten.”


Lees ook

‘Zo’n weloverwogen sloop in Scandinavische stijl’

De Noorse regisseur Joachim Trier

Blinde paniek

Die bleken jubelend, en zo was dit succesverhaal compleet. Ook Sentimental Value, een ensemblefilm, valt bij de filmpers zeer in de smaak. Het is een film waarin Reinsve Nora speelt, een neurotische, tot depressie neigende ster van de Noorse bühne – in de opening zien we hoe ze in blinde paniek voor een première een tegenspeler vraagt haar hard in het gezicht te slaan, waarna ze, als dat niet helpt, wegrent en haar kostuum verscheurt als ze haar vlak voor de uitgang tegenhouden. Waarna haar vrienden haar jurk met Scotch Tape hechten en Nora het podium op duwen, waar ze de pannen van het dak speelt. Ze hebben eerder met dit bijltje gehakt.

Vlak na de dood van haar moeder, een psychotherapeut, meldt Nora’s vader, sterregisseur in ruste Gustav (Stellan Skarsgard), zich met zijn eerste script in vijftien jaar. Over zijn eigen moeder en Nora’s oma, die zich verhing nadat ze hem uitzwaaide op weg naar school. Nora weigert bokkig – Gustav was er nooit voor haar, ze heeft hem niets te zeggen. Waarna Gustav op het Franse filmfestival van Deauville de Amerikaanse ster Rachel Kemp (Elle Fanning) ronselt, die alles is wat Nora niet is: blond, argeloos en open. Met Rachel gaat Gustav een Netflix-film opnemen in het huis in Oslo waar Nora en haar zus Agnes (Inga Ibsdotter Lilleaas) opgroeiden. Agnes speelde als kind de hoofdrol in een Holocaustdrama van Gustav waaraan ze zo haar eigen trauma’s overhield.

Maar Agnes is redelijk, heeft een gezin en sluit al die kleine compromissen met het leven waartoe de radicale Nora niet in staat is. Ze aardt vermoedelijk meer naar haar oma; het is beter geen touw in haar buurt te laten rondslingeren. En Rachel begint het te dagen dat ze in een wespennest beland is.

Speelse intermezzo’s

Zo draait men om elkaar heen in een delicate, intelligente en empathische film over familie, zusterschap en de kunst van elkaars beperkingen vergeven, met opnieuw een alwetende vertelstem, speelse intermezzo’s en leuke grappen. Zo doet opa Gustav, immer enthousiast, intuïtief en egocentrisch, zijn zevenjarige kleinzoon Erik dvd’s van de verknipte meesterwerken La Pianiste en Gaspar Noé’s Irréversible cadeau: „Let op Monica Bellucci, ze is geweldig.” Belucci wordt in Irréversible een kwartier lang verkracht en mishandeld.

Cinefiele insidergrapjes, akkoord – maar Sentimental Value zal zijn weg naar het publiek wel vinden. Trier verfilmt opnieuw een script van zijn boezemvriend Eskil Vogt. „We komen uit de tegencultuur en hadden nooit gedacht zulke huilfilms te maken”, vertelde Trier donderdag. „Maar we worden ouder en kwetsbaarder en gaan nu ook voor kwetsbare personages. Dus concluderen we dat tederheid het nieuwe punk is.”

Welnee, punk is het nieuwe punk, Joachim Trier wordt gewoon ouder. Een regisseur die met zijn consistente topniveau best toe is aan een Gouden Palm. Of de jury hem dat dit jaar gunt, weet je nooit, maar beste scenario zou het minste zijn voor Sentimental Value.