Met je beste vriend een huis kopen: kan best, heeft wel risico’s

Ricky Gerrese (22) en Karim Abdalla (24) uit Delft kennen elkaar al van de middelbare school. Ze zijn beste vrienden, studeren allebei accountancy aan de Nyenrode Business University en werken bij hetzelfde kantoor van accountant Baker Tilly in Den Haag. En nu hebben ze ook nog samen een huis gekocht. Door de woningnood zien ze geen andere oplossing. Het aantal alleenstaanden groeit al jaren, maar kleinere, betaalbare huizen zijn voor deze doelgroep schaars.

Vier jaar geleden zocht Karim al een geschikte koopwoning in de regio Den Haag, maar dat lukte niet. „Het is hier voor onze generatie echt niet te doen.” Volgens onderzoeksbureau ABF Research is er in Nederland dit jaar een tekort van 390.000 woningen. Van de thuiswonende jongeren tussen de achttien en dertig jaar wil 13 procent het huis uit, maar kan niets vinden.

Ook een woning huren is duur. Volgens woningplatform Pararius is de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector in Den Haag nu 19,14 euro. Dat is 7,2 procent hoger dan een jaar geleden. Bovendien daalde het aantal huurwoningen dat dit jaar vrijkwam voor nieuwe huurders met 32 procent. Particulieren moeten sinds dit jaar hogere vermogensbelasting betalen over woningen waar ze niet zelf in wonen. Dit zorgt ervoor dat sommige woningeigenaren hun huis liever verkopen dan dat ze het opnieuw verhuren.

makelaarJan-Paul van Daal Er komen vragen bij kijken die voor een stel vanzelfsprekender zijn dan voor vrienden. Hoe verdeel je bijvoorbeeld de overwaarde van het huis?

Met de huidige huurprijzen is het voor een alleenstaande bijna onmogelijk iets te vinden, vertelt Karim. „Voor een redelijke huurwoning in Den Haag was ik namelijk 1.600 euro per maand of zelfs meer kwijt aan huur.” Toen hij er afgelopen zomer met Ricky over sprak, ontstond het idee te kijken of ze samen iets konden kopen. Karim en Ricky verdienen allebei modaal. Dat bood perspectief. „Onze huidige hypotheek komt uit op nog geen 1.400 euro, daarmee zijn we dus goedkoper uit.”

Na hun gesprek stapten ze naar Jan-Paul van Daal, de vader van een gemeenschappelijke vriendin, die makelaar is. Die reageerde aanvankelijk sceptisch, zegt hij: „Het zal wel, dacht ik, daar heb je weer zo’n droomscenario.” Maar hij kwam er snel achter dat ze een goed plan hadden en een goed team vormen. „Zelf had ik nog nooit gehoord van vrienden die samen een huis kopen. Je hoort natuurlijk altijd dat studenten samenwonen, maar kopen is echt iets anders.”

Ook voor makelaarsvereniging NVM is dit onbekend terrein. Een woordvoerder: „We zien het wel bij familieleden, maar we hebben het nog niet voorbij zien komen bij vrienden onderling.”

Toch is het niet helemaal uniek dat vrienden samen de huizenmarkt op gaan. Adviseur Boudewijn de Jong van De Hypotheker in Rotterdam heeft er meermaals mee te maken gehad. „Een aantal jaren geleden begon het af en toe met twee vrienden, nu zien we het vaker voorbijkomen. Het zijn voornamelijk oud-studenten. Ze hebben geen vaste relatie, maar verdienen wel het geld en hebben de levensstijl om serieuzer en mooier te wonen. Met elkaar heb je dan veel meer mogelijkheden op de huizenmarkt.”

Master bedroom

Een zoektocht naar een geschikte woning voor twee vrienden is niet makkelijk, merkten Karim en Ricky. Makelaar Van Daal: „De meeste woningen in Nederland zijn traditioneel ingericht. Dat betekent dat je een grote slaapkamer hebt met kleinere kamers voor eventuele kinderen. Bij twee vrienden heb je twee kopers die niet op één slaapkamer liggen. Dan zoek je dus een huis met twee ruime kamers, met vergelijkbare oppervlaktes.”

Daar gingen de vrienden flexibel mee om. Karim: „Zo’n grote master bedroom belemmerde ons niet helemaal. We zijn ook gaan kijken naar huizen met twee kleine kamers die tegen elkaar aan zitten. Dan konden we eventueel de muur ertussen weg laten halen.”

Na zes bezichtigingen vonden Ricky en Karim de voor hen ideale woning. En ook nog in de stad waar ze het liefste wilden wonen: Den Haag. Ze vielen voor de twee bovenste verdiepingen van een appartementencomplex met een oppervlakte van ongeveer 82 vierkante meter. Inclusief bouwdepot betaalden ze net iets onder de 300.000 euro. Karim: „Deze woning had oorspronkelijk twee kleine kamers en één grote, maar de muur tussen de twee kleine kamers was al weggehaald. Daardoor was het perfect voor onze situatie. We waren eigenlijk direct verkocht.” Ricky: „We keken elkaar aan zeiden: ‘Shit, we gaan dit huis echt kopen.’”

Makelaar Van Daal stond hen vervolgens bij zoals hij dat met stellen in een relatie ook doet. Twee kopers, twee inkomens – daar zat het verschil niet in. „Maar er komen wel gespreksonderwerpen bij kijken die voor een stel vanzelfsprekender kunnen zijn dan voor vrienden. Hoe verdeel je bijvoorbeeld de overwaarde van het huis? En in het ergste geval, wat als een van beiden komt te overlijden? Dat zijn wel dingen waar je ook over na moet denken.”

Samenlevingscontract

Karim en Ricky hebben ervoor gekozen een samenlevingscontract te ondertekenen, en een levensverzekering op elkaar af te sluiten. Als één van hen overlijdt, keert de verzekeraar diens uitstaande hypotheekschuld belastingvrij uit aan de ander. Wanneer je samen een huis koopt, ben je namelijk niet automatisch elkaars erfgenamen. Dat zie je ook bij ongetrouwde stellen. Zonder samenlevingscontract zou bij overlijden de helft van de woning naar de familie gaan van de overledene.

Naast de juridische details vond Van Daal het belangrijk dat het kopen van een woning niet tussen de vriendschap in zou komen te staan: „Je bent met elkaar bevriend en je kiest ervoor naast je baan, je opleiding en je gemeenschappelijke vriendengroep nog iets anders te delen. Iets wat heel intiem is. Op den duur ga je over grote sommen geld praten en moet je daar keuzes over maken. Ook al zijn ze goed bevriend, dat kan alsnog tussen ze in komen te staan. Onderdeel van het proces was voor mij dus ook echt ervoor te zorgen dat die vriendschap tussen beide heren behouden zou blijven. Daarin heb ik ook wel een vaderlijke rol aangenomen. Door goed met ze in gesprek te gaan en de voor- en nadelen van samenwonen te bespreken.”

Karim kreeg veel reacties van mensen om hem heen. „Sommigen verklaarden ons echt voor gek, aangezien je elkaar als vrienden, op het werk en dan ook nog thuis tegenkomt. Maar ik ben niet de hele week thuis. Ik ben ook een deel van de tijd bij mijn vriendin in Rotterdam en we hebben ook wel echt een eigen leven buiten elkaar om. Inmiddels zijn onze collega’s, vrienden en familie aan het idee gewend en ze zien hoe soepel en makkelijk Ricky en ik samen beslissingen nemen. Dat komt doordat we elkaar al zo lang kennen en gewoon heel goed op elkaar zijn ingespeeld.”

Tegels uitzoeken

Er moesten best veel keuzes worden gemaakt, aangezien er flink wat moest gebeuren aan de woning. Karim: „We zitten midden in de verbouwing en wonen nog niet in het huis. We willen echt alles aanpakken, van de badkamer tot aan de keuken. Ook leggen we er nieuwe vloeren in.” Dat vraagt om extra beslissingen. Karim: „Opeens sta je samen met je beste vriend tegels uit te zoeken voor in de badkamer. Gelukkig hebben we dezelfde smaak en zijn we niet al te moeilijk.”

Karim en Ricky zeggen hun huis ook te zien als investering. Karim: „We hebben de woning er ook een beetje op uitgezocht. De huizenmarkt trekt zodanig aan, dat we er een goeie investering van gaan maken. We willen de kosten van de verbouwing zo laag mogelijk houden, zodat we er zoveel mogelijk uit kunnen halen. Zo is onze keuken een showroommodel geweest. Op die manier bespaar je toch weer 10.000 euro.”

Na de verbouwing van hun woning denken Karim en Ricky er vier tot zes jaar te wonen. Ze zijn in die periode klaar met hun studie en hopen het huis dan met overwaarde te verkopen, zodat ze beide sterker staan op de woningmarkt. Beiden zijn flexibel met betrekking tot de toekomst, zo vertelt Karim. „Die vier tot zes jaar is een richtlijn. Het kan zo zijn dat ik over twee tot vier jaar wil samenwonen met mijn vriendin en eerder wil verhuizen. Gelukkig willen hypotheekverstrekkers woningbehoud stimuleren, dus dan zou Ricky eventueel een hogere hypotheek kunnen krijgen en er kunnen blijven wonen.”

De vrienden hebben nog een advies voor andere vrienden die samen een huis willen kopen. „Zorg ervoor dat je elkaar kunt vertrouwen en dat je weet hoe de ander in elkaar steekt. Maak goede afspraken en laat die vastleggen bij een notaris, zodat alles goed op papier staat. Als je die open communicatie niet hebt, is samenwonen eigenlijk al gedoemd te mislukken.”



Leeslijst