Op de boulevard van het Ipanema-strand staan mensen in de rij om zakken ijs te kopen. Matias Costa (32) rekent af, scheurt de zak open, vult zijn koelbox en grist een handvol ijsblokjes eruit die hij in zijn nek legt. „Zo blijf ik tenminste een beetje koel, anders is het niet vol te houden”, zucht hij.
Met temperaturen oplopend tot 42 graden Celsius en een gevoelstemperatuur van 59 graden door de hoge luchtvochtigheid, bereikte de extreme hittegolf die Brazilië al dagen teistert, dit weekend een climax. Veel mensen klagen over hoofdpijn en misselijkheid; op straat lopen mensen met flessen water en waaiers rond en proberen ze zoveel mogelijk onder schaduwbomen verkoeling te vinden. Hoewel het officieel nog lente is, en de zomer pas rond de jaarwisseling begint, ligt de temperatuur nu al gemiddeld dertien graden hoger dan gebruikelijk in deze periode van het jaar.
Deze hitte is levensgevaarlijk, bleek vrijdag tijdens een concert van de Amerikaanse popster Taylor Swift. Een van haar fans, de 23-jarige studente Ana Clara Benevides stierf toen ze na zuurstoftekort een harstilstand kreeg. Bezoekers mochten geen eigen waterflessen mee naar binnen nemen in het stadion, waar de gevoelstemperatuur rond de 60 graden lag. Een tweede concert op zaterdagavond werd door Swift ter elfder ure afgelast, nadat het overlijden van de fan de hele dag het Braziliaanse nieuws beheerst had.
Strand biedt verkoeling
„Ik blijf zoveel mogelijk in de zee, anders is het niet vol te houden”, zegt Sonia Calvente (23) aan de branding van de oceaan. Ze verwijt het de organisatie dat ze geen water hebben uitgedeeld tijdens het concert waar meer dan duizend aanwezigen flauw vielen en moesten overgeven. „Ik had geen geld om naar de show te gaan, achteraf ben ik blij”, zegt ze.
Het strand is voor veel carioca, zoals inwoners van Rio worden genoemd, praktisch de enige plek waar het dezer dagen een beetje uit te houden is. De strandstrook van twee-en-een-halve kilometer lang is bezaaid met parasols en ze zee ligt is ook vol met vrouwen, mannen en kinderen. „Ook de zee is warmer dan normaal. Het water is meestal fris in het zuidoosten van het land”, zegt David Franca, die als strandwacht vanaf een toren de badgasten in de gaten houdt.
De extreme hitte heeft te maken met weerfenomeen El Niño, een klimaatcyclus waarbij de Stille Oceaan opwarmt. Daarnaast speelt de klimaatcrisis mee, volgens experts. In de Amazone is het al langere tijd droog, het water in de rivieren staat laag en dieren sterven. Inmiddels is in 23 van de 26 deelstaten in Brazilië code rood afgekondigd.
Hoewel scholen nog open zijn, veroorzaakt de hitte ook problemen in het onderwijs. In een noordelijke buitenwijk van Rio weigerden scholieren nog in de klas te zitten, omdat er geen airco was en ze zich niet meer konden concentreren. Airco’s waren voor deze school acht maanden al geleden aangeschaft, maar er was niemand ingehuurd om ze te installeren. Twintig andere scholen in de stad kampten met dezelfde problemen. In Rocinha, de grootste favela met pakweg 300.000 inwoners, viel zaterdag in grote delen in de wijk de stroom uit. Bewoners zochten daarop verkoeling onder een tuinslang was te zien op sociale media.
São Paulo heeft het pas echt heet
Rio prijst zich gelukkig met zijn strand en Atlantische bos met watervallen, maar in metropool São Paulo is er vooral beton. Hier wonen 20 miljoen mensen, temidden van wolkenkrabbers en kilometerslange files en is er op wat parken na, weinig verkoeling te vinden. Inwoner Marciano Vieira blijf daarom vooral binnen deze dagen, vertelt hij over de telefoon. „Ik zit in mijn slaapkamer met de airco aan, en in de keuken loeit een ventilator. Ik wilde in de avonduren naar buiten gaan en dacht dat het iets was afgekoeld, maar het was nog steeds dertig graden!”
Volgens de Braziliaanse metrologische dienst zou het na het weekend weer wat afkoelen. Veel Brazilianen vragen zich inmiddels bezorgd af wat hen nog te wachten staat als over een maand de echte zomer begint.