Met hun tijdloze, onopgesmukte en uitnodigende liedjes halen Suzan & Freek voor velen de scherpe kantjes van het leven

Afgelopen dinsdag maakte zangduo Suzan & Freek bekend dat Freek Rikkerink ongeneeslijke longkanker heeft. Het bericht komt midden in de week dat het tweetal zes optredens gepland heeft in Ziggo Dome, Amsterdam. Drie optredens hebben reeds plaatsgehad, de komende drie zijn geannuleerd.

Het liefdespaar Suzan & Freek is een populair duo met 24 hitsingles en lange reeksen optredens in de grootste én kleinste zalen in het land. Hun nummers zijn Nederlandstalig, de teksten intiem. Dat een duo zes optredens kan geven in Ziggo is uitzonderlijk. Fans lijken zich welkom te voelen in hun wereld; bij concerten en tv-optredens vallen de twee op door een uitstraling van oprechte vriendelijkheid. De aanhang is verscheiden, zowel jong als oud, en afkomstig uit het hele land.

De basis voor hun carrière ligt in de Gelderse Achterhoek. Rikkerink (1993) groeide op in Harreveld, Suzan Stortelder (1992) in Zieuwent. Ze ontmoetten elkaar op de middelbare school in het muzieklokaal en begonnen samen een schoolband. Rikkerink zong en speelde gitaar. Stortelder zong en speelde piano. Na school studeerde Rikkerink commerciële economie in Tilburg en Stortelder architectuur. Maar allebei wilden ze het liefst muziek maken.

Vanaf 2014 posten ze eigen versies van andermans nummers op Facebook, toen al met hun kenmerkende stijl: Freek jongensachtig, Suzan met heldere zangstem. Het hielp dat ze bijval kregen van de oorspronkelijke artiesten van die liedjes, zoals The Chainsmokers na een cover van ‘Don’t Let Me Down’.

Gestaag bouwden Suzan & Freek aan hun loopbaan. Ze traden zo veel mogelijk op, zongen covers tijdens bruiloften en partijen, of leverden de achtergrondmuziek in restaurant of café. Dat deden ze ook in het restaurant van Ziggo, lang voordat ze bekend werden, vertelde Rikkerink toen hij in 2022 naast dat restaurant optrad, op het podium van de grootste popzaal van Nederland.


Lees ook

Ongebreidelde vriendelijkheid bij Suzan en Freek

Suzan en Freek tijdens hun concert in de Ziggo Dome.

Hartstochtelijke fanschare

Hun muziek klinkt tijdloos, geproduceerd zonder modieuze toevoegingen, piano en violen omlijsten de teksten. De liedjes gaan over hun liefde, over elkaar stimuleren, over hun gezamenlijke achtergrond. Ze zijn grappig, bijvoorbeeld als Rikkerink zingt: ‘Je zat in de klas vooraan/ Moeilijke achternaam/ Ik dacht: ik geef je die van mij’, in ‘De Helft Van Mij’. Er zijn ook diepgevoelde elementen, zoals in het nummer ‘Andersom Net Zo’, waarin Stortelder zingt, begeleid door sobere akoestische gitaar: ‘Zou best willen vragen wat vaker te praten/ Of wordt het dan te groot?’. Het staat op het recente album Iemand Van Vroeger, uit hun trouwjaar 2023.

Met hun performance lijken ze voor velen de scherpe kantjes van het leven te halen. En dat gebeurt door zowel de onbevangen stijl van zingen als door hun persoonlijkheden die onopgesmukt en uitnodigend zijn. Het levert ze een hartstochtelijke fanschare op.

De liedjes schreven ze veelal samen met sterproducer Arno Krabman (ook bekend van producties voor S10, Claude en Snelle). Sinds 2018 hadden ze hits zoals ‘Als Het Avond Is’, ‘Slapeloosheid’ en het nieuwste ‘Batterij’. Voor het album Dromen In Kleur kregen ze in 2022 een Edison voor Beste Album. Afgelopen Koningsdag voerden Suzan & Freek in Doetinchem hun hit ‘De Overkant’ live uit voor de Koninklijke familie. Het lied is een liefdesbetuiging aan de Achterhoek: ‘Hier is geluk nog heel gewoon/ En de lucht verdomd schoon’. En met een knipoog: ‘Als je carrière maken wil/ Dan hoef je niet te blijven hier’.

In het bericht over Rikkerinks ziekte liet het tweetal, dat eind dit jaar hun eerste kind verwacht, weten dat ze alle professionele bezigheden stoppen en zich vanaf nu concentreren op hun privéleven.