Met een zwart T-shirt als toga lossen jongeren in rechtbanken op scholen hun eigen conflicten op

Op een rustige zolderruimte van het Cartesius Lyceum in Amsterdam-West worden de tafels en stoelen in de juiste positie geschoven voor de rechters, de aanklager namens de school en de advocaten met hun cliënten. De toga’s, in dit geval zwarte T-shirts met een witte bef, liggen klaar voor de leerlingen die deze ochtend niet naar les gaan maar meedoen aan een jongerenrechtbank op school in de rol van rechter, aanklager of advocaat. „De leerlingen leren hier honderd keer meer dan in de les Engels, geschiedenis of wiskunde die ze anders hadden”, zegt schoolcoördinator Annemarie Proost.

Stichting Jongerenrechtbanken leidt middelbareschoolleerlingen op om zelf licht strafbare feiten en conflicten binnen en rondom school op te kunnen lossen. Leerling Nik (16) is deze woensdag jongerenrechter en vindt het goed dat in plaats van ouders en docenten ook leerlingen een oplossing moeten bedenken. „Leeftijdgenoten begrijpen elkaar beter.”

NRC mocht vanwege privacy van de minderjarigen niet zelf een zitting bijwonen, maar wel na afloop spreken met de jongerenrechters.

Het aantal jongerenrechtbanken op scholen in Nederland groeit. Na een pilotfase van 2015 tot 2018 worden ze nu op ruim twintig scholen georganiseerd. Gemeenten subsidiëren de schoolrechtbanken. In Amsterdam al vele jaren, en de afgelopen jaren volgden andere steden. De gemeente Den Haag steunt volgens een woordvoerder het initiatief omdat het kan bijdragen aan positief burgerschap in de samenleving.

Ook de Stichting Halt (voor bestrijding en bestraffing van jeugdcriminaliteit) is betrokken bij de Stichting Jongerenrechtbanken.

Directeur van de schoolrechtbankenstichting Jaap van der Spek geeft aan dat er ongeveer honderd zaken per jaar door de jongerenrechtbanken worden behandeld, zoals vechtpartijen op het schoolplein. Een ander voorbeeld: een buurvrouw liet haar hondje uit naast de school, vertelt schoolcoördinator Proost van het Cartesius. Leerlingen gooiden een bakje met kwark over de schutting dat precies op haar hondje viel.

Ouders schrikken bij het woord ‘rechtbank’

De schoolrechtbank kan maatregelen opleggen: tot twaalf uur herstelwerkzaamheden zoals klusjes doen op school, of een schadevergoeding van maximaal vijfhonderd euro. Een gestolen step kan dus wel behandeld worden, een vernielde e-bike van zesduizend euro niet. Iets zoals wapenbezit komt niet aan bod in de jongerenrechtbank.

Later zelf rechter worden

Bovenbouwleerlingen Hayden, Nik en een zestienjarige leerling die anoniem wil blijven hadden verschillende redenen om zich aan te melden voor de training tot jongerenrechter. De zestienjarige zegt dat hij later misschien wel rechter wil worden: „Dit is goed voor op m’n cv.” Hayden heeft getwijfeld. Ze vindt het moeilijk voor een groep te praten. Een docent heeft haar gelukkig aangemoedigd, zegt ze. „Het is een safe space en ik hoef me geen zorgen te maken, ik ga niet uitgelachen worden.”

Alledrie zeggen ze een grote verantwoordelijkheid te voelen om het goed aan te pakken, maar ze weten ook dat ze leerlingen onder elkaar zijn en gelijkwaardig. Nik vindt het belangrijk zich in te leven in de beschuldigde. „Er is soms best veel spanning, dus vriendschappelijk zijn is goed.”

Een uitdaging voor de jongerenrechters is de grens vinden: wanneer moet je stoppen met vragen stellen aan de ‘dader’? De zestienjarige vertelt: „Ik weet niet hoe zij thuis of op school zijn, alleen de informatie die je over de zaak krijgt. Je moet veel uit iemand halen zonder dat je hem verplicht dat hij alles moet zeggen.” Daarom wordt er op de training tot jongerenrechter veel geoefend met gesprekstechnieken, en leren de scholieren open vragen te stellen en door te vragen.

Grensoverschrijdend gedrag

Scholen zetten de jongerenrechtbank in voor grensoverschrijdend gedrag, waarbij de betrokkenen en de school zelf die vorm van rechtspraak verkiezen boven het doen van aangifte. „Alle partijen moeten instemmen om op deze manier op zoek te gaan naar een herstelmaatregel”, benadrukt Van der Spek. Ook de ouders van de leerlingen. Dat is nog wel eens lastig, vertelt schoolcoördinator Proost. „Ouders schrikken bij het woord ‘rechtbank’ en willen dat niet voor hun kind, maar na toelichting over hoe de jongerenrechtbank werkt draaien ze meestal bij.”

Een groot voordeel van een jongerenrechtbank is de snelle procedure. „Vorige week is er iets gebeurd en nu komen we al samen. Als iemand naar Halt of de politie moet, kan het maanden duren voordat er een zitting komt, en dan nog is het niet afgehandeld”, zegt Gertjan van Valen, trainer vanuit Stichting Jongerenrechtbanken. De jongerenrechters volgen zelf een script, maar Van Valen woont zittingen bij om zeker te zijn dat alles goed verloopt.

De jongerenrechtbank is gericht op herstellen in plaats van straffen, legt Van der Spek uit. De hoop is dat zogenoemd ‘herstelrecht’ helpt om op een goede manier samen verder te gaan na een incident.

De geheimhoudingsplicht is duidelijk voor Nik: ‘Wat hier gebeurt, blijft hier’

Er wordt niet aan waarheidsvinding gedaan. Als er een video is van een vechtpartij of conciërges hebben ‘de dader’ gezien, is deze bewijsvoering geen onderdeel van de jongerenrechtbank. Scholierenrechters horen geen getuigen. Het moet bij de start van een zitting voor iedereen duidelijk zijn wat er is gebeurd.

Jongerenrechtbanken kunnenmaximaal 12 uur herstelwerkzaamhedenof schadevergoeding van 500 euro opleggen.
Foto’s Bas Czerwinski

Geconfronteerd worden met wat je zelf hebt aangericht en daar vervolgens over praten: dat is ongemakkelijk en volgens schoolcoördinator Proost daarom juist zo leerzaam. Net als de beschuldigde heeft ook de benadeelde een advocaat. Samen spreken ze een zaak voor en doen ze een voorstel voor een herstelmaatregel. Proost merkt dat sommige kinderen niet gewend zijn om te praten. „Niet alle 680 leerlingen komen uit een gezin waarin praten belangrijk is. Sommige kinderen zijn veel op straat en daar geldt meer het recht van de sterkste”, zegt Proost. Praten voor een jongerenrechtbank over je problemen is dan best moeilijk.

Persoonlijke dingen

Jongerenrechter Nik zegt daarover: „Er worden hele persoonlijke dingen besproken. Dat is voor mij niet ongemakkelijk, maar voor die beschuldigde wel.” In een eerdere zitting bespraken ze bijvoorbeeld hoe het voor de verdachte voelt om steeds gepest of buitengesloten te worden.

Hoe gaan de leerlingen na afloop terug naar de les? Hayden: „Zodra ik de ruimte verlaat, is het ook wel klaar. Je denkt er niet echt aan.” Nik vindt het ritueel van het T-shirt aan- en uitrekken fijn. Het markeert het begin en einde van zijn ‘rol’. Ook is de geheimhoudingsplicht die ze ondertekenen voor hem duidelijk: „Wat hier gebeurt blijft hier.” Hoewel vrienden heel graag willen weten wat er tijdens een zitting besproken wordt. De jongerenrechters mogen alleen met elkaar napraten over de zaak, wel mogen ze anderen over de herstelmaatregelen vertellen die zijn opgelegd.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont kent het concept van de jongerenrechtbank, maar heeft er zelf geen ervaring mee. Hij vindt het een positief verschijnsel, omdat jongeren zo veel ervaring opdoen. Maar „de jongerenrechtbank moet niet gezien worden als uitbesteding”, zegt hij. De verantwoordelijkheid is volgens hem te groot om alleen bij de leerlingen neer te leggen.