Met een Rotterdamse koningin en Arubaanse koning voorop marcheert de veertigste editie van het Zomercarnaval over de Coolsingel

Het Zomercarnaval in Rotterdam is een fenomeen. Tijdens de straatparade op zaterdag zullen ruim 2.500 dansers en danseressen  in kleurige glitterkostuums op en achter tientallen praalwagens door de binnenstad trekken. Of beter gezegd: dansen. Voorop de carnavalskoningin en koning Larisa Da Veiga en Gillian Jersun Gil.

De grootste Caribbean street party van Nederland, zoals de organisatie het noemt, is een viering van de Afro-Caribische cultuur. Het feest begint met de Battle of the Drums op vrijdagmiddag in Rotterdam Ahoy, waarbij bekende brassbands het tegen elkaar opnemen. Op vrijdag- en zaterdagavond, na de straatparade, zijn er feesten op allerlei plekken in de stad zoals poppodium Annabel en nachtclub Sahara. In de Kunsthal Rotterdam opent vrijdag een tentoonstelling over veertig jaar Zomercarnaval.

Danseressen bij de eerste Zomercarnaval in 1984.
De stoet van de parade in 1986 eindigde op de Rotterdamse Coolsingel.
Een deelneemster van de Zomercarnaval parade in 1992.
Zomercarnaval 1987
Bezoekers in 1999.

Foto’s: Rob Croes/Anefo, Ton Schutz/Anefo, Ruud Hoff/ANP, Peter Martens/Nederlands Fotomuseum, Peter Hilz/ANP

De stad kan, afhankelijk van het weer, meer dan honderdduizend bezoekers verwachten voor deze jubileumeditie, die swingend of op klapstoeltjes met een koelbox het feest langs de route zullen meevieren. Het Zomercarnaval staat sinds vorig jaar op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed, een traditie die het waard is om doorgegeven te worden aan nieuwe generaties

Een traditie die niet geheel onomstreden is; de afgelopen jaren waren er verschillende gewelds- en schietincidenten. Vorig jaar werd er twee keer geschoten op de Coolsingel – eenmaal loste de politie waarschuwingsschoten. Het feest werd afgelast en de bezoekers naar huis gestuurd. Daarna was het de vraag of het Zomercarnaval wel op de oude manier gevierd kon worden. „Ieder jaar slaat het Zomercarnaval om in oorlogsgebied”, stelde Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de raad.

Deelnemers tijdens de Zomercarnaval Straatparade in 2019.
Leden van de drumband TOK Brass uit Dronten passeren de Erasmusbrug onderweg naar de Coolsingel in 2007.
Drie jongens wachten vermoeid op de start van het parade in 2003.
Deelnemers van de Zomercarnaval parade in 2001.
2007: Op verscheidene plekken in de stad, waaronder de Coolsingel, vinden swingende optredens plaats.

Foto’s: Ruud Hoff/ANP, Robert Vos/ANP, Ronald van den Heerik/ANP, Pieter Franken/ANP, Arenda Oomen/ANP

Er werd flink gesnoeid in de festiviteiten: de Battle of the Drums mocht niet meer op straat plaatsvinden en de afterparty’s moesten bínnen worden gevierd, zodat de bezoekers beter gecheckt kunnen worden. Ook het grote eindfeest op de Coolsingel met een podiumprogramma mocht niet doorgaan.

Daarnaast was er vorig jaar discussie over de manier waarop sommige deelnemers dansen. Die zou soms vulgair of provocatief zijn en daardoor niet passen bij een familieuitstapje waar ook veel kinderen bij meekomen. Specifiek werd ‘bubbling’ genoemd, een dansstijl waarbij de heupen op een manier bewegen die aan seks zou kunnen doen denken en dansers soms met de onderlichamen tegen elkaar aanschuren. Er kwam veel kritiek op het verbod. Een dansstijl verbieden die hoort bij de Caribische cultuur, werd denigrerend, koloniaal en racistisch genoemd.  Hoe het ook zij, de veertigste editie is enigszins ingekrompen om het feest veilig te houden, maar het bubblingverbod is eraf.

Het evenement werd in 2015 afgelast vanwege de zware storm.
Het voorgestelde dansverbod in 2023 op ‘vulgaire of aanstootgevende uitingen’ riep reacties van boosheid en onbegrip op.
Zomercarnaval 2016 trekt door de Witte de Withstraat van Rotterdam.
Een kleurrijke stoet van dansers, danseressen, muzikanten en praalwagens loopt langs het Boijmans Depot.
Tijdens de parade worden traditiegetrouw de gekozen koningin – en sinds 2022 – koning gepresenteerd.
De Battle of the Drums op het Weena in 2019.

Foto’s: Bart Maat/ANP, Walter Herfst, Frank de Roo/ANP Ramon van Flymen/ANP, MediaTV/ANP