Met de miljoenenschikking van NN lijkt de woekerpolisaffaire na achttien jaar bijna ten einde

Het heeft even geduurd, maar de jaren slepende woekerpolisaffaire lijkt nu aan het laatste hoofdstuk begonnen. Nadat verzekeraar ASR eind november al een regeling met claimorganisaties had getroffen voor schadevergoeding wegens de te dure beleggingsverzekeringen, heeft het eveneens beursgenoteerde NN Group hetzelfde gedaan.

De affaire begon achttien jaar geleden toen, mede dankzij toezichthouder AFM en tv-programma Radar, naar buiten kwam dat beleggingsverzekeringen vaak niet het rendement opleverden dat klanten ooit was voorgespiegeld. Het ging om ongeveer de helft van de circa zeven miljoen verkochte polissen. De tegenvaller bracht veel polishouders in de problemen; de opbrengst ervan was bijvoorbeeld bedoeld voor pensioen of afbetaling van het huis.


Lees ook
Woekerpolisaffaire schudde verzekeringssector door elkaar

Een financieel adviseur kijkt een polis na, die een <strong>gedupeerde</strong> hem voorlegt tijdens de Nationale Ontwoekerdag in Utrecht in 2018. Bezoekers konden er gratis advies krijgen over hun woekerpolissen. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/met-de-miljoenenschikking-van-nn-lijkt-de-woekerpolisaffaire-na-achttien-jaar-bijna-ten-einde.jpg”><br />
</a> </p>
<p>NN Group maakte dinsdagavond bekend <a rel=360 miljoen euro opzij te hebben gezet voor compensatie van klanten die ooit zo’n beleggingsverzekering afsloten bij NN zelf en de later overgenomen Delta Lloyd en ABN Amro Levensverzekeringen. Dat bedrag komt bovenop de circa 1 miljard euro die deze drie verzekeraars tien jaar geleden al uitkeerden.

Van de miljoenen euro’s die nu extra naar polishouders gaan, is 300 miljoen bedoeld voor mensen die zijn aangesloten bij de vijf betrokken claimorganisaties: Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl. Dat gaat om 80.000 mensen. Ze krijgen minstens 500 euro uitgekeerd, oplopend tot 10.000 euro per polishouder. Daarnaast heeft NN 60 miljoen euro opzijgezet voor klanten die niet bij die stichtingen zijn aangesloten, en voor schrijnende gevallen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die door scheiding de verzekering niet meer konden betalen en de polis daardoor tegen slechte voorwaarden moesten afkopen.

Niet spontaan

NN volgt met de overeenkomst het voorbeeld van ASR, dat anderhalve maand geleden schikte voor 250 miljoen euro. Het gebaar van de twee enige beursgenoteerde verzekeraarsdie nog actief zijn op de Nederlandse markt was, na zestien jaar negatieve media-aandacht en juridische procedures, zeker niet spontaan. Eind september verloren beide bedrijven flink aan beurswaarde na verlies in hoger beroep in de woekerpoliszaak.

De rechters oordeelden dat de verzekeraars bij de verkoop van hun beleggingsverzekeringen, voornamelijk in de jaren negentig, ten onrechte hoge kosten doorberekenden aan klanten. Ook waren die klanten onvoldoende voorgelicht over de risico’s van het beleggingsproduct. Na de uitspraak werd de handel in aandelen NN zelfs even stilgelegd. Beide verzekeraars verloren die week rond de 17 procent aan waarde.

Beleggers reageerden woensdag positief op nieuws van NN. Het aandeel steeg bij opening van de beurs 4 procent. De koers van de verzekeraar was eind november al flink hersteld, in het kielzog van ASR dat eveneens veel waarde terugwon na zijn schikking. De hoogte daarvan viel veel beursanalisten mee; sommigen hadden ruim tweemaal zoveel verwacht.

Voor NN geldt de ‘meevaller’ in mindere mate. Zo had de analist van zakenbank JP Morgan volgens persbureau Reuters een schikking van 450 miljoen euro verwacht, in plaats van 360 miljoen euro. De verzekeraarsanalist van ING zat met zijn inschatting van 334 miljoen euro behoorlijk goed.

De koerswinst van NN Group in reactie op de eigen schikking houdt vermoedelijk niet alleen verband met het einde van zijn woekerpoliszaak. De verzekeraar maakte dinsdagavond ook een kapitaalinjectie van 1 miljard euro in de levensverzekeringstak bekend, mede om de schikking te kunnen betalen, en aandeelhouders kregen een hoger dividend aangekondigd. Hoe hoog dat precies uitvalt, wordt bij de presentatie van de jaarcijfers op 29 februari duidelijk. Wel is zeker dat het dividend meer dan 10 procent zal stijgen ten opzichte van 2022, aldus NN.

De woekerpolisaffaire, die de Nederlandse verzekeringswereld flink opschudde, is met het bericht van NN nog niet helemaal voorbij. Mogelijk wordt binnenkort een derde schikking bekendgemaakt: Achmea maakte in december bekend ook te onderhandelen met de claimclubs om buiten de rechtszaal tot compensatie van gedupeerden te komen. Het hoger beroep van de claimclubs tegen verzekeraar Reaal, nu onderdeel van Athora, werd vorig jaar opgeschort in afwachting van de uitspraken over ASR en Aegon. Of ook Reaal bereid is buiten de rechtszaal tot een akkoord met de claimorganisaties te komen of dat het hoger beroep alsnog doorgaat, willen beide partijen niet zeggen.