Met de benoeming van Koyo Kouoh als hoofdcurator van Biënnale van Venetië wordt er – anders dan gevreesd – niet op een conservatieve koers gemikt

De Zwitsers-Kameroense curator Koyo Kouoh is aangewezen als curator van de hoofdtentoonstelling van de Venetië Biënnale 2026. Dat maakte het bestuur van de organisatie dinsdag bekend. Kouoh is de eerste vrouw van Afrikaanse afkomst die deze functie vervult. De in Kameroen geboren Kouoh (1967) volgde haar opleiding in Zürich. Ze is sinds 2019 directeur en hoofdcurator van het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA) in Kaapstad, dat op het continent de grootste collectie moderne Afrikaanse en diasporakunst heeft. Daarvoor was ze artistiek-directeur bij Raw Material Company, een kunstcentrum in Dakar, Senegal, en maakte in 2007 en 2012 onderdeel uit van het team curatoren van het vijfjaarlijkse kunstevenement Documenta in Kassel, Duitsland.

„De benoeming van Koyo Kouoh is de erkenning van een brede horizon. Hiermee bevestigt de Biënnale wat ze altijd te bieden had aan de wereld: een huis van de toekomst”, aldus Pietrangelo Buttafuoco, de directeur van de Biënnale. Hij werd in november vorig jaar benoemd en staat bekend als extreem-rechts en als uitgesproken aanhanger van de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni. Door zijn politieke kleur leefde er vrees dat bij de benoeming een conservatievere koers gevaren zou worden. Dat vermoeden werd gevoed door de visie van – de inmiddels ontslagen – cultuurminister Gennaro Sangiuliano, die vond dat de Biënnale van Venetië een „element van de Italiaanse verbeelding” moest uitdragen.

Daarvan is met de benoeming van Kouoh geen sprake. Ze omschrijft zich als een „fundamentele panafrikanist”. In de Financial Times zei ze: „Ik hoor bij het hele continent en het hele continent hoort bij mij”. In haar reactie op de benoeming zei Kouoh dat ze hoopt dat bezoekers straks de tijdgeest zullen ervaren: „Kunstenaars zijn de visionairs en sociale wetenschappers die ons in staat stellen te reflecteren en te projecteren.”