Met CVC gaat Amsterdam een van de grootste beursgangen sinds tijden beleven

Keer op keer stelde investeringsmaatschappij CVC – onder meer eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas – de geplande beursgang in Amsterdam uit. De reden was altijd: geopolitiek. In 2022 de inval van Rusland in Oekraïne. Vorig jaar november de instabiliteit in het Midden-Oosten.

Op de maandag waarop juist een grootschalig conflict in die regio in de lucht hangt, maakte CVC bekend dat het nu echt zover is. Het bedrijf, een van de grootste private-equityfondsen van Europa, hoopt meer dan 1,25 miljard euro op te halen en mikt op een waardering van tussen de 13 en 15 miljard euro.

Dat CVC nu toch naar de beurs gaat, komt doordat het optimisme over beursgangen is toegenomen. De afgelopen weken zijn er verschillende grote klappers geweest, waaronder die van socialemediaplatform Reddit en huidverzoringsspecialist Galderma (CVC bracht ook een deel van Douglas zelf naar de beurs in Frankfurt, maar dat aandeel daalde flink).

De aandelen van veel andere beursgenoteerde investeringsmaatschappijen zijn de laatste maanden gestegen, merkte de Financial Times op. Zo zijn het Amerikaanse Blackstone en EQT de afgelopen maanden ruim 40 procent omhooggegaan.

Dit alles leidt ertoe dat de Amsterdamse beurs vermoedelijk binnenkort een van de grootste beursgangen in tijden kan verwelkomen. Deze zou binnen een paar weken afgerond moeten zijn.

CVC is een van de oudste private-equitypartijen van de wereld en is gedurende zijn geschiedenis eigenaar geweest van veel beroemde bedrijven. De club begon in 1981 als onderdeel van de bank Citicorp. Begin jaren negentig wisten verschillende senior-partners, onder wie de Nederlander Rolly van Rappard, een afsplitsing te bewerkstelligen. Daarbij behielden ze de naam Citicorp Venture Capital.

Honderden miljoenen

CVC haalde al snel honderden miljoenen op bij investeerders en institutionele beleggers als pensioenfondsen en begon aan een gestage groei. Vanaf 2005 nam de bekendheid toe, nadat het langzamerhand een meerderheidsbelang had opgebouwd in Formula One, het bedrijf achter de autosportwedstrijden. In Nederland was het onder meer een tijdje eigenaar van C1000, afvalverwerker AVR (samen met investeringsfonds KKR) en beddenbedrijf Beter Bed.

Bij C1000 sloeg CVC een klassieke private-equityslag: het verkocht een handvol winkels meteen aan Albert Heijn, en wat overbleef ging een paar jaar later naar Jumbo. Dat deed het voor bijna een miljard euro, 30 procent meer dan het aankoopbedrag.

CVC is op dit moment onder meer eigenaar van horlogemaker Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. In Nederland bezit het onder meer voormalig DSM-onderdeel AnQore, een chemisch bedrijf dat met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in gesprek is over staatssteun bij vergroening. In totaal beheert CVC, dat een hoofdvestiging heeft in Luxemburg, ruim 186 miljard euro aan investeringen.


Lees ook
Er gloort weer hoop voor een beursgang nu ‘grote jongen’ CVC zijn debuut wil maken in Amsterdam

De Amsterdamse  beurs verwelkomde dit jaar tweeënhalve nieuwkomers: Ferrovial, Global InterConnection Group en DSM-Firmenich.

In 2013 was CVC even in beeld om de noodlijdende bank en verzekeraar SNS Reaal over te nemen. Deze was in de problemen gekomen door de kredietcrisis. Uiteindelijk besloot de Nederlandse regering SNS te nationaliseren voor 3,7 miljard euro, een keuze waar nog lang discussie over bestond. Want was het niet beter en voordeliger geweest als CVC de bank had overgenomen?

Een aantal onafhankelijke deskundigen concludeerde enkele jaren later in een onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van wel.

Nieuw personeel lokken

CVC, dat ongeveer 1.200 werknemers heeft en kantoren over de hele wereld, zegt naar de beurs te willen zodat het nieuw personeel kan lokken met aandelenpakketten. En voortaan kan het nieuwe aandelen uitgeven als het geld wil binnenhalen voor een overname.

Het past in een trend van private-equityfirma’s die kiezen voor een beursnotering, om zo ook kleinere beleggers aan zich te kunnen binden. Ook zorgt het over het algemeen voor een grotere naamsbekendheid van partijen en kunnen de huidige partners hun aandelenbelangen te gelde maken.

Op dit moment zijn 174 personeelsleden voor het grootste deel aandeelhouder in de firma, samen met een klein clubje institutionele beleggers. Het gaat hierbij onder meer om investeringsfondsen uit Azië, zoals de Kuwait Investment Authority, die delen van hun belang van de hand zullen doen. De partners zullen dat pas later kunnen doen, aldus de voorwaarden voor de beursgang. Van Rappard is als een van de weinigen van het eerste uur nog betrokken bij het bedrijf en zal na de beursgang aan de slag gaan als voorzitter van de raad van commissarissen.

Door gestegen rentes hebben investeringsmaatschappijen het over het algemeen moeilijker dezer dagen om aan geld te komen. Toch blijft het vertrouwen in de sector relatief groot. Vorig jaar wist CVC nog een fonds te vullen met 26 miljard euro: het grootste private-equityfonds ooit. De winst van CVC bedroeg in 2023 650 miljoen euro.

De spanningen tussen Israël en Iran van het afgelopen weekend zouden overigens wel degelijk een kleine invloed hebben gehad op de timing, zei topman Rob Lucas tegen de Financial Times. CVC wachtte volgens hem expres af tot de beurs opende maandagochtend, om zich ervan te vergewissen dat de markten stabiel bleven.