„Reclame is gebaseerd op één ding”, zegt reclamemaker Don Draper in de tv-serie Mad Men: „Happiness”. De Italiaanse reclamefotograaf Oliviera Toscani (1942-2025) had maling aan happiness in zijn werk. Reclame ging voor hem over confronteren, shockeren, ter discussie stellen. Met zijn radicale, soms controversiële fotocampagnes zette hij vanaf de jaren tachtig het modehuis United Colors of Benetton op de kaart als maatschappelijk betrokken merk.
Toscani adverteerde met foto’s van vluchtelingenschepen, de bebloede kleding van een Bosnische soldaat, een aidspatiënt op zijn sterfbed, een compositie kleurrijke condooms, zwarte ouders met witte kinderen, witte ouders met zwarte kinderen, een kind met twee moeders. De simpele, kleurrijke kleding van United Colors of Benetton bleef buiten beeld, met het groene logo markeerde het merk de foto’s als reclame.
Toen hij veertien was, publiceerde Toscani zijn eerste foto. Met zijn vader, fotograaf voor de krant Corriere della Sera, was hij in 1957 bij de herbegrafenis van Benito Mussolini. Zijn vader had in 1945 nog het opgehangen lijk van de fascistische dictator gezien. De jonge Toscani fotografeerde weduwe Rachele Mussolini; zijn vaders krant publiceerde de foto.
Marketing
De fotograaf uit Milaan studeerde in de jaren zestig aan de Kunstgewerbeschule in Zürich en begon in 1982 bij United Colors of Benetton. Met een van de oprichters, Luciano Benetton, begon hij in 1994 Fabrica, een onderzoekscentrum voor communicatie.
Het bedrijf profiteerde van de reclames. Toscani werd in 1984 aangesteld als marketinghoofd, de verkoop nam toe. Voor de fotograaf was reclame een effectiever podium dan de beeldende kunst om publiek met de problemen van de wereld te confronteren.
Verkocht hij dan niet kleding over de rug van zieke mensen, vroeg een NRC-verslaggever hem in 2014? Toscani: „Jij werkt voor een krant die informeert over het nieuws, maar die ook gedrukt wordt om Rolex-advertenties te verkopen. En als architect Frank Gehry het nieuwe hoofdkantoor van Coca-Cola ontwerpt, krijgt hij dan ook het verwijt dat hij meehelpt om meer frisdrank te verkopen? Communicatie heeft altijd ten dienst gestaan van machthebbers. Michelangelo beschilderde de Sixtijnse Kapel in opdracht van de paus. En was dat geen advertentie voor de kerk?”
Vraagtekens bij het werk, en de effectiviteit ervan, zijn de afgelopen decennia ook geplaatst. Want, schreef de Groene Amsterdammer in 1998, „Wat worden we ons nu precies bewust als we naar een foto kijken van de bloedbevlekte kleren van een Bosnische soldaat met het Benetton-logo links onder? Denken we dan aan ‘Nooit meer oorlog’ of aan die heerlijk zieke geest van Oliviero Toscani? Waarschijnlijk het laatste.”
Twee keer is Toscani naar huis gestuurd door Benetton. De eerste keer, in 2000, bracht een einde aan zijn bijna twee decennia lange samenwerking met het modehuis. De fotograaf had een campagne opgezet met portretten van Amerikaanse criminelen in een dodencel. Vier mannen, uit een gevangenis in Missouri, waren de posterboys. ‘Silenced to death’, stond in grote letters. De controverse rondom de campagne liep uit de hand, en resulteerde in het ontslag van Toscani.
In 2020 werd de fotograaf weer bedankt voor zijn diensten, de samenwerking was net twee jaar hervat. Toscani bagatelliseerde de dodelijke bruginstorting bij Genua, van 2018. Daar kwamen 43 mensen om het leven. De Benettons hadden een meerderheid van de aandelen van het bedrijf dat de tolbrug onderhield. Toscani vond dat zijn Benetton-onderzoekscentrum, Fabrica, niet in verband moest worden gebracht met de situatie. Na grote consternatie in het Italiaanse debat distantieerde Benetton zich van Toscani.
Toscani leed aan de zeldzame ziekte amyloïdose. Hij overleed maandag in Toscane, waar hij een landgoed had met paarden, olijfbomen en een wijnmakerij.
Lees ook
Mama mia, die middelmaat