Met Bromet naar hondencursus is topamusement

ZAP Documentairemaker Frans Bromet ontmoet hondentherapeuten die betogen dat het oude idee van hond en baas zwaar achterhaald is.

Coach Arnoud met cursisten Mirjam en Beli in Met Bromet naar hondencursus.
Coach Arnoud met cursisten Mirjam en Beli in Met Bromet naar hondencursus. NTR

De gemiddelde kijker van jongerenzender NPO3 gaat inmiddels richting zijn vijftigste verjaardag. Daarom zag de publieke omroep er geen been in om de 79-jarige Frans Bromet voor de zender een hondenprogramma te laten maken. Wekelijks volgt de gelauwerde documentairemaker baasjes die met hun hond op training gaan. Ik heb in geen tijden zo gelachen. Met Bromet naar hondencursus is echt topamusement.

Een op de vier gezinnen heeft een hond in huis, een trouwe vriend die onvoorwaardelijke liefde en troost geeft. Alleen, veel honden luisteren niet naar hun baasje. Oorverdovend blaffen, de bank slopen, ongevraagd mensen in hun gezicht likken. Opvoeden blijkt een kunst die niet veel mensen beheersen.

Op cursus dus, waar het baasje leert om de baas te zijn en de hond leert om te gehoorzamen. Maar in de eerste aflevering blijkt dat sinds de dagen van Martin Gaus een stille revolutie in de hondentraining heeft plaatsgegrepen. Bromet ontmoet een vrijzinnige leraar en een holistische hondentherapeut die betogen dat het oude idee van hond en baas zwaar achterhaald is. Commando’s leren? Nergens voor nodig. Waarom zou je de baas willen spelen over je hond? Voor een gelijkwaardige relatie tussen mens en dier moet je juist leren luisteren naar de behoeften van de hond.

Voordat we de kans krijgen om in deze anti-autoritaire opvoeding te gaan geloven, haalt de kenmerkende slepende stem van Bromet haar al onderuit. In al zijn programma’s zorgen zijn laconieke vragen en commentaren ervoor dat je alles in twijfel trekt wat je krijgt voorgeschoteld.

Baasje Mirjam en haar pup Beli gaan trainen in het bos. Coach Arnoud leert haar de beagle pas te roepen en te belonen met een koekje als de hond daar klaar voor is: „Roepen doen we niet te snel omdat we merken dat we geen concentratie hebben van de pup”. Als Mirjam haar pup roept, komt hij meestal wel, maar soms ook niet. Of pas nadat hij een tijdje in het gras is verdwenen. Geen nood, want de filosofie van trainer Arnoud klopt altijd: wanneer de pup niet luistert, is hij er niet klaar voor. Zelfs als Beli helemaal in het bos verdwijnt en ze langdurig naar hem moeten zoeken, is de trainer niet van de wijs gebracht. Je bent hondvolgend of je bent het niet.

Holistische hondentherapeut

Van holistisch hondentherapeut Boya hoeft haar hond Stevie helemaal niet te luisteren. Bij het uitlaten bepaalt de hond zelf welke kant hij opgaat. Dus zien we de logge Stevie in het bos twijfelen bij een driesprong, waarna hij midden op het bospad gaat zitten. Geen beweging in te krijgen. Later probeert Boya met reiki een dikke teckel van zijn onverklaarbare jeuk af te helpen. Ook probeert ze aan Bromet uit te leggen wat een keelchakra is. Allebei tevergeefs. „In de gevoelswereld is jeuk het hunkeren naar de eigen ik.”

Om het programma in evenwicht te houden, gaat Bromet langs bij een hondentrainer van de oude stempel. Loek, een oudere man met een heerlijk timbre in zijn stem, gaat ervan uit dat honden snakken naar een sterke leider en floreren als die baas ze rond commandeert en allemaal vaardigheden leert. Zo leert hij baasje Ingeborg en hond Kottla om een schaapskudde te drijven. Eerlijk is eerlijk: ook bij Loek loopt het niet helemaal lekker. De hond is gewend om zijn eigen gang te gaan, oordeelt Loek. Geeft niet, net als tegenpool Arnoud heeft Loek een waterdichte filosofie: als de hond niet luistert, heeft hij te weinig respect voor het baasje. Je moet wel een beetje gezag uitstralen.

Tip: met katten hoeft je nooit op cursus. Die luisteren sowieso niet.

vervangt vandaag Rinskje Koelewijn