Met bier, sport en springkussens maken eerstejaarsstudenten kennis met hun studentenstad

In Leiden staan de nieuwe studenten in het zonnetje.

Foto: Hedayatullah Amid

In beeld Tijdens de traditionele introductieweken leren veel nieuwe studenten de stad kennen waar zij gaan studeren, en de studentenverenigingen. In Utrecht moesten deelnemers een gedragscode tekenen.

In verschillende steden door heel het land beginnen eerstejaarsstudenten hun studentenleven met de traditionele introductieweek. In die week maken zij kennis met de stad waar zij gaan studeren en de studentenverenigingen.

Delft trapte zondag al af met de OWee, de introductieweek voor de nieuwe studenten van de Technische Universiteit Delft, Hogeschool InHolland en de Haagse Hogeschool. Maandag volgden Groningen, Leiden en Utrecht. Volgende week Tilburg, Eindhoven, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam. In Wageningen begint de introweek vrijdag. De nieuwe studenten in Amsterdam en Enschede moeten wachten tot eind augustus.

Bij de Leidse introductieweek El Cid springen eerstejaarsstudenten op een springkussen. Hedayatullah Amid

Tijdens de El Cid spelen studenten bierpong: een spel waarbij ze een bal in plastic bekertjes met bier of ander drinken gooien.Hedayatullah Amid

In Utrecht verkennen studenten wandelend hun nieuwe stad.Simon Lenskens

Eerstejaarsstudenten kaarten en drinken bier in Leiden. Hedayatullah Amid

Andere studenten in Leiden sporten in het water. Hedayatullah Amid

Ook in Utrecht kiezen studenten voor sportieve activitieiten. Jongens gooien elkaar op een mat bij Janskerkhof. Simon Lenskens

In Utrecht moesten deelnemers een gedragscode ondertekenen. Studenten die zich daar niet aan houden, kunnen hun polsbandje kwijtraken en mogen dan niet meer naar de evenementen. Er wordt bijvoorbeeld gelet op grensoverschrijdend gedrag, het drinken van alcohol onder de achttien jaar en pesten. Studenten kunnen ook naar een vertrouwenspersoon gaan als er iets vervelends gebeurt.

Dit jaar meldden iets meer studenten zich aan voor de introductieweken dan vorig jaar. De UIT-week in Utrecht zit vol met 3.700 aanmeldingen, iets meer dan in 2022 aldus persbureau ANP. Aan de El Cid in Leiden doen bijna 3.500 mensen mee, zo’n honderd meer dan vorig jaar. Voor de KEI-week in Groningen meldden zich, net als vorig jaar, zo’n 5.000 studenten. De Eurekaweek in Rotterdam zit voor het eerst helemaal vol.

In steeds meer studentensteden kunnen ook eerstejaars mbo-studenten zich aanmelden voor de introperiode. Maar relatief weinig mbo-studenten doen mee. De organisatie van de El Cid, waar mbo’ers donderdag mee mogen doen, ontving ongeveer zeventig inschrijvingen. Utrecht rond de veertig en Maastricht heeft het over „een handvol deelnemers”.

Studenten zitten op een terras gemaakt van bierkratten langs de grachten in Leiden. Hedayatullah Amid

In Leiden zijn de vlaggen opgehangen en is een bar klaargezet om de nieuwe studenten te verwelkomen. Hedayatullah Amid

Eerstejaarsstudenten in Leiden genieten van het zonnetje aan het water in de stad waar ze de komende tijd zullen gaan studeren. Hedayatullah Amid