Mestwet van Wiersma door Tweede Kamer, ook BBB stemt voor plan

De Tweede Kamer gaat akkoord met de mestplannen van landbouwminister Femke Wiersma (BBB). Een meerderheid van coalitiepartijen en oppositiepartijen steunde een wetsvoorstel van de BBB-minister, die vindt dat de drie grootste veehouderijsectoren (kippen, varkens en melkvee) een evenredige bijdrage moeten leveren aan het omlaagbrengen van de Nederlandse mestproductie.

In het plan van Wiersma moeten daarnaast boerenbedrijven krimpen die buiten familieverband worden verkocht: 30 procent bij melkvee, 25 procent bij varkenshouderijen en 15 procent bij pluimvee. Volgens SGP en CDA worden de pluimvee- en varkenssectoren onnodig hard geraakt (ze zitten onder hun mestplafonds), terwijl de melkveeboeren relatief meer worden ontzien.

De nieuwe wet is nodig omdat er vanwege Europese regels stapsgewijs een eind komt aan de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren in het Europese mestbeleid, waardoor boeren minder mest mogen uitrijden.

Tegenstand in de Tweede Kamer

Kippen- en varkenshouders zijn verbolgen over het plan van Wiersma, en hadden gehoopt dat BBB in de Tweede Kamer tegen het plan zou stemmen. Ze vinden dat Wiersma hen opscheept met een probleem waar vooral de melkveehouderij verantwoordelijk voor is. Ook CDA en SGP probeerden een stokje te steken voor de wet. Zij wilden de varkens- en pluimveehouders juist geen strengere mestplannen opleggen.

Ook als BBB voor tegen de plannen van Wiersma hadden gestemd, was er toch een meerderheid in de Tweede Kamer geweest. Naast SGP en CDA stemden alleen JA21 en Forum voor Democratie tegen het plan van Wiersma.


Lees ook

Femke Wiersma ging altijd vol voor boerenbelangen. Kan ze ook politiek laveren?

Na afloop van de ministerraad op het  Catshuis.