Mestdebat gaat toch door, na ophef over poging tot uitstel BBB

Mestdebat gaat toch door, na ophef over poging tot uitstel BBB

Het debat over de mestcrisis wordt waarschijnlijk alsnog op donderdag gehouden. Het debat stond aanvankelijk gepland voor woensdagavond, maar werd op het laatste moment uitgesteld tot na het politieke zomerreces. Dat was een voorstel van de BoerBurgerBeweging (BBB), die haar kersverse minister Femke Wiersma meer voorbereidingstijd wilde geven. Het uitstel werd gesteund door de overige drie coalitiepartijen PVV, NSC en VVD.

Maar het uitstel zorgde voor grote ophef bij de oppositiepartijen, die uit protest een korte, informele persconferentie hielden in de Tweede Kamer. Vervolgens liet minister Wiersma weten dat ze „te allen tijde” bereid is om het debat te voeren. SGP-Kamerlid André Flach heeft een nieuwe debataanvraag gedaan. BBB-leider Caroline van der Plas zegt het voorstel te steunen.

Het betekent dat Van der Plas mogelijk niet zelf aanwezig is bij het debat over de mestcrisis, omdat ze als fractievoorzitter bij het debat over de regeringsverklaring aanwezig moet zijn. Als dat debat nog bezig is, neemt BBB-Kamerlid Cor Pierik het mestdebat voor zijn rekening.

‘Uitstel voor betere voorbereiding’
Door het terugdraaien van de soepelere Europese mestregels voor Nederland, verkeren veel boeren nu in financiële problemen. Ze mogen minder mest uitrijden op hun land, en door het afvoeren van overtollige mest moeten ze meer kosten maken. Eerder zei Van der Plas dat Wiersma pas een dag een ambtelijk apparaat heeft. „Ze wil zich goed voorbereiden op zo’n debat, dat is de reden waarom wij eigenlijk ook hadden verzocht om uitstel”, zei ze. Daarbij zat Wiersma net als de rest van het kabinet in het ministersvak tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Wiersma is niet onbekend met de materie, zei Van der Plas ook. Zij was vier jaar Beleidsadviseur Nederlandse Melkveehouders Vakbond, twee jaar beleidsmedewerker van BBB en sinds vorig jaar gedeputeerde voor BBB in Friesland. Toch zei Van der Plas dat ze haar mensen – Wiersma – wilde beschermen, en „heel” wilde houden.


Lees ook: Mest opslaan in grote zakken, is dat de oplossing voor veehouders? ‘Niemand wil onze mest ophalen’

Felle discussie
Inmiddels heeft BBB toegezegd een debat op donderdag te steunen. Een felle discussie tijdens het debat over de regeringsverklaring op woensdagavond heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen. D66-partijleider Rob Jetten verweet Van der Plas „Haagse trucjes”. Zij op haar beurt wuifde de kritiek in de Kamer weg. „Jeetje, wat is dit voor zielig gedoe”, zei ze.

Jetten vroeg Van der Plas ook of ze bereid was om de voorlopige maatregelen van voormalig landbouwminister Piet Adema te steunen, om de mestcrisis voor boeren te verlichten. Daar wilde Van der Plas geen antwoord op geven, de nieuwe coalitie concentreert zich op het uitwerken van het eigen Hoofdlijnenakkoord, zei ze.

Femke Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, praat met Caroline van der Plas (BBB) tijdens het debat over de regeringsverklaring. Foto Remko de Waal / ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rondom het nieuwe kabinet. Woensdag was de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring, donderdag gaat het debat verder. Lees hier het vorige blog terug.