Menstruatie is in films steeds vaker een non-event

Zelfs op mijn middelbare school, een voormalige meisjesschool waar de overgrote meerderheid van de leerlingen menstrueerde, werd er met theatrale walging gereageerd als er een ongebruikte tampon uit iemands tas rolde. Daar zal de populaire cultuur in die tijd iets mee te maken hebben gehad. Het was rond de periode dat Jonah Hill in tienerkomedie Superbad (2007) begint te kokhalzen en in blinde paniek raakt als hij na het schuren met een mooie vrouw op een studentenfeestje eindigt met een bloedvlek op z’n broek.

Het contrast met de alom gelauwerde wandelfilm The Good One – nu in de bioscoop – kan haast niet groter. In de film gaat tiener Sam hiken met haar gescheiden vader en diens eveneens gescheiden vriend. Zij is ongesteld en regisseur India Donaldson voegt korte momenten in waarin de kijker Sam een tampon ziet verwisselen. Eerst nog thuis, terwijl ze keuvelt met haar vriendin, later gehurkt in het groen, net buiten de blik van haar wandelgenoten. Haar menstruatie is een non-event in haar leven, zoals dat het voor de meeste mensen is.

De afgelopen jaren komt ongesteldheid steeds vaker aan bod in films. En dan niet vooral om – zoals in het verleden geregeld gebeurde – een vrouwelijke coming of age te illustreren. Al dan niet gepaard met schaamte, schuld en walging – denk aan Carrie (1976). Menstruatiebloed was soms ‘schattig en speels’: in filmhit The Worst Person in The World (2021) smeert millennial Julie het tijdens een paddotrip op haar wangen – zelfs dat kan haar niet onaantrekkelijk maken voor haar aanbidders. Het benadrukte de ‘dierlijke’ kanten van personages, zoals in horrorkomedie Nightbitch (2024) waarin een gefrustreerde thuiswerkmoeder in een hond verandert. Terwijl haar partner zeurt over de melk die ze vergeten is te kopen, neemt ze vermoeid haar eerste douche in dagen én kleurt het water richting het putje rood. En het hoefde erotiek niet in de weg te staan, zoals in Saltburn (2023) of thriller Fair Play (2023).

Op zich is het positief dat er tegenwoordig zo’n diversiteit aan menstruatiebeelden in films te vinden is, zowel in het werk van mannelijke als vrouwelijke makers. De verandering heeft waarschijnlijk te maken met de toegenomen aandacht voor de representatie van vrouwen en de huidige tijdgeest. Zelfs ChatGTP adviseert me vooral „respectvol te blijven bij gevoelige onderwerpen” als ik vraag of hij nog een leuk menstruatiegrapje kent.

Toch kijk ik soms met ongemak naar deze scènes; af en toe voelen ze er wat met de haren bijgesleept. Is in het historische drama Mary Queen of Scots, over de band tussen Mary Stuart en Elizabeth I, het echt een meerwaarde om hofdames Mary’s menstruatiebloed te zien wegwassen? Het heeft weinig plotwaarde en lijkt toegevoegd om een statement te maken.

Bij The Good One dacht ik dit nooit; niet alleen omdat het zo alledaags in beeld wordt gebracht. Ook omdat Sams tamponwisselingen echt onderdeel zijn van het verhaal; het maakt visueel duidelijk dat naarmate de trip vordert, het voor Sam lastiger wordt een plek te vinden waar ze zich veilig voelt. Al dacht ik na de vierde wissel ook: nu heb ik het wel door.

Een van de slimste menstruatiescènes zit aan het begin van de verder sinistere film September Says (2024). Tiener September staat met haar moeder in ondergoed in de badkamer. Moeders maandverband is zichtbaar terwijl ze dansend schoonmaken. Menstruatie wordt niet weggezet als walgelijk, maar is iets volstrekt alledaags wat een visueel geestig moment oplevert.