Melding van intimiderend gedrag tegen Wiersma doorgezet, ondanks vertrek van minister

Onderwijs De Sectorraad Praktijkonderwijs wilde eerst met de minister praten over zijn gedrag. Nu hij is opgestapt, volgt een gesprek met een ambtenaar van OCW.

Dennis Wiersma stapte donderdag op als minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs.
Dennis Wiersma stapte donderdag op als minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs. Foto Phil Nijhuis/ANP

De Sectorraad Praktijkonderwijs zet de melding van ‘verbaal en fysiek intimiderend gedrag’ tegen oud-minister Wiersma (Onderwijs, VVD) door, laat de organisatie weten na zijn vertrek donderdag. Het gaat om een incident tussen Wiersma en twee medewerkers tijdens een congres over 25 jaar Praktijkonderwijs in Bussum op 12 juni. De melding bij het ministerie van Onderwijs (OCW) op 14 juni kostte Wiersma een week later zijn baan als minister.

Nadat verschillende medewerkers en oud-medewerkers zich in mei hadden uitgelaten over de regelmatige woedeaanvallen van de minister, had Wiersma publiekelijk beloofd zijn gedrag te veranderen.

De sectorraad wijst er in haar verklaring op dat ze media-aandacht over het incident niet heeft „gezocht of gewild”. Iemand had het incident naar De Telegraaf gelekt. „Ons doel was eerst een gesprek met de minister.” Nu de minister is opgestapt, zal het gesprek plaatsvinden met een ambtenaar van OCW. „Onze medewerker verdient het om zelf door het ministerie van OCW gehoord te worden over het incident, vandaar dat we besluiten nu de route van een officiële melding te vervolgen”, aldus de sectorraad vrijdag.

Mooie toezeggingen

„Dat gaan we namens het ministerie doen”, zegt een woordvoerder van OCW. „De secretaris-generaal organiseert dat.” Wiersma had aanvankelijk toegezegd zelf met de betrokken medewerkers te spreken maar „zal dat namens ons niet doen”, aldus OCW.

Ondanks het incident zegt de Sectorraad Praktijkonderwijs het vertrek van de minister te „betreuren”. „In de laatste Kamerdebatten en op ons congres konden wij rekenen op een aantal mooie toezeggingen van de minister voor onze leerlingen.” Zo had Wiersma gezegd dat de 30.000 leerlingen in het Praktijkonderwijs een OV-kaart zouden krijgen, wanneer zij stage lopen, net als studenten op het mbo, en in het hoger onderwijs.

Ook andere organisaties vinden het „jammer” dat Wiersma is gestopt. Lobke Vlaming, directeur-bestuurder van Ouders en Onderwijs, vindt het „super zonde”. „Een groot verlies voor het onderwijs”, zegt zij. Bij haar organisatie kunnen ouders terecht met hun vragen over onderwijs. „Hij was de eerste minister in tijden die het vertrouwen wist te winnen van leraren én ouders”, zegt ze. Wiersma stond er volgens Vlaming om bekend dat hij echt naar mensen luisterde, mét mensen uit de praktijk sprak in plaats van over hen. Ze roemt, net als andere onderwijsorganisaties, zijn focus op beheersing van de basisvaardigheden en het beleid omtrent mobiele telefoons op school.

‘Vertrek was onvermijdelijk’

De PO-raad, die de belangen van schoolorganisaties in het primair onderwijs behartigt, bedankt Wiersma in een korte reactie voor zijn inzet. De VO-raad, die de belangen van middelbare scholen behartigt, wil in dit stadium alleen kwijt dat Wiersma’s vertrek „onvermijdelijk (is) gezien de publicaties”.

Lobke Vlaming onderstreept wel dat „grensoverschrijdend gedrag gewoon niet kan en zeker niet op deze positie”. „We hopen dat het beleid dat hij heeft ingezet wordt doorgezet”, zegt Vlaming. „Dat we niet meer terugvallen in bestuurlijke apathie van de decennia daarvoor.”