‘Meerderheid huiseigenaren is bereid kleiner te wonen’

In een enquête van Vereniging Eigen Huis over de bereidheid van woningeigenaren om te verduurzamen, ontwaarde persbureau ANP ook nog ander nieuws: een meerderheid van de eigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning.

Bijna twee derde van de ondervraagden zegt genoegen te willen nemen met een kleiner huis. Een even grote groep vindt dat gemeenten actief moeten meedenken over het splitsen van grotere woningen. Zo denkt 15 procent van de ondervraagden dat hun eigen woning geschikt is om op te delen. De helft van hen overweegt dit serieus.

Het splitsen van grotere woningen kan het woningtekort fors terugdringen, zegt VEH-directeur Cindy Kremer tegenover ANP. Met 4,6 miljoen koopwoningen in Nederland zou dit volgens haar kunnen resulteren in zo’n 350.000 extra wooneenheden. „Dit is een kans die zowel kabinet als gemeenten moeten grijpen.”

Zoals gezegd: dit komt uit een enquête onder de leden van Vereniging Eigen Huis, met 85.000 deelnemers. Daarom vragen we ons wel af of het helemaal wetenschappelijk verantwoord is, deze uitslag. En er zal ook wel weer subsidie voor nodig zijn – net als voor die verduurzaming waar het FD over schreef.

De wijk Tuin van Noord in Rotterdam
Foto Hedayatullah Amid