Meerderheid aandeelhouders Tesla stemt in met omstreden miljardenbeloning voor Musk

Een meerderheid van aandeelhouders van Tesla heeft zich achter de megabeloning geschaard die het bestuur van het bedrijf aan topman Elon Musk had toegezegd. Het gaat om een aandelenpakket ter waarde van 56 miljard dollar. Niet eerder kreeg een bestuurder van een Amerikaans bedrijf zo’n hoge bonus.

De bonus voor Musk is al langer een controversieel thema. In januari 2024 besloot een rechtbank in Delaware, de Amerikaanse staat waar Tesla gevestigd is, dat de beloning nietig verklaard moest worden. Onder meer het pensioenfonds voor Californische ambtenaren en het Noorse staatsinvesteringsfonds, beide prominente aandeelhouders, vonden dat de geplande beloning veel te hoog was. Ook zou de raad van bestuur niet neutraal zijn, mede omdat Kimbal Musk, broer van topman Elon, er deel van uitmaakt.

De zaak zorgde voor een openlijke strijd tussen aandeelhouders. Enkele prominente beleggers vreesden een vertrek van Musk bij Tesla, iets waar de topman zelf ook in interviews op zinspeelde. Ondanks de stemming is de miljardenbeloning nog geen feit. Het is wel een grote stap voor Musk, die in de rechtbank kan aanvoeren dat aandeelhouders volledig geïnformeerd zijn over de bonus en ermee instemmen.

Overigens werd tijdens de aandeelhoudersvergadering ook besloten dat Tesla van Delaware naar Texas verhuisd. Het hoofdkantoor van Tesla staat al in de zuidelijke staat, met de formele verhuizing zou Tesla op papier ook in Texas ingeschreven worden. Aanleiding is het vonnis eerder dit jaar, waar Musk zich niet in kon vinden.