Meer winst maken? Zorg dan voor een goede mix tussen mannen en vrouwen in je bedrijf

Wil je als bedrijf je rendementen opstuwen? Zorg dan voor een goede mix van mannelijke en vrouwelijke werknemers. Dat concludeert de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock dinsdag in een onderzoek naar de invloed van genderdiversiteit op de werkvloer op de winsten van zo’n 1.250 bedrijven, verspreid over de hele wereld.

Bedrijven met een meer gebalanceerde man-vrouwverhouding maakten tussen 2011 en 2022 in Europa gemiddeld zo’n 2 procentpunt meer winst dan bedrijven waar mannen of, in een zeldzaam geval, vrouwen oververtegenwoordigd waren. In Noord-Amerika ging het om 1,5 procentpunt, in Japan om 0,2 procentpunt.

De onderzoekers constateren dat er een ‘sweet spot’ is in de aanwezigheid van vrouwen binnen bedrijven. Onder- of oververtegenwoordiging van zowel mannen als vrouwen blijkt niet optimaal om hogere winsten te behalen.

Vrouwen zijn in topfuncties, of net daaronder, wereldwijd nog erg ondervertegenwoordigd. Alleen op het instapniveau is de man-vrouwverhouding binnen bedrijven vrijwel gelijk, vervolgens raakt deze uit balans. Hoe hoger je binnen de organisatie kijkt, hoe meer mannen de dienst uitmaken. Van alle topmensen is slechts 6 procent vrouw, van alle directieleden 18 procent.

Het zijn dan ook die cijfers waar de publieke aandacht vaak naartoe gaat. In Nederland zijn beursgenoteerde bedrijven sinds 2022 verplicht om minstens een derde van de Raad van Commissarissen uit vrouwen te laten bestaan. Ook moeten zij plannen hebben om de man-vrouwverhouding in de (sub)top van het bedrijf te verhogen. Het quotum zorgt in theorie niet alleen voor een meer evenwichtige vertegenwoordiging binnen het bedrijf, maar ook voor meer kansengelijkheid voor vrouwen.

Maar er blijkt nog een betere voorspeller van toekomstig rendement dan de genderbalans in de top, stelt BlackRock: de balans in het middenmanagement. Als deze balans sterk afwijkt van de verhoudingen in de rest van het bedrijf, dan is dat volgens de vermogensbelegger een signaal dat de winsten in de toekomst lager uit kunnen vallen.

Een andere opmerkelijke bevinding was dat een investering in een bedrijf dat zijn medewerkers langer zwangerschapsverlof bood over de afgelopen vier jaar gemiddeld 1 procentpunt meer zou hebben opgeleverd. In de Financial Times verklaarde BlackRock-onderzoeker Sandra Lawson dat dit vaak bedrijven zijn die meer aandacht besteden aan het welzijn van hun personeel.


Lees ook
Zelfs mét quotum zijn er niet genoeg topvrouwen

Zelfs mét quotum zijn er niet genoeg topvrouwen

Voor BlackRock komen de uitkomsten van het onderzoek goed uit. De vermogensbeheerder krijgt de laatste jaren met name uit rechtse hoek kritiek te verduren dat het factoren als milieu, maatschappij en goed bestuur meeweegt bij de keuze voor investeringen. Dit zou ten koste gaan van de rendementen die het behaalt. Met het rapport in de hand kan BlackRock zijn investeringen in meer genderdiverse bedrijven, of het uitblijven van investeringen in minder diverse bedrijven, beter verdedigen.

Het is niet voor het eerst dat een studie uitwijst dat bedrijven met een meer gebalanceerde man-vrouwverhouding een hoger rendement halen. Ook het Amerikaanse consultancybureau McKinsey concludeerde in 2020 dat diversiteit op zowel het gebied van gender als afkomst bijdraagt aan de gemiddelde winst.

Maar niet alle onderzoeken zijn even stellig. Zo vond het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2019 juist geen verband tussen een vrouwenquotum en de winstgevendheid van bedrijven. Dat kun je overigens ook positief uitleggen: waar sommige critici vreesden dat de winstgevendheid van bedrijven achteruit zou gaan als vrouwen in topposities terecht zouden komen, bleek dat eveneens niet het geval.