Meer wapens op straat in Israël

Sinds het begin van 2023 heeft de minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gvir, verschillende veranderingen doorgevoerd die het makkelijker moesten maken om een wapenvergunning te krijgen, meldt the Times of Israel. Zo zou hij het aantal mensen dat aanvragen afhandelt hebben verdubbeld.

Na 7 oktober zou Ben Gvir hebben doorgevoerd dat interviews met potentiële wapenbezitters voortaan per telefoon gevoerd konden worden, in plaats van alleen in het echt. Ook versoepelde hij de regels voor wie in aanmerking kan komen voor een wapenvergunning: voortaan kunnen mannen en vrouwen die één jaar in het Israëlische leger hebben gediend (of twee jaar in een niet-gevechtsrol) zich aanmelden, mits ze geen strafblad of psychiatrische aandoening hebben. Voorheen mochten alleen mensen zich aanmelden nadat ze drie jaar in het leger hadden gediend.

Niet iedereen in de Israëlische regering is blij met dit versoepelde beleid. Het hoofd van de vuurwapenafdeling van het ministerie van Nationale Veiligheid stapte na discussie op.