Meer nieuwe cultuur voor meer Rotterdammers – maar geen subsidie voor het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut krijgt geen vierjarige gemeentesubsidie meer, een recordaantal nieuwkomers in de gemeente Rotterdam krijgt het wel. Dat staat in het cultuurplan ‘Verandering Verankerd’, van een door cultuurwethouder Said Kasmi (D66) ingestelde adviescommissie. In het advies wordt meer ruimte gegeven aan organisaties die met hun aanbod nieuwe Rotterdamse doelgroepen bereiken.

Opvallend bij het advies over de grotere instellingen is het oordeel over het Nieuwe Instituut, een museum voor architectuur, design en digitale cultuur. De instelling krijgt geen vierjarige subsidie, tenzij de gemeente Rotterdam het budget voor cultuur uitbreidt. Als dat gebeurt, kent het advies 100.000 van de aangevraagde 250.000 euro toe.

Het advies is kritisch op het instituut: de waarde voor de stad, haar bewoners en de discipline wordt als „zwak” beoordeeld. Het instituut wil voor de verbinding met de stad een stadsprogrammeur aanstellen, maar het advies vindt die functie onvoldoende geloofwaardig uitgewerkt en noemt het „opmerkelijk” dat het museum „kennelijk nu pas de verbintenis met de stad wil intensiveren”.

Het is onwaarschijnlijk dat het Nieuwe Instituut subsidie zal ontvangen. Cultuurwethouder Kasmi, aan wie het cultuurplanadvies 2025-2028 vrijdag is overhandigd, bevestigt dat er weinig ruimte is in de gemeentebegroting voor cultuur.


Lees ook

Cultuurwethouder Utrecht over omstreden subsidieadvies: ‘Het moet niet gaan om wie de luidste stem heeft’

Eva Oosters (Student & Starter) is wethouder in Utrecht sinds 9 juni 2022, verantwoordelijk voor onder andere Cultuur, Evenementen, Sport, Participatie, Milieu en Emissieloos Vervoer.

Verspreiding

23 nieuwkomers krijgen in het advies vierjarige cultuursubsidie toegekend. De commissie zegt ernaar te hebben gestreefd het cultuuraanbod beter over de wijken te verspreiden. Nieuwkomers zijn onder andere stichting Wijkcollectie, Rotterdam Arab Film Festival, Roffa Mon Amour, en NANOEK.

Erg vruchtbaar in Rotterdam is de impulsregeling gebleken, een gemeentefonds dat beginnende organisaties op weg helpt. Twaalf organisaties uit die regeling hebben een aanvraag ingediend die een positief advies hebben gekregen. Maar de gemeente Rotterdam schaft de regeling juist af, met ingang van 2025. Mei Li Vos, voorzitter van de adviescommissie, hoopt dat de gemeente daar wel iets voor in de plaats stelt: „Helemaal niks doen om je nieuwe makers een zetje te geven, dat is wel heel mager. Voor je het weet gaan ze naar een andere stad, dat wil je niet hebben.”

Het beschikbare budget van 48 miljoen euro in Rotterdam was overvraagd: er was plek voor 106 van de 140 aanvragen, dat zijn er twaalf meer dan in voorgaande periode, maar die 106 organisaties krijgen niet allemaal het volledige bedrag toegekend dat ze hebben gevraagd.

Acht grote Rotterdamse instellingen vallen buiten het advies, zij worden gefinancierd vanuit de Rotterdamse Culturele Basis. Die subsidie van in ruim 53 miljoen gaat naar onder andere Kunsthal Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Theater Zuidplein.