De afgelopen weken is door meer huishoudens dan verwacht een beroep gedaan op het Tijdelijk Noodfonds Energie om hun energierekening te betalen. Dat meldt demissionair minister van Armoedebeleid Carola Schouten (CU) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom stellen het kabinet en energieleveranciers 24 miljoen euro extra beschikbaar, meldt Schouten.
Sinds het openen van het fonds op 22 januari zijn tot en met 11 februari al 85.586 aanvragen binnengekomen bij het loket. Door de grote vraag is de voorspelling dat met het beschikbare budget van 60 miljoen euro het noodfonds open kan blijven tot eind februari, één maand voor de geplande sluiting van het fonds.
Energieleveranciers hebben 8 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. De Rijksoverheid vult dit bedrag aan met 16 miljoen euro die hiervoor al gereserveerd staat in de begroting. Het totale beschikbare budget stijgt hierdoor van 60 naar 84 miljoen euro. Verwacht wordt dat op deze manier het noodfonds tot medio maart open kan worden gehouden. Wel blijft dit afhankelijk van het aantal aanvragen, meldt Schouten in de brief.
Het Tijdelijk Noodfonds Energie is op 22 januari 2024 door energieleveranciers en de overheid geopend met het doel kwetsbare huishoudens te helpen bij het betalen van een hoge energierekening. In 2023 kregen ruim 50.000 huishoudens al steun uit het fonds, dat in totaal 43,7 miljoen euro uitkeerde. Met een gemiddeld compensatiebedrag van 105 euro per maand hopen energieleveranciers te voorkomen dat energieschulden ontstaan. Al op de eerste dag van de openstelling van het noodfonds in 2024 werden er 17.000 aanvragen gedaan.