Meer faillissementen, minder zzp’ers

30 procent meer faillissementen, dat is waar het CBS de week mee opent. In 2024 zijn volgens voorlopige cijfers 4.270 bedrijven, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard – het hoogste aantal in acht jaar. Vorig jaar waren het er nog 3.272. De piek (9.431) was tijdens de eurocrisis in 2013.

En dan de zzp’ers: in december waren er 21.000 zzp’ers die stopten als zelfstandige, meldt de Kamer van Koophandel vanochtend. Het is voor het eerst dat meer zzp’ers ophouden dan beginnen, ruim de helft meer dan in december 2023. De Belastingdienst handhaaft vanaf dit jaar de regels voor schijnzelfstandigheid die al negen jaar bestaan. De KvK vermoedt dat dat het recordaantal stoppende zzp’ers verklaart.

Eenmaal (terug) in dienst, kun je je afvragen of je salaris enigszins in lijn ligt met dat van je collega’s. Daarover schreef redacteur Tan Tunali de rubriek Dilemma’s op de werkvloer.

Wat verder opviel vanochtend:

  • De Aziatische beurzen gingen vanochtend omlaag. Vrijdag kwamen de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, die waren zo gunstig dat beleggers verwachten dat de Fed de rente niet verder verlaagt.
  • De grootste pensioenuitvoerder van Nederland, APG, belegt in de toekomst alleen nog voor ambtenarenpensioenfonds ABP, meldt het FD vanochtend. Dat betekent dat APG stop met het vermogensbeheer voor BpfBouw, SPW en het pensioenfonds van zijn eigen personeel.
  • In België wordt vandaag gestaakt. Veel scholen zijn dicht, het openbaar vervoer ligt op veel plaatsen plat. De stakers protesteren tegen plannen voor pensioenhervormingen. Het treinverkeer tussen Nederland en België is ook ontregeld.
  • De winsten van Chinese bedrijven staan onder druk, meldt de FT. Ze dalen voor het derde achtereenvolgende jaar, en het einde is nog niet in zicht. Vrijdag komen de groeicijfers uit China en de vrees is dat het doel van 5 procent groei van het BBP in 2024 niet is gehaald.

Meer faillissementen zijn ook te zien in de winkelstraat
Foto Peter Hilz/ANP/Hollandse Hoogte