‘Meer dan duizend gewonden na explosies communicatieapparatuur Hezbollah’

Meer dan duizend mensen, inclusief vele tientallen leden van de Libanese strijdgroep Hezbollah, zouden dinsdag gewond zijn geraakt toen communicatieapparatuur van de militante groep ontplofte. Persbureau Reuters heeft het over piepers, die zouden zijn gehackt en geëxplodeerd. Die piepers worden op het lichaam gedragen.

Een anonieme Hezbollah-bron noemt het incident tegenover Reuters de “grootste inbreuk op de veiligheid tot nu toe”. Hezbollah verdenkt Israël ervan de toestellen op afstand tot ontploffing te hebben gebracht. Israël heeft nog niet gereageerd op de explosies.

“Dit is een groot veiligheidslek – het communicatieapparaat van Hezbollah is gecompromitteerd”, zegt een correspondent van Al Jazeera in Beiroet. Ze noemt de explosies een mogelijk “belangrijke ontwikkeling” in de strijd tussen Hezbollah en Israël.

Hezbollah-leiders zouden hun eigen organisatie eerder hebben opgeroepen geen smartphones te gebruiken, omdat Israël de apparaten makkelijk zou kunnen hacken.

Het gaat om een golf van explosies. Journalisten van Al Jazeera en Reuters ter plaatse zien meerdere ambulances in Beiroet naar ziekenhuizen snellen. De eerstehulpafdelingen liggen vol met gewonden. De meeste incidenten vonden plaats in het zuiden van hoofdstad Beiroet, waar Hezbollah een sterke basis heeft.