Eén op acht meisjes en vrouwen is slachtoffer van verkrachting of seksueel geweld. Het gaat wereldwijd om meer dan 370 miljoen meisjes die voor hun achttiende direct seksueel misbruik hebben ervaren. Dat schrijft kinderrechtenorganisatie Unicef in een donderdag gepubliceerd rapport met een analyse van beschikbare cijfers van seksueel geweld onder kinderen.
Het aantal stijgt naar 650 miljoen, een op vijf meisjes en vrouwen, als rekening wordt gehouden met niet-fysieke vormen van seksueel geweld, zoals verbaal of online misbruik. Naar schatting hebben wereldwijd ook 240 tot 310 miljoen jongens en mannen in hun kindertijd verkrachting of seksueel geweld meegemaakt. Dat is ongeveer één op elf jongens, schrijft Unicef in het rapport. Deze schatting stijgt naar 410 tot 530 miljoen als niet-fysieke vormen worden meegerekend.
Cijfers zijn schatting
De cijfers geven volgens Unicef voor het eerst een mondiaal beeld van het probleem. De VN-organisatie verzamelde onderzoeken die tussen 2010 en 2022 zijn uitgevoerd in 120 landen en gebieden. De resultaten zijn een schatting, omdat de landen niet allemaal op dezelfde wijze onderzoek deden. Het onderzoek geeft volgens de kinderrechtenorganisatie een representatief beeld van tachtig procent van de wereldpopulatie.
Ervaringen van jongens worden over het algemeen minder goed bijgehouden. Vrouwen zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld, waardoor hun ervaringen beter zijn gedocumenteerd. Seksueel geweld is überhaupt lastig meetbaar, vooral als er geen fysiek contact plaatsvond. Unicef vermoedt dat een groot aantal kinderen niet in staat of bereid is om ervaringen te rapporteren.
Over de hele wereld zijn meer dan een miljard vrouwen en mannen in hun kindertijd aan seksueel geweld onderworpen, schrijft de VN-kinderrechtenorganisatie. Het meeste seksuele geweld vindt plaats in de tienerjaren, tussen het veertiende en zeventiende levensjaar. De meeste slachtoffers worden gemaakt in Sub-Sahara Afrika en Azië.
Conflictgebieden
Kinderen in conflictgebieden lopen het meeste risico. Verkrachting en gendergerelateerd geweld worden vaak gebruikt als wapen in een oorlog. In dit soort „fragiele omgevingen” is ongeveer één op de vier kinderen slachtoffer van verkrachting of seksueel geweld, aldus Unicef.
„Mensen die seksueel geweld in de kindertijd meemaken lopen een hoger risico om later opnieuw slachtoffer te worden, of zelf plegers van dergelijk geweld te worden”, schrijft Unicef in het rapport.
De VN-kinderrechtenorganisatie publiceert het onderzoek in het kader van wereldmeisjesdag op vrijdag 11 oktober.