Mediatips voor het weekend: de nieuwe Mario Kart en film van Succession-maker over foute techbazen

Groningse gebreken

Afgelopen maand was de redactie van het journalistieke programma Pointer in Groningen, waar het samen met het Dagblad van het Noorden vanuit een pop-upwinkel (die dienst deed als redactieruimte) onderzoek deed naar kwesties die spelen in de regio. Met name de langdurende afwikkeling van alle schadeclaims. Veel huizen liepen de afgelopen decennia aardbevingsschade op als gevolg van de winning van aardgas, van verzakkingen tot scheuren. Maar de afhandeling gaat tergend langzaam. Bewoners krijgen stapels onderzoeksrapporten van de Nationaal Coördinator Groningen over de staat van hun huis, maar die zijn niet altijd volledig of er staan fouten in. En bij de huizen die wel versterkt worden, blijven meerdere bewoners achter met bouwfouten en gebreken aan hun huis. Hoe kan het zo misgaan? Dat onderzoekt Pointer met de bewoners, bouwkundigen, politici en advocaten.

Verschrikkelijke techbazen

In zijn regiedebuut richt Jesse Armstrong, de bedenker van de veelbekroonde serie Succession, zijn pijlen opnieuw op hyperrijken. Zijn zeer actuele film Mountainhead gaat over techmiljardairs. Zijn personages zijn een amalgaam van types als Elon Musk, Mark Zuckerberg of investeerder Peter Thiel. Het soort techbro dat ook in het laatste seizoen van zijn satirische serie over de miljardairsfamilie van mediatycoon Logan Roy opdook. Terwijl vier mannen in een luxueuze bergvilla pretenderen hun oude vriendschap nieuw leven in te blazen via een combinatie van hielenlikkerij, sneren en snacks, vliegt de wereld om hen heen in brand. Het levert een film op die tegelijkertijd scherp, maar ook wat gemakzuchtig voelt. Met Steve Carell,J ason Schwartzman, Cory Michael Smith en Ramy Youssef.

De nieuwe Mario Kart

Traditiegetrouw heeft Nintendo’s nieuwe spelcomputer ook een nieuwe Mario Kart, waarin de bekende mascotte samen met vrienden en rivalen over racebanen crossen en elkaar met schildpadschilden bekogelen. Ditmaal gebeurt dat niet op afgebakende banen, maar op een eiland waar ieder circuit naadloos op de ander aansluit. Een nieuwe spelmodus laat je als bij een soort rally navigeren tussen al die verschillende banen om een gevarieerde race te rijden. Dat wordt spannend gehouden door bij iedere ronde de meest achterliggende spelers te elimineren, waardoor je altijd scherp moet blijven. Ook leuk is de mogelijkheid het eiland vrij te verkennen, waarbij je in verlaten hoeken extra uitdagingen vindt. Wie die voltooit, verdient stickers om op de racewagens te plakken.

Vroege Vogels in Amersfoort

Het programma over klimaat en natuur heeft een nieuwe thuisbasis gevonden. Na twaalf jaar Naardermeer komen de uitzendingen van Vroege Vogels nu vanuit het Groene Huis op landgoed Schothorst in Amersfoort. Het landgoed is een natuurlijk stadspark. Geen strak gemaaid gazon, maar een gebied met poelen, houtwallen en singels. In de uitzending van zondag aandacht voor de geschiedenis van het landgoed. Er stond vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw een proefboerderij. Men wilde daar een zo efficiënt mogelijke veehouderij bereiken.

De boerderij verdween en sinds 1974 is het landgoed in handen van de gemeente, die er de 4-landschappentuin aanlegde. Hier zijn de landschappen die rond en in Amersfoort voorkomen op kleine schaal nagemaakt, met bijbehorende vegetatie.