Medewerkers ‘Grote Drie’ Amerikaanse auto-industrie begonnen met staking

Loonsverhoging Zo’n 13.000 werknemers van Ford, General Motors en Stellantis staken sinds vrijdag voor betere arbeidsvoorwaarden. Het is volgens de vakbond voor het eerst dat werknemers van de drie bedrijven tegelijkertijd het werk neerleggen.
In Wayne, in de staat Michigan, staken werknemers van Ford voor een beter loon.
In Wayne, in de staat Michigan, staken werknemers van Ford voor een beter loon. Foto Paul Sancya/AP

Werknemers van de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten staken sinds vrijdag voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. Zo’n 13.000 van de bijna 150.000 leden van vakbond United Auto Workers (UAW), die de staking leidt, doen volgens internationale persbureaus mee aan de werkonderbreking.

Werknemers van drie productielocaties van de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten – Ford, General Motors (GM) en Stellantis, het moederbedrijf van Chrysler – legden om middernacht het werk neer nadat de bedrijven niet aan eisen van de bond wisten te voldoen. Volgens UAW-leider Shawn Fain is de staking uniek: voor het eerst in de 88-jarige geschiedenis van de bond zouden werknemers van de ‘Grote Drie’ tegelijkertijd staken.

Het laatste bekende bod voor loonsverhoging van Ford en GM ligt op 20 procent, dat van Stellantis op 17,5 procent. Maar om de gevolgen van inflatie en koopkrachtdaling tegen te gaan, eist UAW van alle drie een loonstijging van 36 procent. De fabrikanten brengen daartegenin dat ze de hogere kosten voor arbeid niet kunnen dragen als ze competitief willen blijven tegenover makers van elektrische auto’s, zoals Tesla.

Op de productielocaties waar de stakingen plaatsvinden worden een aantal populaire modellen geproduceerd, zoals de Ford Bronco, Jeep Wrangler en Chevrolet Colorado pick-uptruck. Vakbondsleider Fain waarschuwde de fabrikanten voor grootschaligere stakingen als ze niet tegemoetkomen aan de eisen van UAW.