Medewerker Duitse AfD in nauw contact met Russische FSB

Een medewerker van een AfD-parlementariër in de Bondsdag stond volgens onderzoek van Der Spiegel in nauw contact met een hoge functionaris van de FSB, de Russische geheime dienst. In berichten over en weer werd onder meer besproken hoe de Duitse levering van wapens aan Oekraïne geremd zou kunnen worden, volgens onderzoek dat het weekblad deed in samenwerking met het in Riga gevestigde platform The Insider.

Vladimir Sergiejenko werd geboren in Lviv in de toenmalige Sovjet-Unie, in de jaren negentig kwam hij naar Duitsland. Al een aantal jaar is hij actief als medewerker voor verschillende politici van de Alternative für Deutschland (AfD). Hij werkte voor voormalig Bondsdaglid Ulrich Oehme, die in 2018 op kosten van de Doema naar de Krim reisde en het verloop van de Russische presidentsverkiezingen prees. Inmiddels werkt Sergiejenko voor Bondsdaglid en Poetin-apologeet Eugen Schmidt, die in Kazachstan werd geboren en als ‘Rusland-Duitser’ – afkomstig uit een Duitse minderheid in Sovjet-Rusland – rond de eeuwwisseling naar Duitsland kwam.

Russische staatstelevisie

Ook Sergiejenko’s sympathieën zijn geen geheim. Volgens Der Spiegel reist hij regelmatig op en neer naar Rusland, onder meer om op te treden in talkshows van de Russische staatstelevisie. Op een bijeenkomst in Duitsland in november riep Sergiejenko dat Duitse politici die wapens willen leveren moeten worden „weggeschoren uit het politieke landschap”.

Sinds het voorjaar van 2023, aldus Der Spiegel, wisselde Sergiejenko berichten uit met een kolonel van de FSB over hoe Duitse wapenleveranties aan Oekraïne te stoppen zouden zijn. In een bericht stelt Sergiejenko voor om een klacht in te dienen bij het constitutioneel hof om de wapenleveranties te bemoeilijken, en vraagt daarvoor om financiële ondersteuning uit Moskou. In de zomer diende de AfD daadwerkelijk een klacht in bij het hof, met als argument dat de regering geen wapens zou mogen leveren zonder het parlement te raadplegen. De AfD-fractie in de Bondsdag ontkent tegenover Der Spiegel dat het proces iets met Sergiejenko te maken heeft of er geld voor te hebben ontvangen.

Sergiejenko zegt niets met de FSB-man te maken te hebben. Zijn toegangspasje tot de Bondsdag is hem desalniettemin twee maanden geleden ontnomen.

Onechte accounts

In Duitsland komen steeds nieuwe gevallen van Russische spionage en beïnvloeding naar boven. In december begon in Berlijn de zaak tegen Carsten L., een voormalig medewerker van de Duitse geheime dienst, die ervan wordt verdacht als dubbelspion documenten aan de FSB te hebben doorgesluisd, met name informatie over de positionering van Oekraïense luchtafweer.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn maakte in januari openbaar dat medewerkers binnen vier weken 50.000 onechte accounts op X konden identificeren, die meer dan een miljoen Duitstalige tweets verspreidden. In die berichten wordt hoofdzakelijk stemming gemaakt tegen wapenleveranties en de regering in Berlijn met de bewering dat hulp aan Oekraïne ten koste gaat van de Duitse burger.


Lees ook
Oud-hoofd Duitse veiligheidsdienst nu zelf onder toezicht vanwege rechts-extremistische activiteiten

Hans-Georg Maassen toen hij nog hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst was, in 2018.