Mecenas en oprichter van privémuseum voor Japanse prenten Elise Wessels (80) overleden

Mecenas Kunstverzamelaar Elise Wessels bracht een vrijwel compleet overzicht bijeen van de Japanse prentkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. In 2009 opende ze in Amsterdam een privémuseum voor die prenten.

Kunstverzamelaar Elise Wessels in het Rijksmuseum bij een tentoonstelling van haar collectie Japanse prenten in 2016.
Kunstverzamelaar Elise Wessels in het Rijksmuseum bij een tentoonstelling van haar collectie Japanse prenten in 2016. Foto Roger Cremers

Kunstverzamelaar en mecenas Elise Wessels is dinsdagmorgen na een kort ziekbed op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt een bestuurslid van de door Wessels opgerichte stichting Für Elise.

Elise Wessels-Van Houdt, voorheen gehuwd met Cees Wessels van het platenlabel Roadrunner Records, begon in de jaren tachtig met het verzamelen van Japanse prenten. Met advies van experts groeide haar collectie uit tot een vrijwel compleet overzicht van de Japanse prentkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

In 2009 opende ze op de Keizersgracht in Amsterdam het privémuseum Nihon no hanga (letterlijk: ‘Japanse prenten’). „Wat heeft het voor zin als ik deze schoonheid niet met anderen kan delen?”, zei ze in 2014 in een vraaggesprek met het tijdschrift Hollands glorie. Het allerbelangrijkste, zei ze in hetzelfde gesprek, is „dat we de kunst in ons land op niveau kunnen houden en dat we daar allemaal van kunnen genieten”.

Schenking Rijksmuseum

Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag schonk Wessels in oktober 2022 1.100 prenten uit haar prentenkabinet aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Een donatie die ervoor zorgde dat de verzameling Japans werk op papier van het Rijksmuseum een van de belangrijkste van Europa werd, aldus directeur Taco Dibbits.

„Elise Wessels had lef, een goed oog en was ongelooflijk genereus”, zegt Dibbits. „Niemand keek naar die vroege twintigste-eeuwse Japanse prentkunst toen zij die begon te verzamelen.” Wessels ging niet bij de pakken neerzitten toen de vrachtwagens van het Rijksmuseum haar collectie kwamen ophalen, vertelt Dibbits. „Elise zei meteen dat ze hedendaagse Japanse prentkunst ging verzamelen.”

Met haar stichting Für Elise steunde Wessels diverse cultuurinstellingen. Ze had fondsen op naam bij onder meer de Nationale Opera & Ballet en Het Concertgebouw. Ook was ze een trouwe begunstiger van het Van Gogh Museum, het Holland Festival, de Cello Biënnale, het Nederlands Blazers Ensemble. Japanse musici van het Concertgebouworkest hielp ze met het krijgen van een beter instrument. Cultuurfinanciering is niet alleen een overheidstaak, zei Wessels tien jaar geleden in gesprek met NRC. „Particuliere liefhebbers moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”