In Scheveningen is donderdagavond laat de mobiele eenheid ingezet toen honderden jongeren in de omgeving van het Kurhaus met elkaar in gevecht gingen. De relschoppers keerden zich later tegen de politie en bekogelden de ME onder meer met stenen, fietsen en glas.
Een woordvoerder van de politie liet aan persbureau ANP weten dat verschillende groepen elkaar via sociale media hadden bedreigd, wat leidde tot de vechtpartij. Er zouden 100 tot 300 jongeren op de rellen zijn afgekomen. De rust keerde na middernacht weer terug nadat de relschoppers werden verspreid, aldus de woordvoerder. Bij de rellen werd niemand aangehouden.
Een verslaggever van Omroep West was bij de rellen in Scheveningen aanwezig en meldde dat hij vanwege de ongeregeldheden moest schuilen omdat het „te gevaarlijk was” om nog verslag te doen van de situatie. „Er gingen stenen, glas, stokken en waterflessen door de lucht. De politie kreeg het zwaar te verduren”, aldus de verslaggever op X.
Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over de rellen. „Totaal onacceptabel gedrag moet keihard de kop worden ingedrukt. Onze badplaats en de bewoners aldaar verdienen onze bescherming!”, schreef hij op X.
Wie durft mag op de onderste banken plaatsnemen, zegt een van de performers. Ze zitten tussen het publiek en zijn alleen van bezoekers te onderscheiden door hun blote voeten en hun handen, wit van de magnesium. „Als u een beetje een sterk hart heeft, zijn het de mooiste plaatsen.” Filosoof en regisseur Patrick Masset maakt met zijn gezelschap Théâtre d’un jour geen standaard ‘circusshows’; Reclaim (12+), de productie waarvoor het publiek op de cirkel van houten banken aanschuift, staat aangekondigd als een ‘collectief ritueel’.
De tent waarin Théâtre d’un jour de voorstelling normaal opvoert, is stuk gegaan bij het opzetten, dus speelt het gezelschap noodgedwongen in de openlucht, midden op het Rotterdamse Schouwburgplein. Dat maakt verschil. De beslotenheid van een tent, de intimiteit en focus die zo’n setting afdwingt, het magische net-wat-buiten-de-werkelijkheid-staan dat theaterlicht teweegbrengt – ze moeten het er zonder stellen.
Het is dus in onverbiddelijk daglicht dat acrobate Chloé Chevalier met een houten pop in haar armen, een kleine jongen, de piste in stapt. Behoedzaam bindt ze hem een blinddoek voor, en wikkelt hem in een schapenvacht. Vanaf de tribune stappen vier mannen het ronde speelvlak op. In het ritueel dat volgt zien we de performers rondstampen in repetitieve choreografieën, met diepe, luide stemmen ‘ha!’ schreeuwend. Chevalier schuift zich een dierensnuit op het hoofd en kruipt als een voorwereldlijk beest over het witte zeildoek. De mannen trekken hun shirts uit, plaatsen dierenschedels op hun hoofden en bewegen zich grommend als wilde honden om elkaar heen. Ruw springen deze gespierde, dierlijke wezens de houten banken op, bezoekers opzij duwend. Er gaat een echte dreiging van uit. Voor ironie is in deze piste geen plaats.
Mens-zijn
Naast de vijf acrobaten doen er ook twee cellistes en een operazangeres mee. Er wordt gemusiceerd, er wordt gezongen. De acrobaten zoeken elkaar op, weifelend, en zoeken in duo’s, laag bij de grond, trillend, naar een gezamenlijke balans. Naarmate er meer fysiek contact ontstaat tussen de performers lijkt het vertrouwen tussen hen te groeien. Om beurten laten ze zich vallen, en vangen elkaar op. Steeds hoger zijn de menselijke torens die ze met elkaar opbouwen. Ook de operazangeres gaat al zingend de lucht in, een van de cellistes speelt onverstoorbaar door, staande op de schouders van iemand die zelf weer op de schouders van een ander staat.
Beeld uit de voorstelling ‘Reclaim’ van Théâtre d’un jour.
Foto Christophe Raynaud de Lage
Gaandeweg wordt ook het publiek in de oefeningen betrokken. Een meisje wordt opgetild en door de performers rondgedragen. Een oudere vrouw komt, bevend, op de schouders van een van de acrobaten te staan. Met onze handen ondersteunen we de zwetende acrobaat die twee anderen in de lucht houdt. Balans, de sprong, de val – het zijn in Reclaim geen trucjes, maar symbolisch geladen beelden die gaan over wederzijdse afhankelijkheid, overgave en vertrouwen. Over het individu als onderdeel van een collectief.
Wanneer de blinddoek bij de kleine jongenspop af gaat, wordt ook hij de lucht in geheven. Ook nieuwe generaties zullen zich weer moeten leren overgeven aan een collectief gedragen-worden, zoiets zegt dat beeld. Zo herinnert Reclaim je er in feite aan wat mens-zijn behelst: samen leven. Ons tot elkaar verhouden, met alle spanning, dreiging, ongemak van dien. Elkaar steunen. Op elkaar leunen. En als we vallen: hopen erop te mogen vertrouwen dat er iemand is die ons vangt.
Watertaxi’s op de Waddenzee varen in het donker geregeld tot drie keer harder dan toegestaan. Uit onderzoek van Omrop Fryslân blijkt dat de watertaxi’s in de laatste vier maanden van vorig jaar bijna 230 keer de maximumsnelheid van 20 kilometer per uur overtraden. De overschrijdingen varieerden van enkele kilometers te hard tot snelheden van 60 kilometer per uur.
De maximumsnelheid in het donker is ingesteld nadat een watertaxi in 2022 bij Terschelling in botsing kwam met een snelle veerboot van rederij Doeksen. Bij dat ongeluk, waarbij beide schepen in de vroege ochtend van 21 oktober met te hoge snelheid op tegengestelde koersen voeren, kwamen vier opvarenden van de watertaxi om het leven.
Lees ook
Verdriet en rouw op Terschelling na aanvaring met doden en vermisten
De watertaxi’s verzorgen snelle verbindingen op afroep naast en buiten de reguliere veerdiensten tussen het vasteland en de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. Van en naar Ameland zijn sinds twee jaar niet langer nachtelijke watertaxi’s. De omroep baseert zich op positie- en snelheidsgegevens die de AIS-transponders op de schepen uitzenden. Van twee van de in totaal negen taxi’s waren geen gegevens beschikbaar. Een jaar eerder constateerde de omroep 155 overtredingen.
Handhaving
Veerboten mogen wel sneller varen in het donker, mits ze binnen de vaargeul blijven. Overdag geldt geen maximumsnelheid. Na het ongeluk in 2022 kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een reeks aanbevelingen, waaronder het stroomlijnen van wetgeving en het breder beschikbaar maken van data, zoals transponder- en radargegevens met het oog op handhaving door Rijkswaterstaat.
Radarinformatie mag nu niet worden gebruikt om in te grijpen bij overtredingen. Verkeersleiders op de vuurtoren Brandaris mogen schippers alleen wijzen op hun snelheid, maar zij kunnen niet handhaven. Patrouilleschepen mogen optreden wanneer ze een schip op heterdaad betrappen op een snelheidsovertreding. Volgens de OVV „gebeurt dit weinig omdat schepen een patrouilleschip direct opmerken en dan hun snelheid kunnen aanpassen”.
Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk.
In een gezamenlijke verklaring zeggen de watertaxibedrijven dat het onderzoek aantoont dat er behoefte blijft aan bereikbaarheid van de Waddeneilanden in de nachtelijke uren. Zo vervoerde de verongelukte watertaxi onder meer bouwvakkers op weg naar een klus op het eiland. De ondernemers hopen op een statuswijziging van hun schepen in „kleine veerpont”, waarbij ze wel harder mogen varen. Minister Madlener (IenW, PVV) wil voor de zomer met een proef komen waarbij watertaxi’s ’s nachts wel een snellere overtocht kunnen maken. Daarmee zou een eind komen aan het „nachtelijke isolement” van de eilanden.
In juli dient de zaak tegen beide schippers van de vaartuigen die in 2022 met elkaar in botsing kwamen. Ze staan onder meer terecht voor dood door schuld.
Kwam hij éindelijk op tijd, raakte Jules Koundé woensdag geblesseerd in de wedstrijd tegen Internazionale. Dus hoeft hij voorlopig niet meer op tijd te komen.
Dat lijkt me geen goed nieuws voor de eeuwige te-laat-komer van FC Barcelona. Die dijbeenblessure is met een week of drie wel genezen, maar als je routines wilt veranderen en je wordt daarin verstoord, heeft dat veel grotere gevolgen. Het duurt gemiddeld zesenzestig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, zegt de wetenschap.
De wetenschap werd er ook bijgehaald om te verklaren waarom sommige mensen te laat komen, en anderen niet. Eeuwige te laatkomers kunnen er namelijk niet echt iets aan doen, schreef de NOS in een bericht over de oplossing die Koundé zelf had bedacht om voortaan op tijd te zijn. De rechtsback was al drie keer te laat gekomen voor een wedstrijdbespreking, en Barcelona-trainer Hansi Flick had daar korte metten mee gemaakt door Koundé doodleuk op de bank te zetten. Sterspeler of niet: je bent er gewoon als je er moet zijn.
Koundé wilde de belangrijke wedstrijden in de Champions League en de Copa del Rey natuurlijk niet missen en besloot een beveiliger in te schakelen om ervoor te zorgen dat hij op tijd kwam. Dat werkte dus, want in de finale van de Copa del Rey maakte hij nog de winnende goal afgelopen weekend. Maar in de halve finale van de Champions League ging het mis woensdag – met zijn dijbeen althans.
Of de beveiliger Koundé ook met blessure en al blijft waarschuwen om op tijd te komen, om de routine niet te doorbreken, is nog niet duidelijk. Dat er in Nederland met argusogen wordt gekeken naar de oplossingen in Barcelona, wel. Want ook Ismael Saibari en Malik Tillman van PSV komen geregeld te laat, en ook zij belandden voor straf op de bank bij belangrijke wedstrijden.
Mensen die altijd op tijd zijn begrijpen niet dat je altijd te laat kunt komen. Nu ben ik iemand die steeds op het nippertje, of nét niet op het nippertje is en misschien maakt me dat wel extra geïnteresseerd in de psychologie van het te laat komen. Volgens de Amerikaanse hoogleraar Jeff Conte ligt het aan het type dat je bent.
Ambitieuze, competitieve types zijn doorgaans keurig op tijd. Creatieve, reflectieve, onderzoekende types juist niet. Combineer dat met het feit sommige mensen polychronen zijn – die graag van alles tegelijk doen – en andere mensen monochronen die maar met één ding tegelijk bezig zijn en pas aan iets nieuws beginnen als het voorgaande is afgerond.
Kijk, daar vallen conclusies uit te trekken: Saibari en Tillman zijn creatief in hun spel en Koundé is dat zeker op het gebied van outfits ook. Te laat komen zit gewoon in hun persoonlijkheid. Zelf ben ik ook creatief, reflectief en onderzoekend. Het feit dat ik óók competitief ben, zorgt er waarschijnlijk voor dat ik toch altijd rond het nippertje ben.
En ik ben een echte polychroon: ik prop mijn dag het liefst zo vol mogelijk, ik doe zoveel mogelijk tegelijk. Maar ja, ik ben dan ook een vrouw. Die kunnen dat, multitasken. Met mannen die te laat zijn, kunnen we voortaan korte metten maken. Wat zeg je? Zit het in je aard? Smoesjes. Je bent een man. En daar weten we allemaal van: een man is geen polychroon. Een man kan maar één ding tegelijk.