Max Verstappen is zondag in de vijfde ronde uitgevallen in de grand prix van Australië. De drievoudig wereldkampioen vertrok vanaf poleposition, maar moest opgeven nadat zijn Red Bull rook en zelfs vlammen liet zien.
„Rook, ik heb blauwe rook en brand”, riep Verstappen over de boordradio. Vlak daarvoor had hij al laten weten dat zijn auto raar aanvoelde. Vorig jaar won Verstappen de race in Melbourne, het jaar daarvoor viel hij ook uit.
Door de uitval kan Verstappen zijn Formule 1-record van tien zeges op rij niet evenaren. Zijn uitval is zijn eerste grote verlies in tijden. Vorig jaar werd hij wereldkampioen met negentien overwinningen uit 22 races. Dit jaar won hij de eerste twee races van het seizoen in Bahrein en Saudi-Arabië met overmacht.
De politie heeft dinsdag een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarin twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben te hebben op straat. De arrestatie volgt nadat de betrokken vrouw melding van verkrachting heeft gedaan, meldt de politie. Details over de verdachte zijn niet bekendgemaakt.
Op de beelden zou te zien zijn hoe een man zich afgelopen zaterdag op klaarlichte dag met zijn broek op zijn enkels tussen geparkeerde auto’s bevond. Hij zou bovenop een vrouw liggen en haar lijken te penetreren. Beelden van het voorval werden de afgelopen dagen verspreid op X, Whatsapp en andere sociale media. Al snel rees de vraag of de seks wel met instemming van de vrouw was geweest en of de beelden geen getuigenis waren van seksueel geweld.
De politie van Amsterdam liet maandag al weten te onderzoeken of sprake is van verkrachting. De identiteit van de twee personen zou bij de politie bekend zijn, en de twee zouden elkaar kennen. Een woordvoerder van de politie riep op het filmpje van sociale media te verwijderen en voegde daaraan toe dat „het delen van seksueel getinte beelden zonder toestemming” strafbaar is.
Het is niet het enige filmpje dat op sociale media rondgaat van mensen die op koningsdag seks hebben in de publieke ruimte. Ook zijn tijdens Koningsdag meerdere jong vrouwen gefilmd terwijl zij aan het wildplassen waren. Deze video’s werden zonder hun medeweten op sociale media gedeeld.
Reactie Halsema
Op haar Instagram-account sprak de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zich al uit over de kwestie. „Het maken en verspreiden van dit soort beelden is niet alleen strafbaar, maar ook diep vernederend en kwetsend”, schrijft Halsema. „Niemand mag zonder expliciete toestemming naakt of tijdens seks worden gefotografeerd of gefilmd.”
Malta moet per direct stoppen met het verstrekken van zogenoemde ‘gouden paspoorten’ aan vermogende buitenlanders. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. Via deze regeling konden niet-EU-burgers in ruil voor een forse investering het Maltese – en daarmee ook het Europese – burgerschap verkrijgen.
Malta, de kleinste lidstaat van de Europese Unie, was de laatste die paspoorten ‘verkocht’. Wie ongeveer 1 miljoen euro investeerde, kreeg er het Maltese staatsburgerschap bij. De Europese Commissie wil al langer dat de Maltese overheid die regeling afschaft en kreeg daarin dinsdag gelijk van het Europese Hof van Justitie, dat oordeelde dat de verkoop van burgerschap neerkomt op „vermarkting van burgerschap” en in strijd is met EU-verdragen.
Met deze uitspraak is het transactioneel verstrekken van paspoorten voortaan verboden in alle EU-lidstaten. Eerder uitte de Europese Commissie ook kritiek op Nederland, dat tegen in ruil voor grote investeringen verblijfsvergunningen verstrekt. „Daarover heeft het Hof zich nog niet uitgelaten,” zegt Armin Cuyvers, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Leiden. Bulgarije en Cyprus hadden paspoortprogramma’s vergelijkbaar met die van Malta, maar schaften die onder Europese druk af.
Volgens Cuyvers vereist het Europese recht dat er een daadwerkelijke band bestaat tussen een persoon en het land dat een paspoort verstrekt. „Alleen een financiële bijdrage is daarvoor simpelweg niet genoeg, oordeelt het hof nu. Hoe sterk die connectie precies moet zijn, is nog onduidelijk.”
Tot op heden hield Malta vol dat de Commissie niets te zeggen had over naturalisatie. Dat het Hof daar nu anders over heeft geoordeeld, is best opmerkelijk, zegt Cuyver. „Ze zijn echt de Rubicon overgestoken”, aldus de hoogleraar. „Nationaliteitsrecht, in het bijzonder toekennen van nationaal burgerschap, is traditioneel een soeverein domein van lidstaten. Dat het EU-recht daar nu grenzen aan stelt, is een belangrijke en wellicht omstreden stap in een tijd waarin migratie en burgerschap politiek zo gevoelig liggen.”
‘Puur transactioneel’
Wie een Maltees paspoort bezit mag niet alleen in Malta verblijven, maar ook wonen, werken of een bedrijf vestigen in alle andere lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast geeft een paspoort ook stemrecht bij de Europese parlementsverkiezingen, ook bij verblijf in een andere lidstaat.
Malta was lange tijd niet het enige land dat zogenoemde gouden paspoorten verstrekte, wel voerde het volgens Cuyvers bijzonder vergaand beleid. „Het was puur transactioneel: je moest een huis kopen van minimaal zeven ton, zes ton overmaken aan de Maltese overheid, en een gift doen aan een goed doel. En als je sneller je paspoort wilde, betaalde je nog 150.000 euro extra.” De investeerder hoefde daarbij niet in Malta te gaan wonen. Volgens persbureau AP heeft het land de afgelopen jaren op deze manier zeker duizenden paspoorten ‘verkocht’ en er miljarden mee verdiend.
Wijdverbreid
Volgens een rapport van corruptiewaakhond Transparency International uit 2023 gebruikten Russen die volgens Europese sancties, uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne, niet naar de EU mochten reizen, Maltese paspoorten om bedrijven op te richten in andere lidstaten. „Russische oligarchen konden via zulke paspoorten precies die sancties omzeilen”, zegt Cuyvers. „Wat ze ook volop deden.”
De Europese Commissie maakte zich bovendien ook zorgen over een ‘race to the bottom’, waarbij lidstaten elkaar zouden beconcurreren met steeds lagere prijzen voor paspoorten. „De angst was dat EU-burgerschap op die manier uitgehold zou worden,” aldus Cuyvers.
Het Maltese paspoortprogramma werd ook gelinkt aan corruptie en witwassen. De in 2017 door een autobom omgebrachte onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia legde verschillende corruptie-affaires bloot. Ze deed eveneens onderzoek naar de handel in paspoorten. Garuana beschreef Malta als maffiastaat én toegangspoort tot de EU voor niet-westerse criminelen.
De chef van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Ronen Bar, heeft aangekondigd op 15 juni zijn functie neer te leggen. Dat verklaarde hij maandagavond op een herdenking van omgekomen Shin Bet-medewerkers. Als reden voor zijn vertrek voert Bar op dat hij als hoofd van de veiligheidsdienst heeft „gefaald”. in het voorkomen van de Hamas-aanval van 7 oktober 2023.
Toch is de aankondiging van Bar niet los te zien van de wens van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om zich te ontdoen van de chef van Shin Bet. Netanyahu ontsloeg de chef een maand geleden al wegens een „gebrek aan vertrouwen”. Het Hooggerechtshof bevroor dit besluit vanwege een „het ontbreken van een heldere verklaring” voor het ontslag.
Persoonlijke loyaliteit of democratie
Critici stelden dat het besluit te maken had met Bars loyaliteit aan de Israëlische democratie, die onder de regering-Netanyahu zwaar onder druk is komen te staan. Ook de veiligheidschef zelf sprak zich uit tegen de beslissing en noemde deze „ongrondwettelijk”. Vorige week omschreef Bar zijn ontslag als „politiek gemotiveerd”. Hij stelde dat Netanyahu zijn „persoonlijke loyaliteit” eiste.
Bars beslissing om toch op te stappen wordt als opvallend beschouwd, omdat hij daarmee toch de wens van de Israëlische premier volgt. De spanningen tussen Bar en Netanyahu zijn ongebruikelijk, aangezien de Israëlische veiligheidsdienst een traditie kent van harmonieuze samenwerking met de premier van Israël.
Een (te) kritisch rapport
De vete tussen Netanyahu en Bar is te herleiden tot een kritisch rapport van de Israëlische veiligheidsdienst dat in maart is gepubliceerd. Daarin werd de conclusie getrokken dat niet alleen de Shin Bet, maar ook de regering-Netanyahu verantwoordelijkheid diende te nemen voor het niet-voorkomen van de Hamas-aanval. Ook verricht Shin Bet een fraudeonderzoek naar naaste collega’s van Netanyahu. Zij zouden geld van Qatar hebben geaccepteerd om de belangen van dat land te behartigen.
Lees ook
Netanyahu botst met leger- en inlichtingentop na onderzoeken over 7 oktober
Liveblog Crisis in het Midden-Oosten
Chef Israëlische veiligheidsdienst kondigt na eerder verzet alsnog vertrek aan