Massaclaim tegen GGD vanwege datalek rond coronatesten afgewezen

GGD’en hoeven geen schadevergoeding te betalen aan mensen van wie persoonsgegevens door een dataroof mogelijk openbaar zijn gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag geoordeeld. In totaal hadden 6,5 miljoen mensen een schadevergoeding kunnen krijgen als de rechter in hun voordeel had geoordeeld, nu kunnen alleen mensen die zeker gedupeerd zijn een schadevergoeding ontvangen.

In 2021 bleek dat GGD-medewerkers privégegevens verhandelden van mensen die zich hadden laten testen op een coronabesmetting. De hoofdverdachten zijn daarvoor eerder veroordeeld. Vorig jaar had Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade (ICAM) daarnaast een massaclaim aangespannen namens tienduizenden mensen die bij de GGD een coronatest- of vaccinatieafspraak hebben gemaakt, of bij bron- en contactonderzoek betrokken zijn geweest.

De stichting spreekt van „het grootste datalek ooit” in Nederland, en gedupeerden zouden „een groot risico op identiteitsfraude, oplichting en bedreiging” lopen. Gevoelige informatie als BSN-nummers, adresgegevens en testresultaten waren beschikbaar voor callcentermedewerkers om in bulk te downloaden. ICAM eiste 500 euro schadevergoeding per persoon, waardoor de totale kosten van de schadevergoeding op ruim 3 miljard euro konden uitkomen.

De rechtbank oordeelt nu dat alleen „de vrees dat gegevens in verkeerde handen zouden kunnen zijn gekomen niet voldoende is” voor een schadevergoeding. Bovendien zouden de meeste mensen die daadwerkelijk gedupeerd zijn door het datalek al een vergoeding hebben gekregen. De politie heeft voor ongeveer 1.250 mensen vastgesteld dat hun gegevens zeker zijn geroofd, de GGD biedt hun echter al 500 euro schadevergoeding aan. ICAM eiste dat zij 1.500 euro schadevergoeding per persoon zouden krijgen, maar volgens de rechter kunnen zij geen extra schadeclaim indienen.