Massaclaim om hinder en schade tegen Tata Steel, omwonenden willen schadevergoeding

Gezondheid Stichting Frisse Wind verzamelde ruim 1.400 handtekeningen van omwonenden en (ex-)werknemers van staalproducent Tata Steel. „De verhalen (…) hebben ons gesterkt in de overtuiging dat genoegdoening op zijn plaats is.”
Het staalfabriekscomplex van Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee.
Het staalfabriekscomplex van Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee. Foto Simon Lenskens

Ruim 1.400 mensen hebben een claim bij Tata Steel IJmuiden ingediend en willen een schadevergoeding van de staalfabriek. Dat heeft de stichting Frisse Wind donderdag bekendgemaakt. De actiegroep verzamelde de afgelopen maanden handtekeningen van mensen die last hebben van stof, herrie, een slechte luchtkwaliteit en een vieze geur. Dat wijten ze aan de bedrijfsvoering van Tata.

De ondertekenaars van een brief aan het bedrijf bestaan grotendeels uit omwonenden van het staalfabriekscomplex, maar ook (ex-)werknemers van Tata met gezondheidsklachten hebben zich aangemeld. Ze maken zich zorgen over „de veiligheid van hun leefomgeving en de gevolgen voor hun gezondheid”.

Het is al langer bekend dat mensen in de omgeving van de staakfabriek vaker last hebben van gezondheidsproblemen als hartklachten, hoofdpijn en bronchitis dan in andere delen van het land. Ook ziektes als diabetes en en kanker komen er vaker voor. „De verhalen van de mensen die zich hebben aangemeld, hebben ons alleen maar gesterkt in onze overtuiging dat genoegdoening op zijn plaats is”, zegt letselschadeadvocaat en bestuurslid van Frisse Wind John Beer.

Lees ook deze reportage van een Greenpeace-protest in juni: Nieuwsgierig kijken de Tata-werknemers in groepjes naar de activisten die hun fabriek betreden

Uitstoot schadelijke stoffen

Het RIVM stelt in onderzoeken dat Tata verantwoordelijk is voor de uitstoot van meeste schadelijke stoffen in de omgeving, zoals PAK’s (polycyclische aromaten), lood, chroom en andere metalen. Maar omdat er ook andere vervuilende activiteiten in de omgeving plaatsvinden, zoals scheepsvaart, is een direct verband tussen Tata’s uitstoot en de gezondheidsproblemen van omwonenden niet door het instituut aangetoond.

Een RIVM-onderzoek uit 2021 stelde wel dat de uitstoot van lood en andere schadelijke stoffen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Dat rapport leidde tot discussies over de toekomst van de fabriek.

Tata Steel was voor NRC niet bereikbaar voor commentaar. Op NPO Radio 1 liet het bedrijf weten later vandaag met een reactie te komen. Het bedrijf heeft onlangs verschillende maatregelen genomen om minder schadelijke stoffen uit te stoten. Ontstoffings- en afzuiginstallaties moeten de uitstoot van lood met 70 procent verminderen en de uitstoot van zware metalen met 55 procent terugbrengen.

Tata krijgt van Frisse Wind vier weken de tijd om te laten weten of het wil praten over schadevergoeding. Als het dat niet doet, stapt de collectieve belangenbehartiger naar de rechter.