Marvels ‘Thunderbolts*’ tekent de tijdgeest met nihilistische superhelden met een burn-out

Of de hoofdpersonen van de nieuwe Marvelfilm Thunderbolts* superhelden of superschurken zijn, of iets ertussenin, is nog maar helemaal de vraag. Dat is niet alleen een knipoog naar de fans van het in 1997 in een stripverhaal over de Hulk gelanceerde team van antihelden. Die voorkennis heeft niet iedereen. Het maakt Thunderbolts* ook tot een lange teaser voor tweede deel Doomsday dat op de rol staat voor volgend jaar (de betekenis van de asterisk in de titel volgt tijdens de aftiteling). Naar te hopen worden daarin dan de nodige losse eindjes aan elkaar geknoopt uit deze nieuwe verwikkelingen in het nog immer uitdijende Marvel-filmuniversum.

Centraal staat dit keer de ontmanteling van een illegaal CIA-laboratorium waar nog volop aan transhumane superwezens wordt gesleuteld. De natte droom van de techbro’s in de VS anno nu. Maar het gaat bij de Marvelfiguren allang niet meer om maatschappijkritiek, zoiets ‘eenvoudigs’ als goed en kwaad, of moreel inspirerend gedrag. Grote commerciële entertainmentfilms als deze zijn weliswaar ingetuned op een restantje mythologie en tijdgeest, maar dan zo dat iedereen er iets uit kan halen.

Belangrijker nog is dat sinds Christopher Nolan en Todd Phillips uit het concurrerende DC Comics-imperium met Batman en Joker aan de haal gingen, een beetje superheld per definitie een getroebleerde figuur is. Hij sleept z’n eigen identiteitscrisis als een zwart gat achter zich aan. Meer verwoestend dan verlossend. Maar nog steeds met dat messiaanse aura. Ook de nieuwe superheldschurk The Sentry in Thunderbolts* heeft zo’n vleesgeworden schaduw die zijn donkere kant blootlegt.

Florence Pugh als Yelena Belova in de Marvelfilm ‘Thunderbolts*’.

Beeld Marvel Studios

Hoopvol

Na het eindspel van de Avengers in hun imploderende multiversum in 2019 was er behoefte aan nieuw bloed. En je zou hoopvol kunnen zeggen dat Thunderbolts* niet alleen een van de betere Marvelfilms van de afgelopen tijd is, maar ook genoeg nieuwe figuren introduceert (en een paar onbekendere outcasts en bijfiguren naar het hoofdtoneel promoveert) om weer even mee voort te kunnen.

Het nieuwe wrekersteam wordt aangevoerd door twee Russen: Yelena en haar vader Alexei, die een Sovjet-tegenhanger is van de terugkerende uitgebluste supersoldaat Captain America. Tekenend voor de ironische toon van de film is een gesprekje tussen Alexei en Bucky – Winter Soldier – Barnes over met welk superserum zij ooit behandeld zijn. Ook deze alliantie tussen de klassieke Koude Oorlog-vijanden sluipt als teken des tijds de film binnen, zonder daar vooralsnog consequenties aan te verbinden.

Voor wie het nu duizelt: duizelen hoort erbij in de hedendaagse superheldenfilm. De strips ontstonden ooit om via populaire cultuur commentaar te leveren op de wapenwedloop en doorgeschoten technologisering en vervreemding van de Koude Oorlog. Maar die subversieve functie hebben de verhalen allang niet meer. Daarvoor zijn de financiële belangen inmiddels te groot. Thunderbolts* had een budget van minstens 200 miljoen dollar, waar de kosten voor promotie en marketing nog bij komen.

Scène uit de Marvelfilm ‘Thunderbolts*’.

Beeld Marvel Studios

Spekkoper

De stand van zaken in de superheldenfilm bepaalt zo al twintig jaar de dagkoersen in Hollywood: Disney is spekkoper met Marvel, na wat mindere jaren na de pandemie beleefde de studio vorig jaar dankzij de meesmuilende mopperspot van Deadpool & Wolverine weer een gouden jaar. Hun marktaandeel steeg in 2024 naar 25 procent.

Disney heeft Thunderbolts* via filmfluencers de markt in gefluisterd als „een mix van Marvel en de hippe productiemaatschappij A24”, onder meer omdat regisseur Jake Schreier voor het toonaangevende A24 eerder afleveringen regisseerde van Netflix-serie Beef. De grootste cross-over is waarschijnlijk actrice Florence Pugh (uit Midsommar, een van de films die A24 op de kaart zette) in de hoofdrol. Zij is het echte ‘marvel’ – wonder – van deze film. Dat haar personage Yelena levensmoe is of op z’n minst een stevige burn-out heeft en geplaagd wordt door trauma en schuldgevoel, zoals al meteen in de eerste scène wordt gesuggereerd, geloof je zo. Maar van films die alleen maar opgebrande en verwarde superhelden neerzetten, kun je steeds minder coherente en empathische verhalen verwachten. Hoe meer chaos en ambiguïteit hoe beter lijkt het devies, maar het verhaal wordt er alleen maar verwaterder door. Die mix van nihilisme en cynisme maakt wel dat je er van alles in kunt lezen, maar het uiteindelijk ook precies niets zegt. Dat is pas echt een teken van deze tijd.