Marvel’s Spider-Man 2: broodnodige warmte tussen alle eenvormige superhelden

Spider-Man buitelt door de lucht aan een draadje. Er is een winkeleigenaar die last heeft van een crimineel die telkens lelijke graffiti spuit op de muren, weet hij. Maar als hij landt, vindt hij geen bedrukte gezichten: slechts een gelukkige eigenaar, een kunstzinnige muurschildering, en een jonge dove vrouw. Met blije handgebaren vertelt ze hem over de jonge graffitikunstenaar: een natuurtalent dat gewoon met zichzelf in de knoop zat. En zij, de redder die hem met liefde ontknoopt.

Superheldenstudio Marvel lijkt in zijn films te zijn vergeten wat de originele stripverhalen uniek maakt – de films vegen alle superhelden samen en slaan hun verhalen plat tot eenvormige actie. Terwijl individuele superhelden in de strips juist hun eigen thema’s hebben; ze gáán over iets specifieks. De game Marvel’s Spider-Man 2 biedt tegenwicht met sterk acteerwerk en een merkbaar begrip van het bronmateriaal. De makers van gamestudio Insomniac weten precies wie Spider-Man is – en waarom hij er toe doet. Deze game grondt ons in New York, in gemeenschapsbesef, in de dagelijkse strubbelingen van goede mensen, in échte Spider-Man-verhalen. Het is een broodnodige injectie warmte in een genre dat kil en commercieel is geworden.

Samen staan ze sterk

De eerste game draaide om de klassieke Spider-Man, Peter Parker, een witte twintiger uit de wijk Queens met een liefde voor fotografie en de wetenschap. In het uitbreidingspakket Miles Morales kwam daar de Afro-Latino tiener Miles bij, een muziekliefhebber die probeert in de heldhaftige voetsporen van zijn overleden vader te treden. Spider-Man 2 vervlecht hun levens en hun verhalen, zonder hiërarchie: ze zijn beide Spider-Man. Samen staan ze sterk, zeker ook omdat hun geliefden inmiddels weten wat ze ’s avonds in uniform doen, en meehelpen waar het kan.

Dan keert Peter’s beste vriend Harry na een lang ziekbed terug. Hij is dolgelukkig, maar de plotselinge verbetering van Harry’s gezondheid blijkt niet zonder gevolgen. Wat volgt is een nieuwe interpretatie van een klassiek Spider-Man-verhaal rond een symbiotische alien die zich als een soort pak om mensen heen kan vormen. Vrijwel elke versie van Spider-Man heeft wel eens een poging gedaan om dit verhaal te vertellen – meest recent nog in de grappige Venom-films – maar dankzij de toevoeging van Miles en zijn familie veranderen de nuances aanzienlijk en voelt het weer vers. Alien Venom staat hier symbool voor de manier waarop verbittering onze connectie met onze gemeenschap kan verbreken. Het enige medicijn is begrip.

https://www.youtube.com/watch?v=9fVYKsEmuRo

Net als in deel één wordt het verhaal aanzienlijk geholpen door aandacht voor lichamelijkheid, voor beweging. Het blijft natuurlijk heerlijk om door New York te bewegen door aan die lange koorden van spinnenrag te hangen; de animaties zijn fluïde en speels. Maar het zijn de subtiele variaties tussen Miles en Peter die je ook echt het gevoel meegeeft dat je twee verschillende Spider-Mannen belichaamt. Peter beweegt als een klassieke balletdanser met lange bewegingen, Miles is meer artistiek kladderig als in de animatiefilm Into the Spider-Verse die hem aan het grote publiek introduceerde. Zelfs op de momenten dat ze samen optrekken, ogen ze nooit hetzelfde.

Gevechten als dans

Aan de basis is verder weinig veranderd. Soms zijn missies als fijne puzzels, waar je rond moet sluipen door grote gebieden en heimelijk vijanden uitschakelen door ze aan webben vast te plakken of van boven bewusteloos te slaan. Gevechten vloeien nog steeds als een dans, je wentelt je over of onder vijanden, plakt ze vast met je webben, vliegt met een enkele druk op de knop naar een vijand aan de andere kant van het speelveld. Je kunt technologie inzetten om vijanden tijdelijk buiten spel te zetten en zowel Miles als Peter hebben daarnaast hun eigen krachten die af en toe voor spectaculaire momenten kunnen zorgen.

Daarom is het zo jammer dat de laatste acte van de game vervalt in een schijnbaar eindeloze reeks gevechten tegen grote, logge vijanden die ver af staan van het straatniveau waar Spider-Man thuishoort. De game vervalt in herhaling, neemt je die vloeibare bewegingen af, alsof je danst met een muur. Totdat de game je weer vrijlaat in de stad, je in de schoenen stapt van Miles, en een lokaal museum mag redden – zoals het Spider-Man betaamt.