Marvel is het kwijt en marcheert met ‘Captain America’ het moeras in

Valt het Marvel Cinematic Universe (MCU) nog te redden? In 2008 vond striphuis Marvel vanaf de film Iron Man een schijnbaar onfeilbare formule: superheldenfilms die elkaar opvolgen als delen van een stripserie. Wonderkind Kevin Feige plande die films als een Sovjetplanoloog vijf jaar vooruit, in fases. Voor moederbedrijf Disney was het de kip met de gouden eieren, goed voor een jaarlijkse miljardenomzet.

Maar sinds de Covid-pandemie is de rot erin geslopen. Marvel trok het multiversum in, dat bleek een chaotische doos van Pandora. Disney+ moest in het kader van de ‘streamingoorlog’ tegen Netflix van superheldenseries worden voorzien. Die deden weinig onder voor de speelfilms, dus waarom nog naar de bioscoop gaan? De continuïteit tussen de talloze Marvelfilms en -series werd een obstakel: niet-fans moesten huiswerk doen om er nog iets van te begrijpen. En fans, die trof je inmiddels meer onder ouder wordende millennials dan bij Generatie Z. De superheldenmoeheid werd manifest toen Marvel in 2023 enkele zeperds scoorde. Deadpool & Wolverine werd vorig jaar wel een hit – door Marvelfilms op de hak te nemen. Maar nestbevuiling is geen verdienmodel.

Gaat Captain America: Brave New World het MCU redden? Kort antwoord: nee. Lang antwoord: Captain America was altijd een heel lastige held voor een studio met mondiale ambities: te Amerikaans, te ‘stars and stripes’. In The Winter Soldier (2014) vond Marvel een ingenieuze oplossing: Captain America, vertolkt door Chris Evans, nam het op tegen de Amerikaanse ‘deep state’ als geheime dienst SHIELD geïnfiltreerd blijkt te zijn door oude nazi’s die de wereld willen onderdrukken via surveillance en superdrones. De echte vijand zat in Washington. In Civil War (2016) kruiste ‘Cap’ de degens met de elitaire opportunist Iron Man – miljardair Tony Stark – die superhelden onder staatscuratele wilde stellen.

Rode Hulk

Gaandeweg kreeg Captain America zo populistische, semi-trumpiaanse trekjes. In Brave New World treedt nu een nieuwe Captain America aan: Sam Wilson (Anthony Mackie) is geen genetisch opgepompte supersoldaat zoals zijn voorganger, maar kan wel vliegen. Zijn oude vijand generaal Thaddeus Ross (Harrison Ford) is president geworden en het is geen spoiler te melden dat hij in een rode Hulk transformeert die een spoor van vernielingen door Washington trekt.

Dat lijkt bijna een metafoor voor de oranje Hulk die nu in het Witte Huis zetelt, maar dat zal toeval zijn. Politiek gedoe is namelijk zeer onwelkom. Captain America: Brave New World heette eerst New World Order, maar dat wekte te veel associaties met wappie-theorieën. Er was Palestijnse woede over de introductie van de Joodse Mossad-superheld Sabra (Shira Haas). Toen zij werd geneutraliseerd tot Witte Huis-functionaris volgde weer Israëlisch protest.

Brave New World draait om het supermetaal adamantium, te winnen op het Celestial Island ergens in de oceaan. Dat metaal is nog sterker dan vibranium uit het verborgen rijk Wakanda – u weet toch? Enfin, Japan, India, Frankrijk en de VS willen de buit, en waar China en Rusland intussen zijn? Disney heeft grote belangen in China, een Chinees-Russische as als vijand wordt iets te echt – dus nemen de VS het nogal implausibel op tegen een machtige Japanse vloot.

Tegen die achtergrond nemen Captain America en zijn gevleugelde sidekick Joaquin Torres (Danny Ramirez) het op tegen superschurk Samuel Sterns (Tim Blake Nelson) die zijn brein aan de buitenkant van zijn schedel draagt, dus wel super-intelligent zal zijn. Al valt er weinig ratio te vinden in zijn complot om via mentale controle een wereldoorlog te ontketenen en dan de president Thaddeus Ross in een hulk te veranderen zodat dochter Betty Ross een hekel aan hem krijgt. Dat is toch eenvoudiger te realiseren.

Drumbands roffelen, helden knokken, Giancarlo Esposito schiet doelloos in het rond, Sebastian Stan maakt een zinloze cameo – maar geen grap landt, ideeën ontbreken, de trucage oogt oubollig, het slaat allemaal nergens op. Brave New World is geen film maar een littekenweefsel van compromissen, paniekerige ingrepen, geschrapte plotpunten en haastige ‘reshoots’ – een testpubliek vond de eerste versie namelijk maar niks. Het bleef niks. Marvel is het kwijt en marcheert verder het moeras in.