Mark Zuckerberg wil niet dat je dit boek over de gang van zaken bij Facebook leest

Sarah Wynn-Williams mag haar onlangs verschenen memoires, getiteld Careless People, niet promoten. Ze geeft geen interviews, signeert geen boeken, en houdt geen lezingen over de tijd dat ze als global public policy director deel uitmaakte van de top van Facebook (nu Meta). Zelfs haar familieleden en vrienden zijn bang om zich in haar plaats uit te spreken over het machtige technologiebedrijf.

Op verzoek van Meta legde een rechter Wynn-Williams een spreekverbod op, waardoor het promoten van haar boek praktisch onmogelijk is geworden. Want elke keer dat ze over het bedrijf praat, riskeert ze een boete van 50.000 dollar. De reden is dat ze een geheimhoudingsclausule zou schenden die ze tekende als onderdeel van haar ontslagvergoeding. In 2017 ontsloeg Facebook haar onder dubieuze omstandigheden.

Haar uitgever Flatiron wist dat het boek riskant was en kondigde het pas slechts zes dagen voor publicatie aan. Daardoor kon Wynn-Williams nog net een paar interviews doen voordat ze het spreekverbod kreeg. Het leidde evenwel tot paniek bij Meta, dat er niet in slaagde om de publicatie via de rechter te voorkomen. In plaats daarvan bracht het bedrijf een verklaring naar buiten waarin de inhoud van het nog ongelezen boek ‘oud nieuws’ werd genoemd.

De verwoede pogingen van Meta om Wynn-Williams het zwijgen op te leggen, zijn evenwel de beste reclame die ze kon wensen. Careless People werd het boek waarvan Mark Zuckerberg niet wil dat je het leest. En dat is in veler ogen een aanbeveling. Het laat zien hoe veel weerzin de Meta-baas inmiddels oproept. Na publicatie voerde Careless People de bestsellerlijsten van The New York Times en Amazon aan.

Al in de proloog blijkt waarom Meta zich zo fel verzette tegen het boek: het is niet alleen een vlijmscherpe aanklacht tegen het bedrijf, het is tevens een zwartgallige en bij vlagen hilarische zedenschets van de wereldvreemde, roekeloze rijkaards die aan het roer staan. Wynn-Williams adviseerde Zuckerberg en andere Meta-bestuurders terwijl ze probeerden uit te vinden hoe ze zich moesten verhouden tot de wereldpolitiek. „Aan het eind keek ik hopeloos toe hoe ze de hielen likten van autoritaire regimes zoals China en het publiek achteloos voorlogen”, schrijft ze.

Dat Meta Careless People afdoet als ‘oud nieuws’ lijkt een slimme verdedigingslijn. Veel feiten die Wynn-Williams beschrijft, waren namelijk al bekend: dat Facebook adverteerders de mogelijkheid bood om zich te richten op kwetsbare jongeren; dat het platform een kwalijke rol speelde bij de genocide op een moslim-minderheid in Myanmar; dat het bereid was gebruikersgegevens te delen met de Chinese regering om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Toch kregen we nog nooit zo’n gedetailleerd beeld van hoe het er in de top van het bedrijf aan toegaat. Wynn-Williams is misschien niet de eerste klokkenluider van Meta, maar wel de hoogste voormalige functionaris die uit de school is geklapt.

Buitenstaander

Careless People is geschreven met de blik van een buitenstaander. Want voordat ze bij Facebook begon, was Wynn-Williams een Nieuw-Zeelandse diplomaat die werkte bij de Verenigde Naties. Dit geeft haar een uniek perspectief op de razendsnelle opmars van Facebook. Zeker na de verwoestende aardbeving in haar geboortestad Christchurch in 2011, toen ze persoonlijk ondervond hoe belangrijk het platform kon zijn bij het communiceren met familieleden en het organiseren van hulp. Dit is een revolutie die de verhoudingen in de wereld volledig op zijn kop gaat zetten, schrijft ze. „En ik wil er dolgraag deel van uitmaken.”

Er was één probleem: haar droombaan bestond nog niet. Niemand bij Facebook was zich op dat moment al bewust van de politieke potentie van het platform. Dus moest Wynn-Williams het bedrijf ervan overtuigen een diplomaat in te huren om te helpen bij het onderhouden van relaties met landen. De scepsis was groot. Maar haar pitch werd geholpen door de volksopstanden tegen autoritaire leiders in de Arabische wereld, die mede via Facebook werden georganiseerd. Het bedrijf wilde van haar weten of het verstandig zou zijn als het met de eer ging opstrijken.

Wynn-Williams werkte voor Facebook in een cruciale periode, waarin het publieke discours over het bedrijf compleet kantelde. Haar eigen beeld volgt de communis opinio. In het begin is ze vol lof over de potentie van Facebook om mensen bij elkaar te brengen, de toegang tot informatie te bevorderen, en autocratische leiders uit te dagen. Maar in haar ogen verandert Facebook in een bedrijf dat politieke verdeeldheid zaait, desinformatie verspreidt, en autocraten helpt om aan de macht te blijven. In sommige hoofdstukken lijkt ze voor de lezer (en zichzelf) te rechtvaardigen dat ze er zo lang bleef werken.

Machtsbeluste grootindustrieel

De grootste kracht van Careless People is dat Wynn-Williams deze veranderingen van binnenuit beschrijft, en laat zien hoe roekeloos Zuckerberg en andere topbestuurders van Meta omgaan met hun rap vergaarde macht. Ze is erbij als Zuckerberg op een privévlucht van tien uur naar Peru door zijn adviseurs krijgt uitgelegd hoe cruciaal Facebook is geweest voor Trumps eerste verkiezingsoverwinning. Eerst verzet hij zich tegen dit idee. Maar gaandeweg wordt hij nieuwsgierig, begint hij vragen te stellen over hoe het werkt, en uiteindelijk is hij trots hoe ingenieus zijn platform is gebruikt voor politieke doeleinden.

Wynn-Williams observeert hoe de macht van Facebook Zuckerberg zelf verandert. In het begin is hij een onzekere robotjongen die zich identificeert met de ingenieurs en programmeurs in zijn bedrijf en zich geen houding weet te geven tussen de wereldleiders. Maar hij ontpopt zich tot een machtsbeluste grootindustrieel met de ambitie om president van de VS te worden. „Terwijl Mark nadacht over zijn toekomst – zijn nalatenschap en zijn persoonlijke uitdaging in het komende jaar – kwam hij volgens mij tot een duistere conclusie: als Trump het kon, kon hij het ook”, schrijft Wynn-Williams.

Het boek krijgt gaandeweg meer het karakter van een aanklacht. Ook omdat Wynn-Williams met stijgende verontwaarding beschrijft hoeveel moeite Zuckerberg doet om in het gevlij te komen bij de Chinese autoriteiten. Hij leert Chinees, verdiept zich in de Chinese geschiedenis en cultuur, en reist vaak naar China voor ontmoetingen met overheidsfunctionarissen. In ruil voor toegang tot de Chinese markt is hij bereid speciale software te ontwikkelen waarmee de Chinese overheid posts van burgers kan censureren, ook in Hongkong en Taiwan. Daarnaast heeft hij Meta’s expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie volgens Wynn-Williams gedeeld met de Chinezen, wat zou hebben bijgedragen aan het verbluffende succes van het Chinese AI-model DeepSeek.

Dit zijn ernstige beschuldigingen aan het adres van Meta, die Wynn-Williams op 9 april nog eens herhaalde voor een speciale onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat. Het beeld dat ze in Careless People schetst sluit aan bij de verhalen van eerdere klokkenluiders: bij Meta gaat groei boven alles en maken ze zich niet druk om de brokken. Dit is extra pijnlijk nu de VS zijn verwikkeld in een handelsoorlog en AI-wapenwedloop met China, en Meta zich tegelijkertijd moet verdedigen in een grote anti-trustzaak die de Federale Handelscommissie heeft aangespannen naar aanleiding van de eerdere overname van WhatsApp en Instagram. Want in beide gevallen ligt de meedogenloze machtshonger van Meta onder een vergrootglas.


Lees ook

Lees ook dit artikel over de keuze van Mark Zuckerberg voor Donald Trump.

Mark Zuckerberg, topman van Meta, tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.