N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Analyse
Filmindustrie Hollywood werd de laatste vijftien jaar gedomineerd door superhelden. Maar nu die films minder geld opbrengen, zoeken studio’s naar nieuwe bestaande verhalen. De koplopers: videogames en poppen.
Vijftien jaar lang waren superhelden oppermachtig in Hollywood. Bijna wekelijks bevochten Spiderman, Thor of Wonder Woman snode Noorse goden of wereldvernietigende aliens. Maar nu staan er twee nieuwe vijanden voor deze helden voor de deur: poppen en videogames. Tot nu toe brachten slechts twee films in 2023 meer dan een miljard dollar recette op. The Super Mario Bros. Movie, een animatiefilm over de Italiaanse loodgieter die schildpadden bevecht, en Barbie, een film over de wereldberoemde pop met wespentaille. Dat terwijl de superheldenfilms van Marvel en DC Comics steeds vaker floppen. Marvel-moeheid lijkt ingetreden en Hollywood zoekt naarstig naar nieuwe, winstgevende werelden om te verfilmen. Nemen speelgoedpoppen en videogames de troon in? Deze week komt met Gran Turismouit, een volgende gameverfilming.
Lees hier de recensie van ‘Gran Turismo’
Hollywood is de afgelopen decennia een remixfabriek geworden, geobsedeerd met het verfilmen van bestaand materiaal. Van de veertig financieel succesvolste films van de afgelopen vijftien jaar waren er slechts twee niet gebaseerd op bestaande verhalen. Zootopia (2016), een koddige Disney-animatiefilm over een konijn dat agent wordt in een antropomorfe dierenwereld. En Avatar (2009), een 3D-spektakel over blauwe aliens die ‘moeder natuur’ proberen te beschermen tegen de gierige mens. De rest van de lijst is een opsomming van vervolgen, reboots, enkele speelgoedverfilmingen en héél veel superheldenfilms – Star Wars, Avengers, Harry Potter.
Originele scripts worden minder verfilmd dan ooit. 64 procent van de films en series op streaming is gebaseerd op bestaande verhalen en in het traditionele studiosysteem is dat percentage nog hoger. De industrieterm voor ‘bestaand bronmateriaal’ is ‘IP’: intellectual property, intellectueel eigendom. En het vertrouwen op IP is de afgelopen decennia zo groot geworden dat leswebsites voor filmprofessionals als Nofilmschool en Screencraft zelfs artikelen schrijven over het succesvol spotten, bemachtigen en bewerken van IP, want: „Je zou tenminste één IP-film moeten maken om je carrière voort te stuwen.”
Het is een creatieve zonde, maar financieel een begrijpelijk vergrijp. Neem een personage als Spiderman. Dat is slingerend, webschietend cultureel erfgoed. Hij hééft al honderden miljoenen fans, te danken aan stripboeken, films en cartoons. Combineer dat met een A-ster die zich dolgraag wil vereenzelvigen met een geliefd personage en serieuze regisseurs, en de kans is groot dat 200 miljoen dollar aan productiebudget meermaals over de kop gaat. Veiligheid boven alles.
Staking
De liefde voor a sure thing bij filmstudio’s is niet nieuw. Maar de huidige dominantie begon pas na 2007. De kredietcrisis van 2008 en de scenaristenstaking van 2007 vormden samen een economische kaakslag voor de filmindustrie. Grote studio’s besloten het op veilig te spelen, en lieten risicovolle originele plannen vallen.
Die nieuwe koers werd sinds 2008 gedomineerd door de superheldenfilms van Marvel. De studio perfectioneerde de IP-formule: Marvel-films bevatten niet alleen bekende protagonisten, maar waren ook met elkaar verbonden in een ‘cinematic universe’. Eens in de paar jaar kwamen de helden samen in één megablockbuster: The Avengers. Dit gaf marketeers gelegenheid tot cross-promotie. En het publiek kreeg het gevoel dat ze niet één film konden missen zonder de grip op het overkoepelende verhaal kwijt te raken. Zo werden zelfs kleinere films grote hits.
Nu wankelt de spandexkerk, en struikelen helden als Shazam, The Flash, en Black Adam bij de kassa. Fans en filmjournalisten raken verveeld van eindeloze parallelle universa en inwisselbare helden.
Mario en Barbie waren een verademing. Natuurlijk, ook die films hadden IP met miljoenen fans, de grootste sterren (Mario met de stem van Chris Pratt, Margot Robbie was Barbie) en ongenadige marketingcampagnes. Maar ze waren wél anders. De welbekende superheldenformule was afwezig. Daarnaast werden er geen werelden vernietigd, geen familieleden met de dood bedreigd en was er geen parallel te trekken met Oekraïne of klimaatverandering. In de kern gewoon kleurrijk, kundig vermaak.
Of Marvel zich herpakt, wordt de vraag. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het bedrijf Hollywood blijvend heeft veranderd. Van een filmindustrie naar een industrie-industrie. Studio’s lijken niet meer te zoeken naar hits, niet meer naar franchises, maar naar filmische universa, waarin tientallen films en series verbonden kunnen worden. En zowel videogamebedrijven als speelgoedfabrikanten doen met hun IP een gooi naar de troon.
Barbie-universum
De videogamewereld heeft meer dan genoeg geliefde personages om een cinematic universe mee op te zetten. En de tijd daarvoor lijkt eindelijk rijp. Tot vijf jaar geleden waren gameverfilmingen vaak B-producties met C-acteurs, die kijkers in anderhalf uur door flinterdunne verhaaltjes, geforceerde emoties en deprimerende actie sleepten. Makers namen het materiaal niet serieus. Kijkers voelden zich in de val van snelle geldklopperij gelokt.
Maar sinds kort leiden spelverfilmingen tot commerciële en creatieve successen. Deels komt dat doordat videogames als kunstvorm emotioneel volwassener zijn geworden. The Last of Us was een fenomenale serie, maar het spel was al een speelbare film. Daarnaast nemen filmmakers het materiaal tegenwoordig serieuzer – ze zijn zelf vaak gamers. Volgens videogamewebsite IGN staan er inmiddels 25 gameverfilmingen op de planning voor de komende jaren, waaronder verfilmingen van Pac-Man, Metal Gear Solid en Call of Duty.
Mattel, de speelgoedfabrikant achter Barbie, heeft nog veel grotere plannen. Terwijl de Barbie-film in enkele weken meer dan een miljard dollar opbracht, richtte het bedrijf zich op de toekomst. Volgens een artikel in The New Yorker staan er 45 films gepland, die ook met elkaar verbonden zullen worden. Het cinematic universe van Mattel moet nog groter worden dan de universa van DC Comics en Marvel. Zeventien films zijn al officieel aangekondigd. En de line-up barst van talent. Topacteurs als Tom Hanks en Daniel Kaluuya spelen hoofdrollen in Major Matt Mason, over Mattels astronautenpop, en Barney de paarse dino van de fabrikant.
Een andere speelgoedfabrikant, Hasbro, heeft al sinds 2007 enorm financieel succes met Transformers, gebaseerd op de robotjes die je tot auto, vliegtuig of boot kon vouwen. Maar met het recente Transformers: Rise of the Beasts, lijken de ambities groter te worden. In een scène na de credits – een trucje dat Marvel toepast om een glimpje op nieuwe films te bieden – wordt GI:Joe geteased. Ook van die speelgoedsoldaat zijn al eerder (teken-)films en -series gemaakt, maar door het speelgoed te verbinden met het al populaire Transformers lijkt ook Hasbro een cinematic universe te willen maken.
Hordes poppen en gamefiguren stappen grootogig uit in Hollywood, op zoek naar Marvel-succes. En de studio’s laten ze gretig binnen. Je kan er een cynisch gevoel aan overhouden: creatieve armoede blijkt lucratief. Maar het is ook een opluchting. Er is weer strijd in Hollywood. En misschien wint dit keer de kijker.