Mariëtte Hamer en NPO kraken reactie raad van toezicht WNL af na onthullingen over angstcultuur

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer is niet te spreken over de reactie van de raad van toezicht van WNL woensdagavond op de onthullingen van misstanden binnen zijn eigen omroep. In het NOS Radio 1 Journaal verbaasde ze zich er donderdagochtend over dat de raad de verantwoordelijkheid voor de misstanden helemaal van zich afschuift. Ook de NPO veroordeelde donderdag het weerwoord van de raad.

Woensdag onthulde het AD dat binnen de NPO-omroep WNL een jarenlange angstcultuur heeft geheerst, vooral vanwege het gedrag van omroepbaas Bert Huisjes. De misstanden kwamen aan het licht door gesprekken met 25 (oud-)medewerkers van de omroep.

In een eerste reactie bevestigde de raad van toezicht van WNL woensdagavond zijn vertrouwen in Huisjes als omroepbaas. Naar eigen zeggen „prijst” het „zich gelukkig” met de hoofdredacteur „die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt”. De directie beriep zich daarnaast op de „steunreacties” die het woensdag voor de hoofdredacteur kreeg. Volgens de raad is over de bovengekomen misstanden niets te lezen in het rapport van de commissie Van Rijn. Daarin werd een keihard oordeel geveld over de misstanden en problematische werkcultuur bij de publieke omroep.

‘Teleurgestelde medewerkers’

Met name die laatste bewering wekt grote verbazing bij Hamer. „De raad van toezicht ontkent en zegt: ‘nou, er stond niet zoveel over de directie in dat rapport’. Misschien moeten ze dat nog maar een keer goed gaan lezen”, aldus Hamer . Volgens haar lijkt de raad van toezicht „helemaal niets te hebben geleerd” van het rapport, waarin werd beschreven hoe wijdverbreid wangedrag in Hilversum was, zowel bij de publieke omroepen als bij de commerciële zenders.

Woensdag kreeg Huisjes ruggensteun van oud-collega Emile Bode, die als hoofdredacteur van Telegraaf Video Media verantwoordelijk was voor de programma’s van WNL. Hoewel hij benadrukt dat Huisjes „een lastige, onredelijke en schreeuwerige leider” kan zijn, omschrijft hij Huisjes als een „voortreffelijke journalist die resultaten wil en daarin ver gaat”. Bode verwees naar Merel Westrik, één van de medewerkers die tegenover het AD haar verhaal deed, als een „verwend zondagskind die altijd zeurde”, zo schrijft hij in een lange Facebookpost. „Ik vond haar erg aantrekkelijk maar deelde de mening van Bert dat ze lui is en een zeurkous.”

Ook vindt Bode het naar eigen zeggen „jammer” dat oud-WNL verslaggever Eva Jinek — die ook met krant sprak — die in haar beginperiode bij WNL „ook tamelijk hysterisch en onredelijk” net als andere oud-medewerkers nu „zo afgeven op Huisjes”.


Lees ook
Televisie heeft het graag over zichzelf, maar het gesprek over de eigen club wordt steeds ongemakkelijker

Tanja Kok in Goedemorgen Nederland.Beeld WNL

Hamer wil nu dat alle omroepen in gesprek gaan over hoe zij omgaan met meldingen van ongewenst gedrag. Donderdagochtend herhaalde de raad van toezicht bij monde van lid Fons van Westerloo zijn standpunt van woensdag door te stellen dat Huisjes’ positie niet ter discussie staat. Volgens hem gaat het met name om verhalen van medewerkers „die teleurgesteld zijn weggegaan”.