Lodewijk XIV heeft alweer een nieuwe roeping gevonden: dansen. God heeft hem gezegend met talent na talent, jubelt Lodewijk: van het besturen van een koninkrijk tot het vertolken van de zon in „het stuk van de eeuw”. Zijn vrouw, Maria Theresia van Oostenrijk, kwijnt intussen door pijntjes gekweld weg onder de goudkleurige lakens van haar grote, ronde bed.
„Louis”, roept ze, „Lóho”, in een poging de aandacht van haar man op zich te vestigen. Maar die is druk met zijn smartphone, met het googlen van een geschikte jurk die Maria tijdens zijn optreden kan dragen. „Toch jammer dat ze bij de écht leuke merken jouw maat nooit hebben, hè”, mompelt hij, terwijl op een rechthoekig scherm zijn internetzoektocht te volgen is. „Jurken in grote maten”, verschijnt in de zoekbalk. „Lodewijk”, herhaalt Maria, „ik heb weer last van die bult”. De aanblik van de kwaal doet de zonnekoning kokhalzen en dan ontsteken in woede: „Ik kom hier binnen en je begint meteen over jezelf!”
In Maankoningin, de nieuwe voorstelling van theatergezelschap Club Lam, staat het lot van Maria vanaf het begin vast: de koningin sterft langzaam aan een onverzorgde tumor. Dat duistere uitgangspunt levert verrassend grappige materie op. De over-the-top typetjes die ten tonele worden gevoerd om het verhaal te vertellen – de megalomane zonnekoning (Joppe Klein), de getergde maankoningin (Ella Kamerbeek), de aspirant-operazangeres Poppy (Annelies Deweerdt) en de flamboyante waarzegster ‘Notre Dame’ (Céline Vermeulen) – lenen zich uitstekend voor fysieke comedy en sketch-achtige scènes.
Voor dat laatste wordt ook slim gebruikgemaakt van multimediale componenten: wanneer de personages hun smartphones tevoorschijn halen, verschijnen op schermen op het podium de filmpjes die ze opzoeken op sociale media. In het universum van De maankoningin figureert Maria als slachtoffer van een narcist in een TikTok-video met de titel: ‘Five ways to spot narcissistic behavior from your partner or the person you’re dating’. En Lodewijk is te zien in een prachtige persiflage van de duurzaamheidsspotjes van grote vervuilers: met een roze helm op wandelt hij sereen tussen bomen door, terwijl hol aandoende termen als ‘COMMUNITY’, ‘PARTNERSHIP’ en ‘FUTURE’ in grote blokletters in beeld verschijnen.
De spelers weten wel raad met de humorvolle, vaak scherpe teksten van Marloes IJpelaar, die ook de regie van het stuk verzorgde. Maar uiteindelijk is het wel de vraag waar alle meta-grapjes die elkaar in rap tempo opvolgen nu precies naartoe werken. Hoe vermakelijk de vermenging van heden en verleden ook is (een koningin die haar genezing probeert te ‘manifesteren’, een 17e-eeuwse operazangeres met een obsessie voor André Rieu: het gaat niet gauw vervelen), zo halverwege de voorstelling begint het geheel toch wat stuurloos aan te voelen.
De serieuze thema’s die in Maankoningin worden aangesneden, zoals de focus op het mannenlichaam in de gezondheidszorg, worden zo net te veel ondergesneeuwd door de toch vrij platte typetjes en de sneltreinvaart aan grappen om echt bevredigend te kunnen worden uitgewerkt. En dat is jammer voor Marie, die almaar weerloos in bed blijft liggen in de hoop dat haar man nu eindelijk eens naar haar zal luisteren. Je had haar meer gegund.
Leeslijst