Marcel van Roosmalen is de eerste om te bekennen dat hij Marcel-van-Roosmalenmoe is

ZAP ‘Marcel & Gijs’ zit er bijna op. Het is allemaal wel erg ‘meta’ wat er in de talkshow van de vervangers van Johan, Wilfred en René gebeurt.

Britt Dekker was maandagavond te gast bij talkshow Marcel & Gijs.
Britt Dekker was maandagavond te gast bij talkshow Marcel & Gijs. Beeld SBS6

De laatste week Marcel & Gijs is ingegaan. Maandagavond was aflevering 16, nog vier te gaan en dan is het schluss met hun invalbeurt bij de commerciëlen. Jammer? Wat zal ik ervan zeggen. Qua kijkcijfers is het denderend noch dramatisch. Vorige week donderdagavond 378.000 kijkers. Dat is niet goed, niet slecht, maar oké-ig. Doen ze heel wat anders dan Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen van Vandaag Inside die ze vervangen? Ja en nee. Hun Marcel & Gijs talkshow lijkt nog het meest op hun ándere talkshow, Media Inside, alleen was die wekelijks en hadden ze het over media, een onderwerp waar ze allebei wel wat van weten en vinden. Nu moeten ze dagelijks van veel onderwerpen wat weten en vinden, en daar dringt zich de parallel op met de mannen van VI die beter te doen waren toen ze alleen nog over voetbal praatten.

Hoe zeg ik dit zonder een gewaardeerde columnist, tevens collega te schofferen? Ik denk dat Marcel van Roosmalen de eerste is om te bekennen dat hij Marcel-van-Roosmalenmoe is. Vooruit, de tweede dan. Het is zoals VI-talkshowpresentator Wilfred Genee zondagavond bij de talkshow Renze op zondag van RTL4 tegen Renze Klamer zei, allemaal erg „meta” wat er bij Marcel & Gijs gebeurt. Hij was bij zijn vervangers te gast geweest en hij vond ze best „onderhoudend”. Victoria Koblenko, ook aan tafel bij Renze, en eerder bij Marcel & Gijs, vond al dat meta-gedoe juist ongemakkelijk. „Je weet niet of je belachelijk wordt gemaakt, of een compliment een compliment is of een grap, waardoor ik daar toch met gespannen billen zat.” En dát fragment uit Renze op zondag werd maandag dan weer uitgezonden bij Marcel & Gijs. Besprak zanger Hans de Booij bij Renze de avond ervoor nog zijn dreigende dakloosheid, bij Gijs en Marcel kon hij vertellen dat hem een huis was aangeboden, in het dorp van zanger Frans Bauer.

In al dat verwijzen naar andere programma’s en rondpompen van gasten kún je televisiekritiek lezen. Op televisie gaat het vooral over televisie, en daar doen Marcel en Gijs dan een schepje bovenop als om te bewijzen hoe idioot het eigenlijk is. De afgelopen afleveringen kwam Omroep Max-baas Jan Slagter voorbij, tv-maker Raven van Dorst, tv-presentator Emma Wortelboer en dat is nog maar het halve lijstje. Dinsdag schijnt tv-recensent Angela de Jong van het AD te komen, zij zit regelmatig aan tafel bij VI, Op1 en Jinek, dus dan is de cirkel wel zo’n beetje rond. Of nee, ze moeten Eus nog even uitnodigen, schrijver Özcan Akyol. Talkshow-vreter en kijkcijfermagneet.

Tv-persoonlijkheid Britt Dekker beweerde maandagavond dat ze Gijs en Marcel nog nooit zo gelukkig had gezien als nu, met hun dagelijkse show. Dat konden ze niet ontkennen, en ze weten het aan het uitstekende eten dat ze in de SBS-kantine kregen. Aan bod kwam een hondenvleesfestival in China, Gordon, en het ging langdurig over een ontspoord achtbaankarretje zondag in Zweden, waarbij gewonden vielen en één dode. Geen woord over de Wagner-troepen die zaterdag naar Moskou opstoomden. Wel een filmpje, van verslaggever Olaf Koens die de dag ervoor in de uitzending van Renze op zondag vertelde wat de dreigende invasie zoal bij hém teweeg had gebracht.

En toen er reclame kwam, zapte ik naar de eerste aflevering van Renze – zo heet z’n programma als hij de invaller is van de dagelijkse, doordeweekse talkshow. Ja hoor, hij zat aan een volle tafel keurig het gesprek van de dag te voeren. Met Moskou-correspondent Iris de Graaf en oud-ambassadeur in Rusland én Oekraïne Ron Keller, net als Rob de Wijk een alleswetende talkshowgast, maar ietsje verder. Toen even terug naar SBS6, om te zien dat Hans de Booij met z’n rug naar de camera ‘Annabel’ stond mee te zingen met de geluidsband. Marcel & Gijs was bijna ten einde.